От х:

Днес в x:

Безплатните карти за обществения транспорт ще се издават от общините

Министърът на транспорта ще трябва да утвърди единни образци на картите с намаление

Абонаментните карти за безплатно пътуване с обществен транспорт на деца до 7 години, служители на МВР и ветерани от войните ще се издават от общините – това предвижда Наредба за реда, по който превозвачите се компенсират за обслужването на такива пътници и за поддържането на нерентабилни линии, публикувана на сайта за обществени консултации. Право да пътуват с такива карти имат и военноинвалиди, военнопострадали, служители на ДАНС, както и някои служители на Министерството на правосъдието.
Сега такива карти се издават от превозвача, който обслужва населението в съответната община.
В наредбата е предвидено образците на картите за пътуване с намаление за учащи се и пенсионери да бъдат утвърждавани със заповед на министъра на транспорта. Така всички превозни документи, които се издават безплатно или по намалени цени, ще бъдат по единни образци. Това ще допринесе за лесното им разпознаване в цялата страна и ще улесни контрола, мотивират се вносителите.
В наредбата е уточнено, че правото за пътувания по намалена тарифа за учащи се и пенсионери важи единствено при издаването на абонаментна карта за многократни пътувания по общинските и областните транспортни схеми. При единични пътувания с билет по републиканската транспортна схема не е задължително да се прави отстъпка и не се предвиждат компенсации за превозвача.
Предлага се наредбата да влезе в сила от 1 януари 2015 година

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини