От х:

Днес в x:

ВТБ не смята да спасява КТБ

 Руската банка ВТБ не планира участие в рекапитализирането на Корпоративна търговска банка, която изпитва финансови проблеми.
Това твърди РИА „Новости“, като цитира неназован източник от ВТБ. Руската банка разполага с акции от капитала на КТБ за 10 милиона евро, „които са изцяло хеджирани“, отбелязва източникът на агенцията.

Ние няма да спасяваме банката и да взимаме участие в рекапитализацията й, е заявил източникът на руската агенция.

"ВТБ капитал" владее акции в КТБ за по-малко от 10 млн. евро и не участва в управлението й, е заявил ръководителят на международния бизнес на "ВТБ капитал" Атанас Бостанджиев. По неговите думи компанията няма планове за финансиране на банката, пише и руското издание "Ведомости".

РИА "Новости" се позовава на Ройтерс, според която, ако акционерите не помогнат в рамките на месец, държавата ще увеличи капитала на КТБ с ресурси от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките.
Държавата не изключва национализация на КТБ до 21 юли, предава РИА Новости.

Миноритарният собственик на КТБ – ВТБ, е заявил интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ, съобщиха от Централната банка на 20 юни - денят, в който бе обявен специалният надзор на КТБ.

Вчера финансовият министър Петър Чобанов действително каза, че държавата ще даде възможност на миноритарните акционери да участват в увеличението на капитала на КТБ преди държавата да влезе чрез ФГВБ и ББР.

ВТБ държи 9.9% от акциите в капитала на КТБ, Суверенният фонд на Султаната на Оман - 30.35%.

За първостепенното участие на двете държавни структури в увеличението на капитала на КТБ съобщи най-напред БНБ.

МФ: Няма разминаване с БНБ за КТБ

Няма никакво разминаване между Министерския съвет, Министерството на финансите и БНБ по повод на предприетите действия към КТБ, се заявява в съобщение от пресцентъра на МФ. То е изпратено "във връзка с тиражирани в публичното пространство неверни твърдения".

От страна на правителството има пълно съгласие по отношение на подхода на БНБ за разрешаване на ситуацията и подкрепа на действията на централната банка за стабилизиране и оздравяване на КТБ. Мерките са подготвени при пълна съгласуваност и координация между Министерския съвет, МФ и БНБ, се посочва в съобщението.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини