От х:

Днес в x:

22 °C

Призрачни пациенти прецакват електронния портал на болницата

Много от пациентите на Детско, Инфекции или АГО нямат документ за самоличност

Пациенти, които не съществуват в никакви информационни системи поради липса на документи, реално могат да прецакат болницата в опита й да си вземе парите за извършено лечение. Това са хора, които нямат, никога не са имали или са загубили документите си за самоличност. Личната карта обаче вече ще е задължителна при влизане в болница, след като от вчера по изискване на Министерството на здравеопазването всички лечебни заведения въведоха електронна система за чекиране на пациентите, на вход и изход. Целта на мярката е да се докажат реалните пациенти и да се предотврати източване на Здравната каса с фалшиви хоспитализации. Мярката може би решава един проблем, но отваря друг, като сега точенето ще е за сметка на болниците, които и без това са доени от неосигурени пациенти.

Немалък процент болни идват без документ за самоличност, признаха лекари от различни отделения. Най-често потърпевши са Детско и АГО. Идват без лични карти и в другите отделения, но там по-скоро това е резултат от спешни състояния или катастрофи. В такива случаи пациентът се вписва на ръка, като впоследствие му се чекира личната карта. В Детско и АГО много пациенти обаче нямат такава /или така казват/. „Като дойде 14-годишна циганка да ражда, тя няма лична карта, няма и ученическа, щото не ходи на училище. Нямат или са ги загубили дори и такива, които са навършили пълнолетие“, коментираха лекари от двете отделения. Лечение обаче не може да се откаже, друг е въпросът дали после ще се вземат парите по клиничната пътека. В детско и инфекциозно понякога влизат по три поколения, като се случва и трите да не представят никакъв документ. Липсата му е най-малкото невероятна, понеже 90 % от ромките вземат социални помощи, което няма как да стане без документ за самоличност.

Един много разпространен феномен в АГО пък е бягства на родилки или такива с гинекологични проблеми. Малко да ги закрепят и мургавите жени от Република решават, че им стига толкова лежане и, често подкоросвани от съпруга, си тръгват, преди още да изтече срокът на клиничната пътека. При липса на извършени манипулации по медицински стандарт Касата не плаща пътеката.
Специално тази опция - бягство на пациент, не е залегнала в електронната система, макар тя да е разработена с презумпцията да покрива всички видове посетители на отделението. Системата има отметка за лична карта, шофьорска книжка, ученическа, временно удостоверение, издадено от полицията и т.н. Няма обаче отметка за червен паспорт. В този случай се ходи в полицията, която издава споменатото вече временно удостоверение за самоличност, разясни старшата сестра на Урология Марияна Николова, която днес нагледно показваше действието на чекинга при изписване на пациент. Уточни, че отбелязването в електронната система трябва да стане до 4 часа след приема на пациента и на също толкова време след приключването на лечението му по клинична пътека. Специално в Урология нямали проблеми с пациенти без лични документи. Но не знаеха как да процедират с тях, ако се появят. Не знаеше и ръководството на болницата.

От Регионалната здравна каса разясниха, че има цял член 12-ти от постановление 57 за въвеждането на системата, където се третират случаите на пациенти без лична карта. Ходи се в полицията, която издава временен документ, напълно безплатно. Как в Паспортна ще разберат, че става дума за реално лице, при условие, че то не е пред тях, а в болницата, остава спорен въпрос, защото едва ли от службата ще издадат документ на доверие. А лелята на циганката едва ли ще има нотариално заверено пълномощно да я представлява. Що се отнася до избягал пациент, от Касата съобщиха, че тогава се пристъпва към служебна дехоспитализация, за да не се окаже лицето в болница за следващите няколко години. Лечебното заведение описва проблема с писмо до Касата, която прави проверка. Не са ли извършени всички манипулации, изисквани в клиничната пътека, здравното заведение ще изгори с парите.

Г. Христов

А той вече е задължителен при приемане в болница
Личната карта се прекарва през четящо устройство
А данните се запечатват в системата и отбелязват точния ден и час при приемане/изписване
Старшата на урология Марияна Николова чекира пациент

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В работата си срещнете разбиране и с общи усилия ще приключите задачите си днес. Някои от вас ще получат очакваните финансови средства, с които ще започнат своя нов бизнес. Активността ви по отношение на предстоящо събитие ще е голяма и така си осигурявате безпрепятственото му осъществяване.
15.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с търговска или някакъв вид посредническа дейност. Успявате да реализирате свой проект, който дълго време е чакал удобен случай. Очаква ви скорошна стабилизация във финансов план, която ще ви даде възможност да си отдъхнете. Зарадвайте свой близък с нещо, за което знаете че ще му хареса.
15.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не бъдете нетърпеливи. Възможна е ситуация, провокирана от невъзможността ви да влезете в тон с околните. Изяснете пред себе си причините за подобно настроение. Ако ви измъчват парични проблеми, много скоро ще се зарадвате на неочаквани приходи. В любовта обаче ще ви се наложи да се разделите с обзелата ви апатия.
15.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден ви предлага различни изненади в професионален и личен план. Заети сте с твърде много неща наведнъж, което в определен момент може да се окаже доста изтощително. Преценете на което можете да се посветите в момента и не се колебайте да отложите останалите си ангажименти. Сърдечният ви партньор ще ви разбере и подкрепи решението ви.
15.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате добри професионални шансове днес, които обаче ще трябва да използвате докрай и без колебание. За предпочитане е да действате самостоятелно, тъй като това ви гарантира по-бърз напредък и независимост. Бихте могли да имате проблеми само когато ви се наложи да взимате важни решения, но бъдете сигурни че близките ви няма да ви лишат от съветите си в такъв момент.
15.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
При част от вас днес се наблюдава временен застой в професионалното развитие, но това съвсем не бива да ви притеснява. Имате възможност добре да обмислите позициите си и да намерите своите бъдещи шансове за реализация. Ваш близък се заема с нещо, което е твърде неподходящо за него, вие можете да се произнесете деликатно по този въпрос.
15.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Имате много добри шансове през този ден, но е желателно да не допускате емоциите да ви пречат при взимането на решения. Действайте трезво и имайте предвид мнението на околните, което при всички случаи ще ви е от полза. Увереността е ваша силна черта и тя ви извежда с крачка напред пред останалите. Превърнете това в основното си предимство днес.
15.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С хубави мисли ще посрещнете утрото и ще се радвате на живота си. Все повече осъзнавате колко щастливи хора сте, щом имате възможността да се занимавате с нещата, които ви доставят удоволствие и до себе си имате своите близки. Благородното ви отношение към някого ще му помогне.
15.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Можете да получите много добро предложение в личен или професионален план стига да проявите необходимата гъвкавост да направите компромис. Ще имате и достатъчно време за почивка и забавления, просто не пренебрегвайте непосредствените си ангажименти. Многообещаващ флирт вечерта ще ви донесе нужното ви разнообразие и ще отвлече мислите ви в много приятна насока.
15.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Обстановката около вас е благоприятна и някои съмнения, които сте имали до сега ще отпаднат сами. Желанието ви да успеете в дадено начинание е силно и в известна степен обременяващо. Изяснете за себе си приоритетите, които сте си поставяли и не робувайте на прекаления си максимализъм.
15.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
По-малко говорете и повече слушайте какво се говори. С такова поведение е сигурно, че ще избегнете грешките и ще привлечете интереса към себе си. По отношение очакванията към вас се отнесете спокойно и направете необходимото, за да не разочаровате онези, които ви вярват.
15.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен ден, особено за бизнеса. Задължително изпипвайте всички детайли при сключване на договори и сделки, за да спечелите. При общуването с околните бъдете по-търпеливи, за да не попаднете в конфликтна ситуация. Получавате средствата, от които отдавна имате нужда. Разбирателство и спокойствие у дома.
15.10.2019
Последни новини