От х:

Днес в x:

Карлово буди България: Няма да позволим, Апостоле!

Един от най-величествените митинги в новата история на България се проведе днес на централния карловски площад „20 юли”. Освен карловци, още стотици патриоти от други градове се стекоха в подбалканското градче в защита на „Куршум джамия”, която Окръжният съд в Пловдив предаде в собственост на главното мюфтийство. Идеята джамията да се превърне в действаща, а гласът на мюезина да звучи на няколкостотин метра от родната къща на Апостола, и само на петдесетина от площада, наречен на черната дата 20 юли 1877 година, когато хиляди карловци са били зверски изклани, възмути родолюбци от София, Пловдив, Стара Загора,, Кюстендил, Пловдив, Варна. Те се стекоха днес в градчето да подкрепят карловци в борбата им за запазването на „Куршум джамия” като публична общинска собственост и паметник на културата. Решението на Окръжния съд е обжалвано в Апелативния.

Митингът бе насрочен за 11 часа, но много преди това близкият паркинг пред общината бе заварден от полиция, а съседните улички – задръстени от автомобили от цялата страна, пристигнали за протеста. Сред тях имаше и няколко с хасковска регистрация.

Днешният митинг бе организиран от фейсбук групата „Карловската „Куршум джамия” е в опасност” и разпали хиляди последователи в мрежата. На площада днес също имаше стотици, може би дори хиляди, веещи българските знамена.

Кулминация на протеста бе появата на отец Димитър Амбарев, емблематично име от началото на прехода, един от създателите на Независимото дружество за защита на правата на човека още от времето на тоталитаризма. Свещеникът стигна с мъка до микрофона, с помощта на две патерици.

„Щом тук няма представители на висшия православен клир, то аз съм този, който ще застане пред Вас”, заяви отец Амбарев. Още от първите му думи площадът  настръхна. Отецът припомни, че още по времето на тоталитаризма българските свещеници са били тези, които са застанали в защита на мюсюлманите при насилствената смяна на имената им. „Сред насилваните бяха и двама, които по-късно бяха главни мюфтии”, припомни отец Амбарев.  

„Обръщам се към главния мюфтия с апел: Не нарушавайте етническия и религиозния мир! Обръщам се и към онази политическа партия, която стои зад тези провокации: Не си играйте с огъня. Днес слушаме и четем думите на Ахмед Доган, че те не искали частична власт, а цялата. Но цялата власт принадлежи на българите. Ние ще спрем неосманизма и апетитите им към бившите поробени народи на Балканите. А точно Карлово никога няма да стане столица на една балканска провинция на Турция.

Ами че в този град от всяко кьоше се дочува гласът на иконата на България – великомъченик дякон Игнатий, Васил Левски”, завърши отецът.

А площадът избухна.

С насълзени очи свещеникът подари на Карлово икона на Божията майка, която да ги подкрепя в битката за запазване на националното достойнство.

„Ние категорично сме против връщането на „Куршум джамия” в собственост на мюфтийството. И нека припомним, че става дума за имоти в поробени земи. Заграбеното с ятаган и кръв не може да се възстановява”, заяви председателят на Общинския съвет в Карлово Стойо Карагенски.

„Уверявам ви, че общината представи в съда всички налични документи”, заяви след него и кметът Емил Кабаиванов. Той също декларира твърда воля да не се допуска нова действаща джамия в Карлово.

Турското население в града наброява около 500 души, християнското – близо 20 000.

„В града действат две църкви и една джамия и това е напълно достатъчно”, каза още градоначалникът. Той допълни, че в подписката за запазването на „Куршум джамия” са се подписали и мюсюлмани от града. Общият брой на парафите пък вече е над 12 000.

Днес на карловския площад можеше да се види и друго чудо – агитките на Левски и ЦСКА, рамо до рамо, вместо юмруци, да си разменят български знамена. До тях бяха и фенове на Локо Пловдив. „Не ни делете. Ние всички сме българи”, лаконично коментира шефът на националния фен клуб на ЦСКА Димитър Ангелов – Дучето, който също бе на митинга в Карлово днес.

„Днес на площада видях много хора с насълзени очи”, заяви от трибуната кметът на Карлово Емил Кабаиванов. „Но това не са сълзи на страх или на примирение”, допълни той. „Това са сълзи на твърда решимост. Ние няма да позволим това да се случи. Не ни интересува нито премиер, нито президент, нито Народно събрание”, заяви още кметът под аплодисментите на площада.

На митинга днес бе оповестено, че местните представители на политическите партии са се обединили в името на общата идея, загърбвайки всички противоречия. Дори иначе буйните атакисти се държаха необичайно смирено и безмълвно развяваха националния флаг. Тази гледка предизвика кратка реплика на възрастен човек от площада: ”Досега си мислех, че българите може да се обединят само при земетресение”. 

Мъж от София пък поиска да говори от микрофона, но приближавайки сцената, свали колоритното си рокерско яке и го държа в ръце, докато произнасяше речта си. Облече  го едва когато отново се смеси с публиката.

Сякаш настина духът на Апостола се рееше над множеството и всеки усещаше погледа му в гърба си.

„Ние ще сме с Вас, независимо как се развият събитията”, каза рокерът софиянец. От публиката отвърнаха гръмко с имената на други български градове, които застават зад каузата на Карлово.

Защото Карлово не е на карловци, както може би си мислят те. Карлово е на цяла България.

А карловският площад може да е новото Оборище.

Тодор Кръшков

P.s. Главното мюфтийство е предприело стъпки за придобиване на около 1500 имота в страната, които някога са били собственост на джамийските настоятелства. Такива документи са били подадени и в областната администрация в Хасково в края на миналата година, но искането не е било удовлетворено. Подобни заявления са били депозирани още в Ямбол, Кърджали, Пазарджик и други областни центрове. Подготвени са промени в закона за вероизповеданията, които регламентират връщането на имоти, включително гори, в собственост на различните вероизповедания. Парламентарната комисия по вероизповедание и парламентарна етика е одобрила промените в закона, неин председател е депупатът от БСП Пламен Славов. Той е от Карлово. По обясними причини днес не присъстваше на митинга.

Очаквайте обширен материал по темата за връщането на имотите на мюсюлманското вероизповедание следващата седмица.

Отец Димитър Амбарев с иконата на божията майка, която дари на Карлово

В края на митинга се развя и знамето от времето на българските въстания
Куршум Джамия. Според историческите сведения тя е построена с материали от разрушен православен храм. По мраморните колони отпред още личат християнски символи
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини