От х:

Днес в x:

Какво се случва с нас, докато спим

Някои оприличават спането на малка смърт, защото по време на сън „мозъкът ни изключва“. Всъщност съвсем не е така – дори напротив. Наистина, докато спим, ние отпочиваме и възстановяваме своите сили.

По време на сън обаче мозъкът и въображението развиват бурна дейност, отваряйки врати към нов свят, където няма нито физически, нито емоционални прегради.

Всичко започва в мозъчния ствол, който ни „превключва“ в спящ режим, разказва Cosmo.com.ua. След като се потопим в съня, мозъкът забранява движението на мускулите и почти цялото ни тяло е като парализирано. Така придвижването остава възможно само в сънищата. Едновременно с това нервните клетки на ствола започват да работят безпорядъчно, изпращайки различни сигнали. Някои експерти смятат, че съновиденията се случват точно в този момент.

В този момент не работи в нормален режим и фронталната част на мозъка, която отговаря за мисленето. Затова ние не се подчиняваме на логиката, времето и пространството. Можем да летим, да бъдем на няколко места едновременно, да решаваме свръхсложни задачи и изобщо – да правим най-различни неща, каквито в нормалното ни ежедневие са абсолютно невъзможни.

По време на сън обаче остава особено активен хипокампусът. Той отговаря за запаметяването и играе ключова роля за емоциите.

Това е причината, поради която сънищата често са наситени с реални събития, а ние изпитваме истински емоции като страх или радост например. Независимо от това, че сме със затворени очи, зрителната кора на главния мозък продължава да интерпретира и възпроизвежда изображения. Благодарение на това, ние виждаме картини „в главата“ си, без да е необходимо да отваряме очи.

Повечето сънища се случват по време на т.нар. бърз сън. Има обаче и изключения. Такива сънища обикновено се отличават с повече „земни усещания“, отколкото с развихряне на въображението.

Например – в съновидение от този род ще караме кола, седейки зад волана, а няма да летим без крила и т.н. Бързият сън трае няколко часа в денонощието и повечето хора не запаметяват сънищата, които виждат през това време. Защо се случва точно така, засега учените не могат да отговорят.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини