От х:

Днес в x:

Днес се провеждат матурите по български език

Близо 120 000 ученици от 7 и 12 клас ще се явят днес на матурите по български език и литература. В 5 часа, в залата на 5-ия етаж в Министерството на образованието и науката, беше генериран изпитният вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова изтегли името на репортерката от БНТ Милена Кирова, която натисна клавиша за генериране на изпитния вариант за държания зрелостен изпит по български език и литература. От 11 млн. варианта се генерира тестът, върху който ще работят зрелостниците. За 41 въпрос от 30 варианта върху 15 изучавани автори учениците ще избират да пишат есе или интерпретативно съчинение.В момента комисия от експерти сглобява изпитния вариант и го подготвя на Брайлов език. Вариантът ще бъде изпратен до всички училища в страната, където чрез парола, еднаква за всички, ще бъде разсекретен, разпечатан и раздаден на зрелостниците.Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова утвърди изпитния вариант и подписа заповедта за скалата за преобразуване на точките в оценки."Това е 13-тата сесия за провеждане на държавните зрелостни изпити, което означава, че трябва да е много късметлийска", каза министър Клисарова.Според нея мотивите на ръководството за предварителното обявяване на скалата за оценяване са за да се гарантира прозрачност и спокойствие на учениците и родителите."Тази скала важи за всички предмети от държавните зрелостни изпити през учебната 2013/2014 година. След задълбочен анализ ще преценим дали през септември да обявим нова скала с по-висок минимум на точките, тъй като нашата цел е да гарантираме грамотността и знанията на зрелостниците", обясни министър Клисарова и пожела успех на всички, които се явяват на матура днес.Матурата започва в 8.00 часа и ще продължи 4 астрономически часа. Зрелостниците трябва да заемат местата си в определените училища най-късно до 7,45 часа, да пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита.Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни 2014 г.Експертите от Министерството на образованието и науката напомнят, че зрелостните изпити започват в 8.00 часа и са с продължителност 4 астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности продължителността е 6 астрономически часа. В деня на всеки изпит зрелостникът трябва: 

- Да се яви в сградата, в която ще полага ДЗИ, с документ за самоличност (лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС) и със служебната бележка за допускане до държавни зрелостни изпити.

- Да заеме определеното му работно място 15 минути преди началото на изпита.

- Да предаде на квесторите изключените си мобилни телефони.

- Да носи и ползва химикалка, която пише с черен цвят.

- Да не напуска изпитната зала по-рано от 1 час след началото на държавния зрелостен изпит.

Всеки зрелостник получава изпитен комплект, който съдържа: лист с указания за работа и прикрепена към него идентификационна бланка, лист за отговори и свитък за свободните отговори. Баркодовете, намиращи се на идентификационната бланка, на листа за отговори и на всяка страница от свитъка за свободните отговори, са уникални и поредни, чрез тях се гарантира еднозначното съответствие между всички компоненти на изпитния комплект, поради което не трябва да се разделят.Всеки зрелостник получава и копие на изпитния вариант за съответния изпит, като има право да работи върху теста, но е задължително да отбелязва верните отговори САМО върху листа за отговори и върху свитъка за свободните отговори. В различните изпитни варианти има три вида въпроси/задачи:

Въпроси от затворен тип с дадени възможни отговори, от които само един е верен. Отговорите на тези задачи трябва да се отбелязват с черен химикал в листа за отговори, а не върху тестовата книжка. Верният отговор се отбелязва със знака Х в кръгчето с буквата на съответния отговор.

Например:

Ако след това ученикът прецени, че първоначалният отговор не е верен и иска да го поправи, трябва да запълни кръгчето с грешния отговор и да отбележи с Х буквата на друг отговор, който приема за верен. Например: За всяка задача трябва да е отбелязан не повече от един действителен отговор. Като действителен отговор на съответната задача се приема само този, чиято буква е отбелязана със знака Х.

Задачи със свободен отговор.

Отговорите на тези задачи се отбелязват в свитъка за свободните отговори. Трябва да се четат внимателно инструкциите! Срещу номера и главната буква на съответната задача/на съответното подусловие се написва верния отговор.

Задача за създаване на текст.Държавният зрелостен изпит по български език и литература включва 41 задачи:

40 тестови задачи с максимален брой точки 70:

30 задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен. Всяка една от тези задачи носи по една точка.

10 задачи със свободен отговор. Задачите носят различен брой точки: 31 задача носи 4 точки, 32. задача носи 1 точка, 33. задача носи 2 точки, 34. задача носи 4 точки, 35. задача носи 4 точки, 36. задача носи 10 точки, 37. задача носи 5 точки, 38. задача носи 2 точки, 39. задача носи 2 точки, 40. задача носи 6 точки.

Задача за създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея, с максимален брой точки 30.

Общият максимален брой точки е 100.

Скалата за преобразуване на точките в оценки за държавните зрелостни изпити за учебната 2013/2014 година е следната: Слаб 2 До 22, 5 т. вкл.; Среден 3 (3,00-3,49) 23т. - 40,5 т. вкл.; Добър 4 (3,50-4,49) 41 т. - 58,5 т. вкл.; Много Добър (4,50-5,49) 59 т. - 76,5 т. вкл.; Отличен (5,50-5,99) 77 т. - 94,5 т. вкл.; Отличен 6 95 т. - 100 т.

В 9 часа, на 21 май 2014 г., ще бъде изтеглен вариантът по български език и литература за национално външно оценяване за VII клас. Изпитът започва в 10.00 часа и се провежда в два модула. Първият модул продължава 60 минути, а вторият модул - 90 минути. Учениците трябва да пишат с химикал със син цвят.Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература ще бъдат обявени до 4 юни 2014 г.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини