От х:

Днес в x:

Регата с лодки от отпадъци организираха в Димитровград

Регата с лодки от отпадъчни материали се проведе днес край река Марица в Димитровград

Изкуството, екологията и водните забавления се срещнаха днес на брега на река Марица в Димитровград. Там по обяд се проведе регата с лодки от отпадъчни материали. Те бяха изработени предварително от бутилки от минерална вода, бира и др. в седем арт работилници.

Общо седем плавателни съда бяха пуснати във водата, като това сториха 10 екипа от ентусиасти. Сред участниците имаше какво възрастни, така и 7-8 -годишни деца. Те бяха аплодирани от многобройната публика, дошла да се наслади на първия по рода си еко фестивал "Формула Марица Арт" под надслов "Да събудим Марица".

Някои от участниците преминаха успешно близо 100 -метровото водно трасе и финишираха, други бяха теглени на буксир, заради проблеми с придвижването. Сред състезателите се изяви и зам.кметът на Общината Росен Кузев. Сред най-малките участници бяха 7-годишната Елина и 8-годишната Елица.

Целта на фестивала е да възроди традицията от миналото, при която с помощта на салове и каици хората са търгували и са се свързвали по между си. Днес обаче, това се случва по един нов, иновативен начин, поясни при откриването директорът на Историческия музей в Димитровград Елена Георгиева. Става дума за материали от нашето съвремие като пластмасата, поясни още Георгиева.

Еко фестивалът продължава довечера. В 20:30 часа в парк "Марица" ще бъде показано представлението "Живот край реката", последвано от парти под надслов "Водени от водата". Там ще станат ясни и имената на победителите във фрегатата от днес. Ще бъдат определени наградите за най-бързата, най-красивата, най-авангардната и най-смелата лодка.

Проектът на Община Димитровград "Формула Марица Арт- Еко Фестивал" се осъществява с безвъзмездната финансова помощ "Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г.

Зам.кметът Росен Кузев се включи в регатата

Лодките от отпадъчни материали бяха подготвени от 7 работилници

Лодки със спасители придружаваха участниците, за да помогнат в случай на инцидент

Елина и Елица бяха сред най-малките участници във регатата

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ми
    Милица
    13 0
    10:10, 9 юни 2013
    Страхотно беше през целия ден в парк "Марица" и на реката. Градът ни имаше нужда от подобно весело мероприятие, което да го оживи. Дано другата година пак да има такова събитие. А вечерта спектакълът беше впечатляващ, браво на децата и на организаторите!
  • 2
    Аг
    Агент Скъли
    3 -6
    13:13, 9 юни 2013
    Кой идиот не прави разлика между "фрегата" и "регата". Да си признае бързо! За справка на читателите фрегата е боен кораб, а РЕГАТА е състезание с плавателни съдове. Но като цяло тава ви е една от невинните глупости на фона на смразяващите ви идиотии напоследък!
Последни новини