От х:

Днес в x:

Гръцки генерал писа отличен на хасковските военни

Хасковски елитни части ще са на разположение на ЕС

Хасковските военни сформираха и подготвиха елитна военна част, която ще е на разположение на Многонационалната бойна група на Европейския съюз, известна под името HELBROC. Качествата на хасковлии бяха оценени лично от гръцкият генерал Димитриос Бикос, командир на 71-ва въздушнодесетна бригада на гръцките войски, който е и командир на бойна група Хелброк. Висшият военен сертифицира нашата рота след като наблюдава нейни учения в периода 10 – 12 септември в Хасково. На ученията присъстваше и бригаден генерал Любчо Тодоров – Командир на Втора механизирана бригада.
Ротата в състав 120 военнослужещи под командването на капитан Румен Везев ще застъпи 6-месечно бойно дежурство от 1 януари 2014 година и ще бъде готова за изпращане във всички кризисни точки, които евентуално биха възникнали на територията на Евросъюза.


Подготовката на рота HELBROC започна през май и завърши в края на август. Тя се осъществяваше в поделението на Кенана и на армейския полигон в Добрич. Тренировките включваха действия на контролен и наблюдателен пост, операции по евакуация, охрана на база и патрулиране, конвоиране и оказване на хуманитарна помощ, разделяне на враждуващи групировки със сила, предотвратяване на конфликти.
Щабът на многонационалните сили пък ще бъде сертифициран пo време на учението “Талос 13”, което ще се проведе от 7 до 18 октомври в Гърция. Там участие ще вземат 12 военнослужещи от Хасково.

Многонационалната бойна група HELBROC BG e създадена през 2006 г. от четири държави-членки на ЕС – Гърция, България, Румъния и Кипър. През 2011г. към групата се присъединява и Украйна. Формираща нация е Република Гърция.

Бойната група HELBROC BG е бригадно многонационално експедиционно тактическо формирование с висока степен на готовност. Състои се от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен боен компонент. Сухопътният боен компонент е усилен батальон, включващ въздушно-преносима и лекопехотна рота, рота морска пехота, компоненти за специални, психологически и гражданско-военни операции, както и подразделения за бойна и логистична поддръжка.

Г.Христов

След многомесечно учение, нашата рота застъпва бойно дежурство
Командирът на контингента кап. Румен Везев
Ген. Тодоров/близко/ и гръцкия ген. Бикос сертифицираха ротата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини