От х:

Днес в x:

Караянчева с 13 въпроса към "В и К" за водната криза

„На 28 юли, в качеството си на депутат, представляващ интересите на хората в Кърджалийско, се обърнах към управителя на „В и К“ инж. Кера Василева с писмо, в което настоявах да отговори на 13 въпроса, свързани със замърсяването на питейната вода от яз. „Боровица“. Направих го не водена от политически интерес, а заради многобройните сигнали, питания и оплаквания на населението, потърпевшо от незапомнената в града ни „водна“ криза. Вместо писмен отговор, какъвто е регламентът за кореспонденция между институциите, получих мъгляви оправдания в медиите, индиректни обвинения, че проблемът преднамерено се политизирал и откровени лъжи, целящи да прикрият една недопустима управленска немърливост и корпоративен натиск под  политически чадър, застрашаващи здравето на хиляди хора“, заяви Цвета Караянчева. Сега, 10 дни по-късно, в качеството си на гражданин, продължавам да задавам същите въпроси, които не бяха удостоени с отговор и на които не само аз, но и близо 70 000 абонати на „В и К“ не получиха разумно обяснение. Позволявам си да повторя своите 13 въпроса, не за да отегчавам читателите и да изнервям допълнително хората, чакащи на опашките за минерална вода, а за да напомня на политически назначеното ръководство на водоснабдителното дружество, че дължи отговори не само на мен, а и на всички онези, които бяха подведени от манипулативно поднесената информация за природно бедствие, от хипотезите на анонимни експерти за апокалиптични приливни вълни и от съзнателното укриване на данните за изпробване на съмнителен нов коагулант за пречистване в реална среда. Затова аз, Цвета Караянчева, продължавам да питам Кера Василева от позицията си на гражданин:

  1. Каква е действителната причина за влошаване качеството на питейната вода? Какви действия са предприети от Вас, като управител  на дружеството-доставчик, и кога реално ще бъде възстановено подаването на чиста и безопасна вода към населението?
  1. Какви действия е предприел конкретно ръководителят на пречиствателната станция и не е ли подценена от негова страна създалата се ситуация ? Защо до момента няма видими резултати, след като лично поехте ангажимент качеството на водата да се подобри до събота, 26 юли?
  1. Защо съоръженията на пречиствателната станция на „В и К” излязоха от строя и само високата мътност на водата, постъпваща от яз „Боровица” ли е причина за това?
  1. Каква е технологията на пречистване на водата и какви мерки са предприети срещу високата й мътност?
  1. Имало ли е на място компетентни служители, които да създадат план за адекватно действие в създалата се ситуация?
  1. Защо не е било съобщено предварително на пречиствателната станция за прииждащата мътност, за да бъдат подготвени служителите и съоръженията да реагират незабавно ?
  1. Вярно ли е, че причината за излизане на съоръженията извън строя е изпробването на нов реагент за пречистване на водата. Ако това е така,  снабден ли е той с необходимите документи и сертификати за безопасност, чие производство е той, доказано ли е, че е безвреден и разрешено ли е използването му на българския пазар?
  1. Тестван ли е новият реагент в реално време, вместо да бъде изпробван първо в лабораторна среда и спазена ли е процедурата за подбор на химически вещества за пречистване?
  1. Имали ли са достъп представители на фирмата-доставчик на реагента до пречиствателната станция  и намесвали ли са се в технологичните процеси?
  1. Навреме ли са реагирали органите за контрол по качеството на водите, взети ли са съответните проби за анализ, какви са резултатите и съдържат ли пробите химични елементи, увреждащи човешкото здраве ?
  1. На 23 юли бе съобщено, че мътността на водата в мрежата е със стойност 16 мг/л, вярна ли е тази информация при положение, че от чешмите буквално течеше кал и кой манипулира данните ? 
  1. Какви ще бъдат реалните последици за гражданите вследствие подаването на мътна вода, а именно – как ще се отрази мътността върху изправността на водомерите, бойлерите и останалите домакински ел.уреди, а също така и върху дейността на детски градини, болници и здравни заведения?
  1. Кой ще поеме отговорност за случилото си, ще бъдат ли наказани виновниците и как ще бъдат компенсирани потребителите за претърпените имуществени и неимуществени вреди ?

Колкото до зависимостите между политиката и качеството на водата, ще си позволя да кажа на цялото партийно и държавно опълчение, което се вдигна да защитава цитаделата „В и К“, че е добре да спазваме политическа хигиена, дори когато сме възпрепятствани да поддържаме личната и битовата си такава. Ако в случая има политическа намеса, тя може да се търси единствено в подмяната на традиционно използвания коагулант с друг препарат със съмнителни качества и допускането на външна, партийно протежирана фирма в пречиствателната станция.

А това, че от чешмите ни тече вода, негодна за пиене, която не съответства нито на микробиологичните, нито на физико-химичните стандарти, няма как да бъде назовано дискомфорт или неволно причинено неудобство. Това е изтезание на хората в най-горещите летни месеци, предизвикано от корпоративни интереси и нечист лобизъм.  

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини