От х:

Днес в x:

Защо протестирам?

Протестирам срещу липсата на отговорност. Заради това, че взетото погрешно решение не се санкционира и всички се крият зад общата отговорност на народ събрание или общински съвет.

Принципът няма колективна отговорност следва да отпадне, вишегласие се търси само и единствено при референдум, когато прекият носител на правото да овластява взема решение.

Не може един похарчил милиарди да се крие зад нормативна уредба или изпълнение на колективно решение. Въпросът е прост - кой носи вина за настъпилата щета?

Ако има йерархична зависимост- кой му е наредил, ако наредителят действа в изпълнение на решение на колективен орган, което му е възложено по закон - кой е този орган и кои от лицата в него са гласували за конкретното решение, донесло щетата. Но отговорност винаги трябва да се носи и да е ясно кой е носителят.

Протестирам срещу създадения хаос, който съществува във всяка администрация, против противоречивите нормативни и поднормативни актове. Протестирам срещу безконтролното създаване на разрешителни режими, които винаги са свързани със такса, от която се издържат неефективни и не функциониращи контролни органи.

Протестирам срещу съществуването на такса, само заради самата такса и същата да се ползва само като средство за печалба от администрацията, било то държавна или общинска. Протестирам срещу абсурдно раздутия апарат от контролни органи и отново срещу противоречията на ползваните от тях нормативни документи.

Още император Юстеният е открил, че за да има стройна система в правото и тя да гарантира еднакви права на всички граждани, трябва да има кодификация – обединяване на всички правни норми, уреждащи една правна сфера в един закон, който подробно урежда всички въпроси.

По този начин се избягва заобикалянето на отговорността от Народното събрание, като се дава възможност дадени въпроси да се уреждат с наредби на административни органи и често пъти хипотези в тях се разминават от смисъла и духа на закона.

Протестирам срещу абсурда, за да стартираш бизнес да извървиш нелекия път да се сдобиеш с разрешителни от безброй административни единици и на всякъде да заплатиш съответната такса. Принципът "плати, за да ти дадем" убива малкия предприемач, защото той ги няма пари, с които трябва да нахрани администрацията предварително, преди да е спечелил и един лев.

Протестирам срещу манталитета на администрацията. Протестирам срещу идеята, че бюрократът има толкова работа, колкото му е работното време. Не желая да бъда обслужван от човек, който не разбира, че стои на работа, защото всеки един от нас му плаща заплатата със своите данъци. Не желая да ме препращат от гише на гише, не желая да ми казват "прочетете си ето тези наредби и тези закони", желая съдействие и помощ от човека зад стъклото.

Протестирам срещу размера на таксите, които се определят отново от колективен орган и то наизуст. Колко е поносимата цена според определящия, която следва да се заплати и колко приход ще донесе тази такса към съответния бюджет. Не желая да заплащам такса, която не отговаря на себестойността на свършената работа и която, сама по себе си съществува, за да се издържа една администрация.

Протестирам срещу монополите.

Както срещу държавните, така и срещу частните, които ползват защита от държавата и гаранция за техните печалби. Протестирам срещу Българския енергиен холдинг, протестирам срещу Националната електрическа компания, протестирам срещу производителите на електроенергия, чиято цена и процент печалба е гарантирана, протестирам срещу електро- разпределителните дружества .

Не е нормално при сметка от 5.93 лв., в касите на ЕВН да постъпват реално 1.43 лв., а всичко останало да се прибира от държавата под формата на такси, към НЕК , ДДС , акцизи. И в следващият момент виновни да са само ЕВН и производителите на скъп ток.

При условие, че държавата прибира 4.5 лв.,защо се търси намаление на тока само от ЕРП-тата и се спира изкупуването от топлоцентралите. Нека самата държава да намали своите си отчисления чрез свързани с нея дружества, за което обвинява ЕРП-тата. Но не- тези паразитни такси са въведени, за да се спасят държавния лошо управлявани дружества , които роят множество дъщерни фирми , всяка една с борд на директорите и персонал. Защо при стойност на цигарите 4.20 лв. държавата прибира 3.60 лв. акциз, а после и ДДС? Защо от 2.60 лв. бензин държавата прибира почти 50 % акциз?

Някой ще каже, че такова е изискването на Европейският съюз. Ето още една лъжа - има минимални и максимални ставки, като отново държавата въвежда ставки над минималните, за да храни администрация.

Крещя въпросът "Защо тогава се намаля с 8% цената на тока само спрямо дружествата, които явно са злоупотребили" , но защо не се намалят и тези безумни такси, които се плащат. Защо трябва да се заплаща акциз върху тока, какъв и е особения характер на тази стока, че налага калкулиране на акциз. Вината относно свързаните дружества не е само по отношение на ЕРП- тата, такива свързани дружества има и в държавните производители и преносители на енергия.

Протестирам с половин уста и за несбъдната либерализация на пазара за енергия, с половин уста - защото дори и да се създаде на документ ще има толкова нови и извънредни такси , че към настоящия момент не ми се вярва да стартира реално.

Протестирам против публичните монополи срещу цената на водата - най- скъпата в България, която плащат в Хасково. Защо протестирам срещу тях - защото държавата със своето безумие въпреки, че е пълен монополист в социалната услуга доставяне на вода е прозряла , че в една област има различни дружества и едни са на печалба при 1.84 лв., други са на загуба, дори при 3.00 лв.

Нека тогава да ги обединят и за да няма брожения, цялата област ще плаща най- скъпата вода. Така ще се изведе на печалба и губещият мастодонт, който вместо да се повери на кадърен екип, просто му дава достъп до финансов ресурс, за да го разходва.

Протестирам срещу частните монополи, банките, мобилните оператори, държателите на авторски права и марки. Единствено в България банките могат да променят собствените си общи условия и тарифи без да искат писменото съгласие на клиентите си.

Единствено тук можеш да сключиш договор за банкова сметка, която няма такса за обслужване и след 6 месеца да ти кажат, че вече имаш такава. А и също този, който ти превежда, също дължи такса. Само в България банка може да си позволи да сключи с теб договор за кредит с фиксирана лихва за целият период, като ти представи сложна формула, която, ако изчислиш се оказва , че към момента на сключване на договора ти трябва да плащаш повече лихва от тази, която подписваш. Но банковият служител те успокоява, че това е супер изгодна промоция.

Естествено скоро след като си взел и вложил парите разбираш, че има дребен шрифт, където пише, че показателите по формулата, която бе тъй изгодна се разглеждат на всеки 3 месеца и ти вече трябва да плащаш повече.

Само тук могат да ти представят сметка ГПР, която произволно определят. Странното е че банката винаги само повишава, но няма задължение да намали лихвения процент, ако пазарната конюнктура се промени. Ако обаче това се случи, ще ти въведат нова такса или ще повишат вече съществуваща.

Трябва просто и ясно да се запише в закон, че сключеният договор за банков кредит е обикновен договор по смисъла на ЗЗД и ТЗ и да отпаднат всички други привилегии на банките. Щом веднъж е сключен договор при определени условия с твърда лихва за целия срок и при определени такса, той не може да се променя едностранно от банката без изрично писмено съгласие от страна на клиента.

Всяко друго действие от страна на банката следва да се счита престъпление – измама. Всяка ипотека върху имот следва да се счита обезпечение напълно удовлетворяващо кредитора и банката трябва да е без право да търси дължима сума по ипотеката, като претендира продажба на друго имущество или запор на работна заплата.

Рискът, който банката е поела със съответният кредит вече е калкулиран в самата цена на кредита. Затова в България плащаме лихви около 10%, а в цяла Западна Европа - около 3%.

Безумни са обясненията от страна на държавата, че не следва да се меси в търговските отношения между клиенти и банка, безумни са защото само и единствено държавата може да постанови и осъществи защита на своите граждани от този заробващ монопол.

Протестирам срещу мобилните оператори, които казват , че договора ти се преподписва автоматично, като по всякакъв начин се крие кога точно изтича, за да не можеш да го прекратиш. Ползването на преференция на срочен договор и клаузата за срочност е само по отношение на първия период, за които сте подписали и при приключването му операторът вече е приел всички ползи от този договор и следва да продължи при същите условия, но в условията на безсрочност.

Безумно е преподписването на договор с телефонно обаждане от оператор, който те пита доволен ли си от услугата, а после се оказва, че е отчел това за съгласие за преподписване на договора за по- дълъг период.

Протестирам срещу изкуствените частни монополи по отношение на гарантираната защита от страна на държавата за маркодържателите и организациите, носители на авторски и сродни права.

Докато е налице разминаване на цените на марковите стоки, защитени в патент между България и Англия не може и не следва тези държатели да се ползват със защита от целия репресивен апарат на държавата.

Недопустимо е да се предвижда наказание затвор до 5 години на шивача ушил анцуг, който го продава за 10 лв. и да се твърди, че така се подвеждат потребителите. Недопустимо е търговец да не може да внесе стока, закупена от производителя или от друг търговец /след правото на първа продажба отпада правото на маркодържателя/ и да не може да внесе тази стока и да я реализира в България въпреки, че цената и е в пъти по ниска от тази, на която се продават същите артикули от маркодържателя.

Такова е и положението с лекарствените препарати. Един медикамент, внесен от производителя в Индия с всички платени минти сборове и данъци се продава в аптеката за 1.60 лв. Официалният вносител е прекарал тази стока през Германия и внася същата на доставна стойност по фактура без ДДС и митни сборове на цена 2.50 лв. и нагло иска да се включи в лекарствения списък, като държи и да има печалба 30 % .

Протестирам срещу групировките, които държат авторски и сродни права. Те държат да събират такса дори когато слушаш радио, въпреки, че радиостанцията вече е платила за тези права. Те акумулират средства и същите се разпределят по неясен принцип и не се превеждат на самите изпълнители или продуценти. Създава се изкуствен списък с никому неизвестни изпълнители, на които може да се превеждат суми, дори тези песни да се чуват само и единствено от банята на изпълнителя.

Протестирам с искането да се върне очертаването по кадастрална карта на земеделски площи за подпомагане и участие по проекти. Очертаването към настоящия момент става по снимка и почти всеки земеделец допуска грешка при очертаването, без тя да е умишлена. Той реално да обработва само и единствено собствената си или наета земя, но тази грешка веднага се санкционира и рефлектира върху сумите за подпомагане. Тази грешка може да е фатална, когато се очертават малки парцели и да унищожи един малък семеен бизнес.

Протестирам с искане служебно да се дерегистрират автомобилите със стари регистрационни номера от масивите на местните приходи при общините. Тези автомобили от 2006г. нямат право да се движат по републиканската пътна мрежа, но въпреки това Общините изнудват собствениците да заплащат такъв данък.

Собствениците на тези автомобили в болшинството си са възрастни хора и тази рекет спрямо тях е недопустим. Още повече, че информация за всички дерегистрирани от КАТ автомобили е изпратена служебно до общинските администрации, но последните абсолютно умишлено продължават да търсят тази налог въпреки, че е неправомерно.

Протестирам с искане да се пресече рекета, налаган от страна на общините – отделите за местни приходи и от страна на НАП , по отношение на задължения със изтекла давност.

Недопустимо е тези органи да издирват и събират задължения, които са погасени по давност с ясното съзнание, че това погашение е настъпило по силата на закона, като, ако длъжникът не възрази за изтичането на тази давност, органът предприема изпълнителни действия. Такъв е случая и с частните монополи, които също злоупотребяват с това и се оказва, че за всичките години от 1980-та до днес трябва да си пазиш всички платежни документи, за да докажеш точно какво си платил и кога.

Протестирам и срещу изнудването от страна на Общинските администрации да отказват административно обслужване на граждани със задължения към общината. Абсурдният отказ винаги може да бъде атакуван в съда, но това е загуба на време и нерви.

В тази ситуация всеки един от нас отново е на милостта и произвола на администратора. Основната функция на общината е да администрира определени обществени отношения, като отказа от това задължение е нарушение на конституцията, без право гражданина да се защити ефективно.

Всеки кмет, налагащ такова ограничение не следва да се стимулира, а да се подведе под съдебна отговорност, за злоумишлени действия срещу обществения ред и правовата система. В някои общини се достига до абсурд да ти откажат издаване на удостоверение за раждане на дете /то няма задължения/, но ако някои от родителите му има такива, детето остава без акт за раждане. Дали е абсурдно - не, това е безумно и затова протестирам.

Безумно ли е да получиш писмо от общинска администрация, че дължиш плащане на данък сгради от преди повече от 10 години за нищожна сума, примерно 12 лв. Но надали си пазиш документите, надали ти се занимава с възражения, още повече, ако могат да ти откажат обслужване за тази сума и ето те са платени дори и не дължими. Пресметнете ги- те са хиляди...

Протестирам срещу продажбата на общински и държавни имоти. Протестирам срещу възможността без обосновка да се променя собствеността от публична в частна държавна или общинска , без за тази промяна да се носи санкция. Веднъж превърната в частна общинска или държавна, собствеността може лесно да се прехвърли.

Протестирам срещу безогледните и немотивирани продажби на такива недвижими имоти. Това имущество е предоставено от гражданите, защото държавата е гражданите , а не някакво отделно формирование, на което ние сме подчинени. Както казах, това имущество е предоставено от гражданите за управление на определени администрации и също така за общо ползване и гаранция за това ползване на всички граждани.

Тези имоти следва да не се разпродават само за самоиздържане на тази администрация, а в полза на гражданите. Когато се отдава под наем публична собственост, наемателят следва да се съобразява, че тази собственост е по презумпция за ползване от гражданите и държавата. Съответно общината трябва да гарантира такова ползване, дори и с някакви ограничения.

Такъв е казуса с плажовете, такъв е казуса с мерите и пасищата. Когато идва наемател, който не отглежда животни и иска такса от животновъдите да пашуват на тези пасища. Абсурдно е след като животновъдът заплаща годишна такса на глава добитък за пашуване на общински мери и пасища, същите да се отдадат под наем на не животновъди, като се отнеме възможността на животновъда, заплатил вече таксата на глава добитък да пашува на тях.

Протестирам за спазването на принципа, че семейството е основна клетка на обществото. Не ме разбирайте погрешно - аз съм на 100% да се сключва брак, защото тази институция дава сигурни права на жената.

От друга страна - не съм съгласен разводите по взаимно съгласие или само и единствено развода, без да се изследват другите права и задължения, да се развиват пред съд.

Искам разгрогването на брака да се осъществява по административен ред със заявление или от двамата, или дори само от единия съпруг, който вече не желае да е част от семейството. Така ще се избегнат сложните процедури през който трябва да докажеш, че нямаш духовна връзка с партньора или ще трябва да търсиш вина за разпадането на брака.

Достатъчно е една молба до ГРАО с нотариална заверка, за да се впише в техните регистри, че бракът е прекратен. При наличие на други имуществени или лични отношения, следва да се потърси съдействие на съда. По този начин ще е налице възможност да се прекратят и бракове с лица, които от години не живеят в България и техният адрес е неизвестен. Така не е необходимо молителят да преживее една дълга и сложна процедура с която да докаже, че лицето няма адрес в България или да заплаща такса в размер на 500 лв., за да се назначи служебен защитник на липсващия.

Тези причини до голяма степен оставят съществуването на множество бракове, които не могат да се прекратят поради финансова невъзможност. Заявлението "не желая да се считам съпруг или съпруга на даден човек" следва да е достатъчно като волеизявление, за да се материализира това желание и да се отрази в съответните регистри.

Протестирам срещу безумието да се спасяват на всяка цена и то с цената на нови такси губещи държавни или общински предприятия. Тези предприятия, нароили множество дъщерни фирми /всяка една със своя администрация и борд на директорите със съответното възнаграждение/ са управлявани недалновидно и с цел лична изгода на определени лица. Следва да се търси отговорност на управителните или на съответният борд, довели до лошо финансово състояния такива дружества.

Не трябва и не следва заради грешките на едно управление да се заплаща цена от тези, които тъй и тъй са ощетени от това управление.

Отново опираме до липсата на отговорност.

Ако липсва ясна представа защо се спасява едно дружество, ако няма ясна визия всяко едно действие, дали то допринася до оздравяването на това дружеството, не следва да се подпомага. Ако единствената визия е нека отложим фалита във времето, а през това време отново то да съществува по този начин и да се облагодетелстват отново определени лица, ако няма визия за стабилизиране то такова дружество - по- добре да фалира сега и на момента, защото по- късно социалния ефект ще е много по -голям и естествено ще липсва политическа воля за вземане на такова решение.

И отново ще следва, както винаги до сега, да се въведе нова миловидна такса, за да се покрият текущи загуби, но не и да се стабилизира такова предприятие. Страшно е когато се прокрадне и друга идея - нека да се приватизира, за да се размие отговорността, но без да е налице ефективен след приватизационен контрол и нека някой да изцеди каквото може, пък после той да понесе негативите и мнимата вина. Която съдът така и така няма да му възложи.

Протестирам и против липсата на носене на политическа отговорност. Протестирам срещу липсата на възможност избирателят сам да подрежда листите. Протестирам срещу липсата на възможност избирателят сам да сезира Конституционният съд, когато счита, че текстове на приети безплодни или угоднически закони противоречат на конституцията.

Протестирам срещу липсата на възможност избирателите да инициират вот на недоверие на правителството.

Протестирам срещу липсата на възможност да се избират административни ръководители на съдилища съответно - районни и окръжни и съпътстващите ги прокуратури.

Протестирам срещу политическото и лобистко вмешателство в работата на Висшият Съдебен Съвет.

Протестирам срещу подигравката с образованието, когато на постове се назначават лица без нужното или без никакво образование.

Протестирам срещу правото на монополистите да те осъдят за задължения само на база представени документи и по този начин да се сдобият с изпълнителен лист.

Протестирам срещу изхарчените пари от резерва. Протестирам срещу присвоените пенсионни фондове и здравно- осигурителни вноски. Протестирам срещу не разплатените задължения към търговските дружества от страна на общините и държавата.

Защо протестирам - заради децата си!

Заради хората, които се сблъскват с безпътица, заради въртенето в кръг, което самият аз правя и имам чувство, че съм хамстер в колелце за разходка.

Заради всички онези, които са пред дилемата дали да си купят хляб или да си купят лекарства, за тока и водата не си й помислят, защото от месеци са спрени.

За младите, които искат да избягат, но нямат пари за билет, нямат пари да си подновят личните документи, нямат пари да отидат до работата, която след месеци търсене са си намерили. Където обаче от месеци не са им превеждали пари, защото някои им дължи, а на него друг, а на най- големите държавата им дължи.

И те ще се разплатят, ако все пак НАП им отблокира част от сметките.

Една позиция на Тодор Ташев, общински съветник от СДС в Димитровград

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини