От х:

Днес в x:

Нов взрив във ВМЗ-Сопот: Един загинал, четирима – тежко ранени

Един човек загина и четирима са ранени при взрив на ръчна граната на полигона на ВМЗ в района на село Анево, община Сопот.

По непотвърдена информация инцидентът е станал по време натестове на оръжия.

Сигнал за инцидента е подаден на телефон 112 в 11.30 часа, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пловдив.

На мястото на инцидента са пристигнали кметът на община Сопот Веселин Личев и областният управител на ПловдивРозалин Петков.

По неофициална информация загиналият е американски военен, други пострадали са част от чуждестранна делегация. Двама са американци, преводачът и още един български гражданин.

От пресцентъра на МВР разпространиха съобщение, от което става ясно, че инцидентът е станал при планирани експериментални стрелби за изпитания на продукция. Пловдивската окръжна прокуратура поема разследването.

Оглед на мястото извършват екипи на полицията, прокуратурата и следователи от Националната следствена служба.

Към мястото на инцидента пътува и МВР шефът Румяна Бъчварова.

От прокуратурата съобщиха, че инцидентът е възникнал при планови експериментални стрелби с гранатомет.

На мястото на инцидента се намира окръжният прокурор на Пловдив и екип от следователи от Следствения отдел на ОП - Пловдив. Обвинител номер 1 Сотир Цацаров е изпратил на мястото и дежурния мобилен екип на НСлС.

Пред БиТиВи икономическият министър Божидар Лукарски потвърди, че загиналият е американски гражданин. Информацията за националността на четиримата ранени към момента обаче е противоречива. По думите на Лукарски и четиримата ранени са от САЩ. По-рано се появиха информации, че двама са американци, а двама българи - единият преводач.

Най-тежко пострадалият е американец. Той е с откъсната ръка и опасност за живота. Настанен е в Пловдивската университетска болница.

По информация от представител на военното ни министерство пострадалите не са нито български военни, нито военни от съюзнически държави, които провеждат учения с български части на наша територия.

По-рано пред БНР Веселин Личев съобщи, че при взрива са пострадали петима души, един от които смъртоносно. Загиналият е чужденец. От другите пострадали двама са чужденци и двама са българи - единият е преводач. Кметът отказа да потвърди информацията дали чужденците са американци.

Той обясни, че в Анево има два полигона - един на ВМЗ и един на 61-ва Стрямска бригада. Те се използват за обучения и прострелки. Днешният инцидент е станал на полигона на ВМЗ точно по време на прострелки. Избухнала е граната.

Пострадалите са откарани в болница в Пловдив. Единият от американците е в тежко състояние и има опасност за живота му.

Веселин Личев подчерта, че всичко е случило много бързо. Той увери, че няма опасност от нови инциденти и взривове. Това е полигон, където се изнася определено оръжие и се тества. След това се прибира. Няма пожар, няма причини за нови инциденти, категоричен е кметът.

Полигонът в село Анево (между Сопот и Иганово) се използва за тестване на оръжие, произведено във ВМЗ.

По информация на БНТ са правени изпитания на нова продукция. От военното министерство отричат загиналият да е военен. Те увериха, че ако се наложи, ще осигурят специалисти и техника. Към момента обаче никой не ги е търсил за съдействие.

Припомняме, от началото на годината това е третият трагичен инцидент в рамките на инфраструктурата на ВМЗ - Сопот.

Само в рамките на 20 дена два взрива в складовете в Иганово за щастие се разминаха без човешки жертви. Първият взрив беше на 21 март, а вторият - на 14 април Особено при втория взрив се чуха все повече подоздрения за саботаж.

Само преди два дни директорът на ВМЗ-Сопот Иван стоенчев подаде оставка с мотив лични причини. Към момента не е избран нов изпълнителен директор на негово място.

Според факти.бг, в Спешно отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е приет един пациент с американско гражданство в много тежко състояние. Той е с липсваща дясна длан, множество разкъсни рани по хода на дясната мишница и предмишница, фрактура на черепа, пневмоторакс в дясна гръдна половина, наранявания по корема и лявото бедро и разкъсни рани по лявата ръка.

 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тъ
    Тъпунгерска
    0 0
    13:42, 6 юни 2015
    Предлагам по най-бързият начин БББ да събере антуража си / с лентички и без/, да се качат на най-големият хеликоптер на Авио отряд 28 и да разхвълат над цялата Розова долина поне 10 т кристална захар! Само тогава извън земните над Балкана и експлозиите Под Балкана могат да спрат!
Последни новини