От х:

Днес в x:

Едно дете с трима родители – нов метод за справяне с генетичните заболявания

Нормално е всеки от нас да има по двама биологични родители. Скоро обаче децата може да имат не двама, а цели трима родители. Каква е причината? Тази интересна промяна при появата на човешки живот на бял свят не е някакъв каприз на природата или самоцелна човешка прищявка. Благодарение на нея, в близкото бъдеще новородените ще могат да се избавят от редица тежки наследствени заболявания, прогнозират учените.

В лабораторията в университета Нюкасъл вече е завършило изследване, което ще позволи справянето по този нестандартен начин с генетичните заболявания.

Става дума за изкуствено оплождане, при което се използва биологичен материал от трима души.

С новата технология може да се заменят дефектните митохондриални гени на майката, с такива, получени от жена-донор, която не е носител на увреден материал.

„Митохондриите генерират енергия в клетката. Дефектът там е причина за множество заболявания на сърцето, мозъка, мускулите. Те не се поддават на лечение. Сега обаче ние можем да предотвратим тяхното възникване.“, обяснява директорът на Центъра по митохондриални изследвания при университета Нюкасъл Дъг Тернбул.

Методите за постигане на такъв резултат могат да бъдат различни. В Нюкасъл предлагат да се промени ДНК-то във вече оплодената яйцеклетка на майката. Други изследователи в Америка смятат, че е най-добре тази замяна да се осъществи още преди оплождането. Може да се твърди дори, че САЩ и Великобритания влизат в своеобразна надпревара в очакване да се роди първото дете, което на практика ще има две майки. Във Великобритания обаче този експеримент трябва да бъде разрешен от парламента.

В страната не са малко тези, които са на мнение, че идеята за трима родители е аморална и крайно опасна.

„Това е против етичните норми – вмешателство в генетичния код на човека. Следващата крачка е дизайн на детето. Родителите ще избират цвета на косата, на очите, ръста? Това е неприемливо. Намесата на генетично ниво е допълнителен риск за детето“, твърди един от противниците на новата технология – Дейвид Кинг.

Авторите на изследването обаче уточняват, че не става дума за тримата родители, а за спасението на един човек, който може да избегне наследствено заболяване.

„Никой не променя генетичния код на детето. Неговата основа остава ДНК-то на родителите. Променя се само един елемент – митохондрията“, коментира в отговор на критиките д-р Сали Девис, водещ британски лекар.

Във Великобритания вече са проведени допитвания до обществото и по-голямата част от анкетираните се изказват в подкрепа на прилагането на новата технология. Министерството на здравеопазването е поело ангажимент още тази година да разработи и публикува нормативи за провеждане на подобни операции, така че скоро можем да очакваме генетически здраво британче с трима родители.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини