От х:

Днес в x:

Тренов с нова атака - разпространява писмо на МЗ

Д-р Иван Тренов ще разпечата в 300 екземпляра и ще разпространи отговора на Министерството на здравеопазването на изпратеното от него писмо по повод високите нива на шум от камбаната на църковната камбана. Там се казва че: „…е извършено замерване на проникващ шум в жилището на сем. Тренови и в класните стаи на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, разположени в близост до църквата „Св. Георги“ при което е установена основателността на изложеното от подателите на писмото и наднорменото ниво на шума е обективизирано с протокол ФФ- 31/15.07.3013 и ФФ- 55/30.09.2013г.“
Както се вижда от писмата, констатациите са от месеците юли и септември, 2013-та година и са направени преди няколкото действия предприети от кмета и общинските съветници, но всяка  стъпка е повод за нови действия от страна на д-р Тренов.

От последните му изяви не става ясно от какво се оплаква докторът? Ако силата на шума е проблем, то срещу това вече са предприети мерки и усилията му са напразни. Ако притесненията му идват от неканоничното използване на камбаната, то тогава поведението му е меко казано лицемерно, защото ясно и категорично в една от телевизионните си изяви той заяви, че е по- скоро атеист. Непрекъснатите му внушения, че шумът е вреден за здравето на околните, звучат като предупрежденията към пушачите, че цигареният дим е вреден за дробовете им. Похвална е енергията, с която докторът защитава правата си. Действията му са положителен пример по какъв начин биха могли да бъдат решавани далеч по- значими обществени проблеми – последователно, на принципа на китайската капка.
И докато някои от живеещите около църквата се оплакват от почасовия шум, стана известно, че във Велико Търново започват камбанотерапия, която се прилага вече на места във Франция и Русия. Там има специални институти за поддържане и изучаване на камбаните и тяхното благотворно влияние, но лечение с камбани могат да прилагат само специалисти - психотерапевти. Установено е, че звукът на една църковна камбана, в радиус до 5 км, унищожава вредните бактерии и пази от различни болести.. В историческия музей на старопрестолния град работят по международен проект, свързан с изследването на камбаните и увековечаването на техния звук.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини