От х:

Днес в x:

Кърджали става домакин на регионално състезание „Евроскола”

В събота, 15 ноември, Кърджали ще бъде домакин на регионално състезание „Евроскола”, организираното от Информационното бюро на Европейския парламент в България. То ще започне в 10,00 часа в залата на Обединен детски комплекс, а в него ще участват 11 отбора от средни училища от областите Кърджали, Смолян и Хасково.
Въпросите в състезанието ще бъдат по текущи теми от национален и европейски интерес. Жури от трима европейски депутати от България - Илхан Кючюк, Ангел Джамбазки и Владимир Уручев ще оценяват уменията на състезателите въз основа на няколко критерия — познаване и интерпретация на фактите, умение за извеждане на теза и доказателство, креативно мислене, презентационни и комуникационни умения, работа в екип. В състава на журито е включен и представителят на Информационното бюро на Европейският парламент в България Теодор Стойчев.
Доброто владеене на един от трите работни европейски езици — английски, френски или немски — е измежду главните условия за участието на училищата в програмата „Евроскола“ и ще се проверява по време на състезанието.
Победителят от регионалното състезание ще вземе участие в програмата „Евроскола“ в гр. Страсбург (Франция) за първото полугодие на 2015 година.
Програмата "Евроскола" има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се "включат" чрез симулирани заседания в работата му и дори да "гласуват" неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват 1 ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на "Младежкия европейски парламент".
По време на своя парламентарен ден в Страсбург около 500 европейски ученици участват в "заседания на комисиите" и в "пленарни заседания", разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище, а стават част от многоезичните работни групи, сблъскват се с многообразието на различните етнически и лингвистични особености. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите-членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини