От х:

Днес в x:

Трафопост избухна в жилищен блок, унищожени са два апартамента

Снимки: novglas.com

Трафопост под жилищен блок на ул. "Хан Крум" 11 се взриви тази нощ в центъра на Бургас, съобщи БНР. Първият етаж на сградата е напълно разрушен. Няма сериозно пострадали граждани.

От взривната вълна два апартамента са напълно унищожени, изпочупени са прозорците на околните сгради. Два магазина, намиращи се в жилищната сграда, са напълно разрушени. Обърнат е микробус и са натрошени стъкла на леки коли в близост.

Двата пострадали апартамента са обитавани от две семейства - възрастно и семейство с две деца. Те са успели да излязат от сградата минути преди взрива.

Един мъж, който е бил на терасата на жилището си, има наранявания по ръцете.

Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че първото обаждане за спряно електричество в жилищния район е получено в EVN в 01.11 часа. Дежурният техник е пристигнал към 01.30 часа и е подменил предпазителя.

По-късно обаче гражданин, живеещ в близост, видял, че от помещението, където е трафопоста излиза дим, а в последствие и огнени пламъци. Мъжът успял да предупреди живеещите, съобщи "Фокус", като се позова на МВР.

Живеещи в сградата разказаха, че блокът се разтресъл като след земетресение. В първия момент не можели да реагират заради шока.

На място са пристигнали всички налични полицейски автопатрули, 3 пожарни автомобила с 13 огнеборци и 2 линейки.

Всички разходи и щети, ще бъдат поети от електроразпределителното дружество EVN, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Той уточни, че намиращият се в жилищната сграда трафопост е допустим по Закона за устройство на територията.

Снимки: novglas.com

Живеещите в разрушените жилища ще бъдат настанени във временни жилища.

Взривът в Бургас е "изключително необичаен инцидент", каза за БНР ръководителят на отдел комуникации в EVN Петър Костадинов. Трафопостът е бил подменян съвсем наскоро, а служителите на електроразпределителното дружество, които са сменили предпазител в сградата малко преди взрива не са открили "индикации за нещо необичайно", каза Костадинов.

Той увери, че EVN прави редовни профилактики на инсталациите в жилищните сгради. Вече се работи за възстановяване на електроподаването в засегнатия район и от дружеството се надяват да отстранят всички проблеми до края на деня.

Източник: novini.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини