От х:

Днес в x:

Вече не щат спасителите ни в чужбина

Изваждане на удавник

Българските и в частност хасковските спасители вече не са толкова желани за чужбина, признаха организаторите на курсове за морски и басейнови спасители. Ежегодно със задачата се заема БЧК. Досега, мантрата бе, че имаме най-добрите спасители, но ако липсват по нашите плажове/добрите, не спасителите/ то е защото заминават за чужбина. 50-60 % от обучените тук тръгваха в странско при първа възможност. В момента обаче има драстичен отлив. 

Причините са комплексни-от една страна на нашите им плащат много по малко, от друга-момчета ни имат сериозен проблем с комуникацията, защото обикновено не знаят нито един чужд език. Пък и на Запад все пак се работи. 

Когато родния гларус си направи сметката излиза, че работата по нашите плажове и в чужбина е почти 1 към 1, каза водещия курса на БЧК Хасково Димчо Димов. Още повече, че тази година червенокръстците са договорили по-добри условия за спасителите ни. Договорите се сключват на 600 лв заплата, плюс храна и спане и осигуровки върху 600 лв. Според новата стратегия на БЧК, променя се и структурата на водното спасяване в България. Досега концесионерът си избираше спасителите директно от трудовия пазар. Тъй като концесионерът едва ли е специалист, нито спасителите бяха спасители, нито координацията им бе добра. От тази година БЧК формира командите, които ще бранят по черноморието и ги предлагат в готов вид на работодателя. Изградена е стройна структура от мениджър, старши и младши спасители и стриктна координация между постовете на охраняваната плажна ивица. Това трябва да повиши сигурността и няма да размива отговорността при инциденти смятат от БЧК. 

Повече подробности тук.

Г.Христов

Извличане на удавник
Норматив: 50 метра за 50 секунди
Спасяване с буй
Публиката бе доволна от стегнатите тела на спасителите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини