От х:

Днес в x:

Олигарсите смучат от три каци с мед, преброи ги Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев открои три обръча, както той образно се изрази - три каци с мед, от които олигархичните кръгове точат държавен ресурс и блага, и богатеят.

"Каците с мед са три. Едната е държавата, другата са обществените поръчки, третата - приватизацията", поясни той в интервю за bTV.

По думите му когато у нас се говори за олигархия, става дума за икономически интереси, преплетени с политически, които действат не по правилата.

 "Когато няма прозрачност, идват съмненията. Вече 24 години ние говорим за кръгове, за обръчи около партиите, но избягваме истинския дебат, така се въртим в кръг, вместо да решаваме проблема. Няма добри и лоши кръгове. Няма червени, сини и жълти. Те може да са различни по обем, но еднакви по съдържание и всичките те са центрирани върху държавния ресурс, върху държавните пари", категоричен бе той. 

Държавният глава настоя, че не трябва да очакваме някой от Брюксел да дойде да ни реши проблема с олигархията.

"Това няма да стане, трябва ние сами да изковем законите си", отсече Плевнелиев.

Президентът отхвърли твърденията на политици от "Атака" и от лявото крило в парламента за олигархични кръгове около себе си.

"Президентството не се занимава с обществени поръчки, нито с приватизация. Държавните пари също не са в компетенциите на държавния глава. Не съм първият президент, който е атакуван, няма да бъда и последният", отвърна той.

Росен Плевнелиев предложи три решения за излизането от порочния кръг. Решението с държавните пари според него е да се спазят решенията на служебния кабинет за държавните пари в банките.

За обществените поръчки държавният глава обяви, че трябва да се типизират и електронизират.

"Така ще се разбие корупцията, защото гражданите няма да ходят да се молят на бюрократите, а ще правят всичко през интернет", смята той.

По отношение на третия източник за облагодетелстване на олигарсите - приватизацията, президентът коментира, че "тук всичко е приключило".

Държавният глава обяви още, че вярва дълбоко как всички протестиращи имат обща кауза и обща цел – по-добра, европейска България.

"Вярвам, че гражданите, въоръжени с тяхната правдивост и тяхната гражданска мотивация и инициатива, имат правото да изискват. Народът е мъдър, доказвал го е много пъти, гражданската енергия сега навън е изцяло позитивна. В тези интересни, много динамични времена, аз не мога да прогнозирам кога ще има избори. Същевременно обаче е повече от ясно, че промяната ще е налице и нищо няма да бъде същото. Аз съм убеден, че следващия път гражданите ще мислят как и по какъв начин да гласуват. Аз съм убеден, че и политиците ще се променят. Сигурен съм, че ще има нови проекти, ще има нови лидери, ще има нови лица", категоричен бе той.

Държавният глава призна, че по няколко пъти на седмица се чува с премиера Пламен Орешарски.

"Последния път се чухме в неделя, когато имаше среща в Кюстендил с македонската делегация от гледна точка на договора за добросъседство. Считам, че на чисто прагматично ниво аз имам какво да кажа на министър-председателя, а и той е добронамерен и обменяме аргументи", допълни Плевнелиев.

Той обаче открои, че е едно да си говорят президент и премиер, а съвсем друго са разговорите между държавен глава и политическите лидери, "защото част от тях са поели една посока на реваншизъм, една посока на задълбочаване вместо на решаване на проблемите на обществото", каза той.

В заключение президентът категорично обяви, че няма да се яви в комисията "Сидеров" по отправените към него обвинения и по получените сигнали за участието му в офшорки, "защото всеки който, дори и малко да се е докоснал до Конституцията, знае много добре, че има баланс на властите, а не една власт, която да властва над останалите. Питам се, ако в същата тази комисия се получи да речем сигнал срещу главния прокурор или срещу председателя на ВАС, или на ВКС, какво - ще го извикат на разпит ли?", попита държавният глава.

"Няма да участвам в партизански битки и политическо заиграване за леене на кал по най-важните институции на държавата", заключи Росен Плевнелиев.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини