От х:

Днес в x:

Предлагат Доцо Вътков за почетен гражданин на Димитровград

Маестро Доцо Вътков /на преден план/ да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин" предлага кметът Иво Димов

Диригентът на Забавно-духовия оркестър на Димитровград Доцо Вътков да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин" предлага в докладна до Общинския съвет кметът Иво Димов.

Според него, в навечерието на своята 80-годишнина маестро Вътков може да получи своето заслужено признание за дългогодишната си музикална дейност в Димитровград, а и в страната. Той е начело на Забавно-духовия оркестър тук от 22 години.

През 2010 година маестрото получи отличието на Община Димитровград за цялостен принос в областта на културата "Деец на културата".

Доцо Вътков е носител на ордените „Кирил и Методий“ – I и II степен, медал „Св. Климент Охридски“, „Златна лира” на Съюза на българските музикални и театрални дейци, два пъти е обявяван за отличник на Министерството на културата. 

Диригентът е  роден в плевенското село Брегаре на 19 февруари 1935 г. През 1955 г. се дипломира в Учителския институт в Плевен и започва работа като учител по музика в мъжката гимназия. През 1966 г.завършва Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория, а на следващата - инструменталния факултет. 18 години е диригент на представителния духов оркестър на Ансамбъла на Строителни войски, където работи с едни от най-добрите музиканти у нас.

Ако бъде одобрена на Председателски съвет днес, докладната на градоначалника ще се разгледа на сесията на ОбС на 29 януари.

През 2010 г. маестрото получи отличието на Община Димитровград "Деец на културата".

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    51
    51
    2 0
    17:25, 22 яну 2015
    Голям човек, великолепен музикант. Браво, Маестро!
Последни новини