От х:

Днес в x:

Нови банкови такси и предупреждение за прегряване на ипотечния и кредитния пазар

Задава се поредно увеличение на таксите на банките. В някои от тях то вече започна. Скачат таксите за различни услуги - теглене и внасяне на пари през банкомат, откриване и поддържане на сметки, плащане на услуги по банков път, sms известие за движение по сметката ни, теглене на пари от каса в банка, отбеляза БНР.

Най-екзотична изглежда "уикенд таксата" на банка, която някои финансови посредници въвеждат от 10 май - 2 лева ще плаща всеки, който иска да посети офис в почивен или празничен ден. По-големите банки държат отворени клонове (офиси) в събота и неделя. Някои банки пък увеличават таксата за внасяне на пари в брой на каса или за откриване на разплащателна сметка за основни операции или пък за плащането на сметки за комунални услуги в e-Pay.

Новите (увеличени) такси идват на фона на солидните растящи печалби в банковия сектор. За 2023-а банките натрупаха печалба от над 3.4 млрд. лв., а само за януари 2024 г. положителният финансов резултат за кредиторите е 184 млн. лева. Част от тези печалби идват от такси и комисиони.

Пред БНР финансовият анализатор от платформата MoitePari.bg Иван Стойков уточни, че основният приход на банките идва от кредитирането, което в момента е на рекордни нива. Приход има и от таксите, но те не са решаващото перо, подчерта той.

За него такса "уикенд" е екзотично звучаща. Той подчерта, че не е ясна и причината за въвеждането ѝ. "Ако това е стратегия на банката за придобиване на конкурентно предимство, тогава този разход би трябвало да е за сметка на банката."

Стойков подчерта, че в около 70-80% от банките размерът на таксите за обслужване на разплащателна сметка е сходен. Той обаче смята, че няма системно съгласуване на политики по отношение на таксите.

Ако твърдо е бил поет курс за по-стриктно отпускане и одобрение на кредити, нямаше да видим 20-30-40 или 50% ръст на кредитирането, изказа мнението си той. Според него е наложително да се вземе такъв по-твърд курс.

"Такива темпове на кредитиране, каквито виждаме в момента, вече започват да се усещат (да наподобяват) на темповете през 2008-2009 г. и знаем как приключиха нещата тогава. Макар ситуацията в момента да не е точно 1 към 1, такова кредитиране с такива темпове може да доведе до прегряване и на ипотечния, и на кредитния пазар".

Източник: business.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини