От х:

Днес в x:

22 °C

Призрачни пациенти прецакват електронния портал на болницата

Много от пациентите на Детско, Инфекции или АГО нямат документ за самоличност

Пациенти, които не съществуват в никакви информационни системи поради липса на документи, реално могат да прецакат болницата в опита й да си вземе парите за извършено лечение. Това са хора, които нямат, никога не са имали или са загубили документите си за самоличност. Личната карта обаче вече ще е задължителна при влизане в болница, след като от вчера по изискване на Министерството на здравеопазването всички лечебни заведения въведоха електронна система за чекиране на пациентите, на вход и изход. Целта на мярката е да се докажат реалните пациенти и да се предотврати източване на Здравната каса с фалшиви хоспитализации. Мярката може би решава един проблем, но отваря друг, като сега точенето ще е за сметка на болниците, които и без това са доени от неосигурени пациенти.

Немалък процент болни идват без документ за самоличност, признаха лекари от различни отделения. Най-често потърпевши са Детско и АГО. Идват без лични карти и в другите отделения, но там по-скоро това е резултат от спешни състояния или катастрофи. В такива случаи пациентът се вписва на ръка, като впоследствие му се чекира личната карта. В Детско и АГО много пациенти обаче нямат такава /или така казват/. „Като дойде 14-годишна циганка да ражда, тя няма лична карта, няма и ученическа, щото не ходи на училище. Нямат или са ги загубили дори и такива, които са навършили пълнолетие“, коментираха лекари от двете отделения. Лечение обаче не може да се откаже, друг е въпросът дали после ще се вземат парите по клиничната пътека. В детско и инфекциозно понякога влизат по три поколения, като се случва и трите да не представят никакъв документ. Липсата му е най-малкото невероятна, понеже 90 % от ромките вземат социални помощи, което няма как да стане без документ за самоличност.

Един много разпространен феномен в АГО пък е бягства на родилки или такива с гинекологични проблеми. Малко да ги закрепят и мургавите жени от Република решават, че им стига толкова лежане и, често подкоросвани от съпруга, си тръгват, преди още да изтече срокът на клиничната пътека. При липса на извършени манипулации по медицински стандарт Касата не плаща пътеката.
Специално тази опция - бягство на пациент, не е залегнала в електронната система, макар тя да е разработена с презумпцията да покрива всички видове посетители на отделението. Системата има отметка за лична карта, шофьорска книжка, ученическа, временно удостоверение, издадено от полицията и т.н. Няма обаче отметка за червен паспорт. В този случай се ходи в полицията, която издава споменатото вече временно удостоверение за самоличност, разясни старшата сестра на Урология Марияна Николова, която днес нагледно показваше действието на чекинга при изписване на пациент. Уточни, че отбелязването в електронната система трябва да стане до 4 часа след приема на пациента и на също толкова време след приключването на лечението му по клинична пътека. Специално в Урология нямали проблеми с пациенти без лични документи. Но не знаеха как да процедират с тях, ако се появят. Не знаеше и ръководството на болницата.

От Регионалната здравна каса разясниха, че има цял член 12-ти от постановление 57 за въвеждането на системата, където се третират случаите на пациенти без лична карта. Ходи се в полицията, която издава временен документ, напълно безплатно. Как в Паспортна ще разберат, че става дума за реално лице, при условие, че то не е пред тях, а в болницата, остава спорен въпрос, защото едва ли от службата ще издадат документ на доверие. А лелята на циганката едва ли ще има нотариално заверено пълномощно да я представлява. Що се отнася до избягал пациент, от Касата съобщиха, че тогава се пристъпва към служебна дехоспитализация, за да не се окаже лицето в болница за следващите няколко години. Лечебното заведение описва проблема с писмо до Касата, която прави проверка. Не са ли извършени всички манипулации, изисквани в клиничната пътека, здравното заведение ще изгори с парите.

Г. Христов

А той вече е задължителен при приемане в болница
Личната карта се прекарва през четящо устройство
А данните се запечатват в системата и отбелязват точния ден и час при приемане/изписване
Старшата на урология Марияна Николова чекира пациент
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини