От х:

Днес в x:

Над 200 млн. лв. тръгнали към бизнеса от началото на мандата на служебния кабинет

Над 200 милиона лева са тръгнали към българския бизнес от началото на мандата на служебното правителство. 150 милиона лева от тях са нисколихвени кредити по финансовия инструмент Jeremie - Съвместни европейски ресурси за микро, малки и средни предприятия, каза във В. Търново министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Министър Василев е в старата столица за откриването на изложение на производители в областта на хранително-вкусовата промишленост и земеделието, в което участват над 100 малки и средни предприятия, както и 7 големи търговски вериги. "Правим всичко възможно да помогнем на бизнеса. Голяма част от разплащанията вече са факт, в това число и по Оперативната програма за конкурентоспособност, както и от държавния бюджет", коментира министър Василев. Той заяви, че се преразглеждат договори, по които се забелязва неравнопоставеност между големите и малките играчи на пазара.

„Другото нещо, което бизнесът вече ползва в много добри темпове - над 150 млн. лева вече са раздадени, от общо 750 млн. лева, кредитите по Jeremie. Там на половин лихва бизнесите започнаха да получават кредити, да ги използват, където имат поръчки да вземат оборотни средства, за да започнат да ги правят. По всички възможни начини се опитваме да работим с бизнеса, така че той наистина по-лесно да има достъп до знанията и уменията, както и до партньорите, с които може да започне да се развива и да изнася навън", добави още служебният министър.

По думите му Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе дали има картели у нас, но личните му наблюдения са, че има изкривявания и цени, които се неоправдани от пазара. Според него министерството трябва да се раздели на икономика и енергетика. "В енергетиката проблемите са по-големи и по-спешни. Честно казано изненадан съм от инертността в този ресор и чувството на повечето хора в него, че нещата може да продължава така. Трябва обаче да са наясно, че обществото няма да го допусне и това, че хората сега не са на улицата не означава, че утре няма отново да излязат, ако промените не станат факт", коментира още министър Василев.

Изложението е част от приоритетите на служебното правителство за подпомагане на малките и средните предприятия в условията на продължаваща криза. Целта е българските предприятия да получат повече информация за стандартите, на които трябва да отговарят продуктите им, за да бъдат доставяни в магазинната мрежа на търговските вериги, както и за възможностите за експорт на български храни. Производителите ще бъдат запознати и с допълнителните възможности за финансиране на бизнеса чрез публични и частни източници. Министър Василев каза, че се надява това да бъде начало и първата стъпка за голяма част от изложителите към това техните стоки, чрез веригите да започнат да стигат и до международните пазари. Той пожела на всички едно успешно изложение и всеки да си намери договор и добри партньорства.

Изложението бе открито от кмета на В. Търново инж. Даниел Панов, който благодари на Министерството, че е избрало старата столица за домакин и призова в подкрепа на българския бизнес то да се провежда три пъти в годината под Царевец.

Градоначалникът заяви още, че Велико Търново е вторият по големина град с икономическо развитие в Северна България и е правилното място за такива изложения. По негово мнение в нашия регион има много качествени стоки, които действително трябва да се рекламират и производителите да имат връзка с големите търговски вериги.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини