От х:

Днес в x:

СС на ООН подкрепи Ирак в борбата срещу джихадистите

Съветът за сигурност на ООН осъди всички прояви на тероризъм, извършени в Ирак, където джихадисти продължават да напредват към Багдад.
Същевременно СС на ООН призова спешно да започне диалог между всички страни в конфликта, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

15-те страни членки на Съвета за сигурност заседаваха на закрити врата в продължение на два часа, през които изслушаха представяне на ситуацията от специалния пратеник на ООН в Ирак Николай Младенов, който участва по видеоконферентна връзка.

След заседанието Съветът изрази единодушната си подкрепа за правителството и народа на Ирак в борбата им срещу джихадистите от Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), които напредват към столицата, след като превзеха обширни територии в северозападната част на страната.

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин, който е ротационен председател на Съвета за сигурност заяви, че "това е възможност за ново начало чрез започване на открит национален диалог и решаване на множеството въпроси".

"Трябва да се положат интензивни усилия за започване на този диалог", подчерта той.

"Най-важното в близко бъдеще е да се постигне разбирателство между основните политически сили, за да могат ефикасно да се борят заедно срещу терористите", посочи Чуркин.

Той добави, че Николай Младенов е предупредил, че мисията на ООН в Ирак има съвсем ограничен капацитет да се справи с хуманитарните нужди на 500 000 иракчани, изселени от Мосул след превземането му от джихадистите.

Разбра се, че хуманитарна помощ ще получат повече от 40 000 най-нуждаещи се вътрешни преселници от Мосул. Подготвят се два въздушни моста, с помощта на които от складовете на продоволствената програма в Дубай и Бриндзи (Италия) в град Ербил, Иракски Кюрдистан ще бъдат доставени 550 тона продоволствия, а също така и непродоволствени комплекти.

САЩ изключиха участие в наземна военна операция в подкрепа на иракското правителство.

"Не изключвам нищо", така обаче отговори лаконично президентът Барак Обама, попитан дали САЩ ще помогнат на Ирак с въздушни удари с безпилотни самолети или по друг начин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини