От х:

Днес в x:

Копаят нова отходна галерия в рудник "Ораново"

Започва да се копае нова отходна галерия в рудник "Ораново", за да бъдат достигнати затрупаните миньори.


Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев, който веднага, след като успя да излезе от парламента тази нощ, замина за рудника, където тече спасителната акция вече 9 дни, съобщи БГНЕС.

Все още двамата затрупани миньори не са открити. Преразглеждаме не само проверка по тази концесия, а и на всички, коментира Стойнев. Той подчерта, че не може спасителната служба от Бобовдол, която е тръгнала към рудника да кара с 60 км/ч и по пътя вече да се е развалила. Не е нормално спасителните служби да бъдат частни и ние да не можем да ги контролираме, подчерта Стойнев.

Спасителните дейности по издирването на двамата затрупани миньори бавно напредват. От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник "Ораново" миньори. Други двама загинаха. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души. Остават 20-ина метра надежда за Иван Лазаров и Николай Михайлов, и двамата от село Крупник.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини