От х:

Днес в x:

Кметът на Кюстендил задраска циганите. Преглед на печата

24 часа"

Кандидатите за шефове в БНБ се увеличават

Димитър Радев - управител, подуправители - Калин Христов и Румен Порожанов.

Към днешна дата това е екипът, който с голяма доза вероятност може да поеме централната банка веднага след като Иван Искров си отиде, прогнозираха пред "24 часа" запознати с надпреварата.

Вече стана ясно, че бившият зам. финансов министър, а сега съветник в МВФ Димитър Радев ще бъде официалната номинация на ГЕРБ. Хора от партията твърдят, че ще му бъде препоръчано да работи в екип с Калин Христов, който в момента е подуправител на БНБ, и с бившия служебен финансов министър Румен Порожанов.

„Труд"

Кметът на Кюстендил задраска циганите

Циганите в Кюстендил няма да имат право да гласуват на предстоящия местен референдум за кмет. Допитването е насрочено за 5 юли и гражданите трябва да отговорят на въпроса дали сегашният кмет Петър Паунов (дясна коалиция) да се кандидатира за трети мандат.

"Многократно в кюстендилския ромския кв. „Изток" са констатирани корупционни изборни практики и нарушения на честността на вота, които твърдо смятаме за неприемливи и вредни за цялото общество." Това е официалният мотив, с който местната дясна коалиция изхвърля малцинството от допитването.

„Стандарт"

Лека присъда за убийци шокира Враца

По 18 години затвор получиха тримата убийци на 16-годишния Николай Димитров от Враца, пребит до смърт с ритници на 31 август 2008 г. пред дискотека в града. Тийнейджърът изпадна в кома, не излезе от нея и почина в столична клиника.

Петчленният наказателен състав на Врачанския окръжен съд, начело със съдия Петя Вълчева, обаче прие, че Николай не е убит по особено мъчителен начин от Иван Каменов-Цофъра, Калин Димитров-Скинара и Ивайло Иванов-Акулата. Според магистратите, убийството е извършено само по хулигански подбуди и с особена жестокост. Съдията приспадна от присъдите на Цофъра, Скинара и Акулата времето, в което са били с мярка неотклонение "задържане под стража". Това означава, че реално те могат да излязат от затвора до 10-12 години. Тримата ще трябва да платят и по 70 000 кръвнина на всеки един от родителите на загиналото момче. Присъдите не са окончателни и могат да се обжалват от страните в 15-дневен срок в Апелативния съд в София.

„Монитор"

Преписвачите на матури на поправка след 2 години

Двойки са изкарали 8162 гимназисти които ще могат да се явят на поправка през септември. 3394 от слабите оценки са по български език. Шестици пък имат над 17 000 ученици, половината от които са отличници и на двата изпита. „Отчитаме повече шестици по философия и физика. Увеличение на двойките има по БЕЛ, география и история", уточни Костадинова. На задължителната матура по БЕЛ тройки са получили 20% от учениците. Всеки четвърти абитуриент е изкарал четворка, а шестиците са едва 0,3%. За разлика от миналогодишните абитуриенти зрелостниците от випуск 2015

„Сега"

Само за година съдът е разрешил 597 подслушвания за шпионаж

Само за година съдът е разрешил 597 пъти следене, подслушване и наблюдение по искания на МВР, ДАНС и прокуратурата заради подозрения в шпионаж. Това става ясно от доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) за дейността му през 2014 г. В съда от години няма нито едно дело за шпионаж, не са известни и разследвания за това престъпление.

Най-много СРС-та са били използвани за разкриване и доказване на престъпления, свързани с наркотици - 1232, което е 29% от всички разрешения. На второ място е разкриването на организирани престъпни групи - 880. Изненадващо веднага след тях се нареждат исканията и разрешенията за използване на СРС срещу 597 заподозрени шпиони. Чак след това идват разрешенията за престъпления, свързани с акцизни стоки, кражби, пране на пари и т.н.

Източник: questona.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини