От х:

Днес в x:

Ожесточени дебати и нападки за бюджета, стотици полицаи отцепват трасе

След почти цял ден ожесточени дебати и нападки депутатите отложиха за четвъртък, 1 август, гласуването на актуализацията на бюджета. Все повече хора се събират отвън, коментира председателят на парламента Михаил Миков. Стотици полицаи отцепиха трасе, по което депутатите да напуснат района.

Първо депутатите два пъти удължиха работното си време и решиха да работят до окончателното приемане на актуализацията на бюджета. В 16,30 ч. обаче бе решено това да се случи в четвъртък.

Предложението за прекъсване бе на депутата от Коалиция за България Петър Курумбашев. Гласуваха 172 народни представители, от които 92 бяха „за”, 70 – „против”, 3 – „въздържал се”, предаде "Фокус".
От ГЕРБ бяха против прекратяване на заседанието.

Преди това след прочитане на списъка на депутатите, заявили желание да се изкажат по актуализацията, председателят на парламента Михаил Миков заяви: „Все повече хора се събират отвън”.
Днес на протеста пред НС ескалира напрежението, след като полицаи биха и арестуваха младеж.

"Разбирам, че имате притеснения как ще си тръгнете днес с бял автобус, с розов или с такси, не се плашете от народната любов", коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ, визирайки блокадата на парламента миналата седмица.

След 17 ч. стотици полицаи отцепиха трасе, по което депутатите да напуснат района с автомобилите си.
Униформените заградиха три групи от по няколко десетки протестиращи, които викаха "Оставка", докато народните представители минават покрай тях.

Дебатите

До обед в пленарна зала се чуваха спорове и обвинения между ДПС, БСП и ГЕРБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини БСП и ДПС, че са вкарали държавата в криза с предсрочните избори, сега да си оправят бакиите.

Георги Кадиев от БСП намекна, че може да има нужда от втора актуализация.

Следобед социалният министър Хасан Адемов обясни на Светлана Ангелова от ГЕРБ, че дискусията за коледните надбавки за пенсионерите още не е затворена и ще се намерят пари за тях.

Преди това Ангелова обвини БСП, че партията се е отказала от грижата за възрастните хора у нас и че е отговорна за продължаващия ръст на безработицата:

Тя призова управляващите да „проявят разум" и да гласуват за социалния пакет, предложен от опозицията.

Адемов обвини бившите управляващи, че предизборно са изхарчили 85 на сто от средствата по националния план за заетостта и предизборно са сключвало договори с безработни, а след това са ги отменяли.

Председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова призова финансовия министър Петър Чобанов да намери начин за увеличение на минималната работна заплата от 1 октомври.

"Моля от резерва за неотложни нужди да се предвидят 8 млн. лв. за плана за заетост", призова още Нинова.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров предложи още отсега да се поеме ангажимент за коледни добавки за хората с най-ниски пенсии. Според него 1.5 млн. души могат да получат по 50 лв., ако се намалят държавните субсидии за БНТ, БНР и за партиите.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини