От х:

Днес в x:

Кризата удари и пиратките, харчат се слабо

Оръжейният търговец Григор Димитров в магазина си

Световната, европейската и българската криза са се стоварили и върху бизнеса с празнични фойерверки, харчат се значително по-слабо от предишни години. Констатацията е на шефа на хасковски оръжеен магазин Григор Димитров.

Няколко са лицензираните за продажба на пиротехнически изделия магазини в областния град, но положението и при останалите е същото, смята той. Причина за намалелите обороти е и продажбата на пиратки в хипермаркетите, което допълнително ударило по бизнеса. На открити сергии продажбата им е забранена, уточни Димитров.

В неговия магазин има десетки видове от празнични фойерверки. От най-евтините за по лев – два до римски свещи по 11 лева за двоен комплект и мини заря по 70 лева.

„Според инструкциите от КОС (Службата за контрол върху общоопасните средства в МВР), пиротехниката е разделена на три категории. В първата са най-безобидните и безопасни пиратки, за деца до 12 години. Следващата е до 14 години, третата – над тази възраст. Те са и най-атрактивни“, обясни Димитров.

Наблюденията на оръжейните търговци за спад в продажбите на пиротехнически средства обаче вероятно ще бъдат опровергани от пукотевицата в новогодишната нощ. Ако тя е по-оглушителна от миналогодишната, това ще означава, че мнозина са се заредили с пиратки от нелегални търговци, което съвсем не е безопасно. Или пък са напазарували фойерверките заедно с новогодишните пържоли от хипермаркета.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини