От х:

Днес в x:

Погват търговците на надуваеми лодки и слънчеви очила

Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) започна национална кампания „Безопасно лято“.
Ще се проверяват пуснатите в търговската мрежа надуваеми артикули, съобщи председателят на ДАМТН Стефан Цанков по БНР.

Той посочи, че голяма част от случаите на удавяния всяко лято у нас са инциденти, свързани с надуваеми средства – лодки, увеселителни съоръжения. 

"По-голямата част след купуването им са ангажимент на самия ползвател как ги използва, точно затова ние фокусираме в момент, в който се пускат в търговската мрежа, за да може да гарантираме, че тези артикули няма да предизвикат порязване, алергични реакции или смъртни случаи с удавяния с тях", обясни Цанков.

ДАМТН ще се проверява и обектите, в които се продават слънчеви очила.

"Първата ни цел е да дисциплинираме търговците да продават стока с оценено съответствие и необходимите документи. Втората цел е да заострим вниманието на обществото да внимават, когато използват или закупуват такива средства", допълни Цанков.

Здравните инспектори също започват проверки по заведенията в морските курорти. Особено внимание ще се обърне на менютата в ресторантите за алергените в храните. Стикери за 14-те алергена, като соя, лактоза или ядки, трябва да има всяка предлагана храна. При липса на стикери се налага глоба по Наредбата, която задължи заведенията за хранене да предоставят тази информация на клиентите си, влезе в сила в края на миналата година.

Комисията за защита на потребетелите също обяви, че ще прави масирани проверки на търговски обекти и на хотели по Черноморието. Вече има случаи на засягане правото на информираност на потребителите от оператори, предоставящи туристически продукт, съобщиха от комисията.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    А
    А
    2 0
    13:13, 8 юни 2015
    В българия мафията си има държава !!!
    Чудят се по какъв начин да рекетират бизнеса !!!
    Крайно време е да има истински реформи и всички измислени службички да бъдат закрити !!!
Последни новини