От х:

Днес в x:

Мевлид за новия мост над яз. „Кърджали” при село Сухово

По повод завършването на строителството на новия пешеходен въжен мост над язовир „Кърджали” между ардинското село Сухово и кърджалийското Дъждовница се проведе мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие уважиха кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, всички кметове и кметски наместници от общината, много жители и гости от  околните села Боровица, Голобрад, Снежинките, Пеново, Скална глава, Бленика. Тук бе управителят на фирма „Стосин 2010” ЕООД Стоян Чаушев, който извърши основния ремонт на желязната конструкция.

 „Желязната конструкция при Сухово е монтирана точно на мястото, където преди това имаше въжен мост. Старото съоръжение бе остаряло, а и непрекъснато бе заливано при пълноводие”, заяви кметът Ресми Мурад. Той подчерта, че повече от 20 години местното население са искали съдействие от общинското ръководство за ремонтиране на моста, който е с между общинско значение. „След направена постъпка от страна на общината финансирането е осигурено от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, каза още Мурад.

Управителят на фирма „Стосин 2010” уточни, че новият пешеходен мост е с дължина 184,20 см. Съоръжението може да поема товар над 180 тона. Автор на техническия проект е инж. Петър Видински.

Мостът се намира на много атрактивно място в западния край на язовир „Кърджали”. Това е четвъртата по дължина желязна конструкция в страната. През цялата година тук идват рибари от Кърджали, Смолян и Хасково. Свързва  и екопътеки между общините Ардино и Кърджали.

Местни духовници, водени от заместник районния мюфтия на Кърджали Ерхан Реджеб, прочетоха айети от Свещената книга на мюсюманите - Корана. Майстор-готвачът Джелил Ферад от близкото село Брезен приготви 10 казана пилаф с телешко месо. Останалото раздадоха на хората за вкъщи. Продуктите бяха дарени от фирма „Стосин 2010”.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини