От х:

Днес в x:

„Неохим“: Ако спрат газа през Украйна, спираме работа

Повторение на кризата от 2009 година, когато Русия рязко съкрати газовите доставки за Европа през Украйна, което пък удари сериозно и по бизнеса в страните от Балканите, е реалност, прогнозира изпълнителният директор на торовият гигант „Неохим“ АД инж. Васил Грънчаров.

По думите му, ако Русия врътне кранчето предприятията с големи мощности в България също спират да работят.

„Ако бизнесът ми беше в Холандия или в Германия, нямаше да имам притеснения, но в България никой няма запаси от газ и това е така, защото всички превантивни мерки у нас останаха на хартия. Няма допълнителни сондажи в Чирен, няма връзка нито с Турция, нито с Гърция. Дори и да има някакви резерви в основният алтернативен източник „Чирен“ край Враца, както твърди "Булгартрансгаз", те не могат да бъдат изпомпвани в количества, необходими за индустрията", коментира още инж. Грънчаров. Той даде пример с факта, че само „Неохим“ черпи за мощностите си 50 000 куб.газ на час. При кризата през януари 2009 година заводът е бил оставен буквално на санитарния минимум със захранване от 3 000 кубика на час синьо гориво, които стигнали колкото да не замръзнат инсталациите.

Освен това, предприятия като „Неохим“, с огромни производствени мощности не могат да работят на алтернативно гориво, тъй като е икономически неефективно. Ако ситуацията се повтори категорично означава, че спираме всякаква дейност.

От друга страна, при криза със синьото гориво, според Кодекса на труда, не можем да разпуснем работниците, което пък означава, че бизнесът ще претърпи големи загуби във всеки един аспект, анализира инж. Грънчаров.

Междувременно от "Булгартрансгаз" заявиха пред БНР, че засега няма информация за промяна на договорените количества природен газ, доставяни от Русия по повод думите на вицепремиера Цветлин Йовчев за рискове и заплахи за националната ни сигурност заради напрежението в Украйна.

От "Булгартрансгаз" поясниха още, че в случаите на ограничение на доставките от Русия, основният алтернативен източник е хранилището в Чирен, което може да обезпечи потребностите в страната за два месеца.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини