От х:

Днес в x:

По-скъпа "Гражданска", ако правиш катастрофи

о-висока цена за застраховката "Гражданска отговорност" ще плащат от лятото шофьорите, които причинят катастрофа.За примерните шофьори пък цената на задължителната полица може да падне. Това ще стане със старта на т.нар. система бонус-малус, която ще изчислява цената на полицата в зависимост от поведението на шофьора. За нея се говори от доста години, но реално все още няма система, която да позволи проверка колко катастрофи е причинил водача, когато той отиде да поднови изтеклата си "Гражданска отговорност".

Ситуацията обаче ще се промени до средата на годината. В момента Комисията за финансов надзор съвместно с Гаранционния фонд, Асоциацията на българските застрахователи и родна софтуерна компания подготвят единна система, в която самите застрахователни дружества ще въвеждат данни за всяко ПТП, заведено при тях по "Гражданска отговорност" и "Каско". Тя ще надгради работещата от няколко години система за издаване на т.нар. електронни полици, а администрацията й ще бъде поверена на Гаранционния фонд.

В базата данни ще бъде въведена информацията от всички получени в застрахователните дружества двустранни констативни протоколи от ПТП-та за щети по "Гражданска отговорност" и "Каско" от началото на 2009 г. насам. В системата ще бъдат вкарани и протоколите, издадени от КАТ при посетените от полицаи катастрофи от началото на 2010 г. насам. Около март се очаква да започне тестването на регистъра, а в края на полугодието да се пристъпи към окончателното му въвеждане. След това всеки агент или застрахователен брокер ще бъде задължен да провери дали клиентът е причинявал катастрофи или не. В зависимост от резултата ще бъде определена и индивидуалната цена на задължителната автополица, което ще даде реален старт на системата бонус-малус.

За шофьорите, които често причиняват катастрофи цената може да скочи до 7 пъти, а примерните шофьори може да получат отстъпки.

Идеята за създаването на тази система се появи преди доста години. Първоначално се смяташе, че КАТ трябва да предостави своята база данни за виновно причинени ПТП на застрахователите или Гаранционния фонд, които да я въведат в единен регистър, в който да се проверява кой какъв шофьор е. С въвеждането на двустранните констативни протоколи от 2009 г. обаче реално КАТ спря да има подробни данни за всяко ПТП. След промяната пътните полицаи вече не са длъжни да посещават всяко произшествие на пътя. Това задължение за КАТ остана само в случаите, когато има спор кой от участниците в катастрофата е виновен или когато има пострадали хора. При това положение, за да бъде пълна "картината" за всеки шофьор, в системата се налага данни да подават и застрахователите. Сега нещата вече са задействани и остава всички да си свършат работата, така че от лятото примерните шофьори да получават отстъпки от цената на "Гражданска отговорност", а лошите - да бъдат "наказвани" с по-солена цена.

8 компании вече тестват системата

Осем застрахователни компании вече подават данни към единната система за ПТП-тата у нас. Въпреки че тя още не е официално приета и е в процес на разработка от спечелилата конкурса софтуерна компания, информацията вече се събира и по този начин се правят първоначални тестове на системата. Към по-сериозна проверка се очаква да се пристъпи през март. Тогава вече всички застрахователи, а и КАТ, ще започнат въвеждането на наличните при тях протоколи от ПТП-та. Ако всичко бъде наред, се очаква новата система да заработи официално около средата на годината. За целта обаче ще трябва да има и промяна в Кодекса за застраховането, обясняват специалистите. В кодекса ще бъде записано, че Комисията за финансов надзор трябва да изготви наредба, която да задължи застрахователите да използват базата данни с виновно причинените катастрофи и така да определят цената на "Гражданска отговорност" индивидуално за всеки шофьор.

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини