От х:

Днес в x:

25 °C

Призрачни пациенти прецакват електронния портал на болницата

Много от пациентите на Детско, Инфекции или АГО нямат документ за самоличност

Пациенти, които не съществуват в никакви информационни системи поради липса на документи, реално могат да прецакат болницата в опита й да си вземе парите за извършено лечение. Това са хора, които нямат, никога не са имали или са загубили документите си за самоличност. Личната карта обаче вече ще е задължителна при влизане в болница, след като от вчера по изискване на Министерството на здравеопазването всички лечебни заведения въведоха електронна система за чекиране на пациентите, на вход и изход. Целта на мярката е да се докажат реалните пациенти и да се предотврати източване на Здравната каса с фалшиви хоспитализации. Мярката може би решава един проблем, но отваря друг, като сега точенето ще е за сметка на болниците, които и без това са доени от неосигурени пациенти.

Немалък процент болни идват без документ за самоличност, признаха лекари от различни отделения. Най-често потърпевши са Детско и АГО. Идват без лични карти и в другите отделения, но там по-скоро това е резултат от спешни състояния или катастрофи. В такива случаи пациентът се вписва на ръка, като впоследствие му се чекира личната карта. В Детско и АГО много пациенти обаче нямат такава /или така казват/. „Като дойде 14-годишна циганка да ражда, тя няма лична карта, няма и ученическа, щото не ходи на училище. Нямат или са ги загубили дори и такива, които са навършили пълнолетие“, коментираха лекари от двете отделения. Лечение обаче не може да се откаже, друг е въпросът дали после ще се вземат парите по клиничната пътека. В детско и инфекциозно понякога влизат по три поколения, като се случва и трите да не представят никакъв документ. Липсата му е най-малкото невероятна, понеже 90 % от ромките вземат социални помощи, което няма как да стане без документ за самоличност.

Един много разпространен феномен в АГО пък е бягства на родилки или такива с гинекологични проблеми. Малко да ги закрепят и мургавите жени от Република решават, че им стига толкова лежане и, често подкоросвани от съпруга, си тръгват, преди още да изтече срокът на клиничната пътека. При липса на извършени манипулации по медицински стандарт Касата не плаща пътеката.
Специално тази опция - бягство на пациент, не е залегнала в електронната система, макар тя да е разработена с презумпцията да покрива всички видове посетители на отделението. Системата има отметка за лична карта, шофьорска книжка, ученическа, временно удостоверение, издадено от полицията и т.н. Няма обаче отметка за червен паспорт. В този случай се ходи в полицията, която издава споменатото вече временно удостоверение за самоличност, разясни старшата сестра на Урология Марияна Николова, която днес нагледно показваше действието на чекинга при изписване на пациент. Уточни, че отбелязването в електронната система трябва да стане до 4 часа след приема на пациента и на също толкова време след приключването на лечението му по клинична пътека. Специално в Урология нямали проблеми с пациенти без лични документи. Но не знаеха как да процедират с тях, ако се появят. Не знаеше и ръководството на болницата.

От Регионалната здравна каса разясниха, че има цял член 12-ти от постановление 57 за въвеждането на системата, където се третират случаите на пациенти без лична карта. Ходи се в полицията, която издава временен документ, напълно безплатно. Как в Паспортна ще разберат, че става дума за реално лице, при условие, че то не е пред тях, а в болницата, остава спорен въпрос, защото едва ли от службата ще издадат документ на доверие. А лелята на циганката едва ли ще има нотариално заверено пълномощно да я представлява. Що се отнася до избягал пациент, от Касата съобщиха, че тогава се пристъпва към служебна дехоспитализация, за да не се окаже лицето в болница за следващите няколко години. Лечебното заведение описва проблема с писмо до Касата, която прави проверка. Не са ли извършени всички манипулации, изисквани в клиничната пътека, здравното заведение ще изгори с парите.

Г. Христов

А той вече е задължителен при приемане в болница
Личната карта се прекарва през четящо устройство
А данните се запечатват в системата и отбелязват точния ден и час при приемане/изписване
Старшата на урология Марияна Николова чекира пациент
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини