От х:

Днес в x:

Четвъртокласници учат първолаците как да събират разделно боклука

  Четвъртокласници от „А“ клас на училище „Хр. Смирненски“ в Хасково разработиха урок за „зелени патрули“. Чрез него10-годишните образоват най-малките в училището- първолаците защо е важно да пазят чиста околната среда и как да събират боклуците разделно.

  Директорът Венко Точевски приветства идеята и подкрепя децата в усилията им да образоват по-малките по лесен и достъпен начин, на език разбираем за тях.

  Те са Митко, Криси, Ная, Идил, Ради и Рая. Те са приятели и врагове на боклука.

  Идеята да създадат забавен урок за по-малките ученици в училището на екотематика тръгва виждайки всеки ден как много от съучениците им изхвърлят боклука не в кошовете, а на улицата.

  „Всички заедно стигнахме до идеята, че трябва да направим нещо!“, споделя Криси Коева."Решихме да покажем на малките ученици, че всичко зависи от тях самите и трябва да пазят Земята ни чиста, защото един ден ще си имаме сериозни проблеми", добавя Рая. Така заедно с останалите петима от класа й -Идил Идризова, Ная Вишинска, Митко Димитров, Криси Коева, Раделина Чанкова и Рая Братанова започват да пишат сценария на урока, а след това измислили и игрите. Набавят си и необходимите материали. И всичко това правят сами, не търсят помощ дори от учителките си, защото решават, че този път ще се справят без помощта на възрастните. Класната им Росена Хаджиева обаче ги подкрепя в начинанието им.

  Първият урок в два от първите класови минава много успешно, и насърчена от това шесторката проведе днес втория си урок.

  Всяко обучение тръгва с екорап върху тематична песен, посветена на отпадъците и тяхното разделно събиране. Така малките ученици още в началото попадат в неформална среда и бързо се потапят в темат не по задължение, а по естествен начин-чрез музиката и танца. По -нататък четвъртокласниците разясняват на малките за символите на жълтия, зеления и синя цвят на кошовете за отпадъци и какъв боклук се изхвърля във всеки от тях. Урокът продължава и със забавната игра-викторина „Не се сърди боклуче“.

  Проектът им е толкова интересен и освен образователен, е и  със страхотен ефект за общуването между децата в училище, за създаването на приятелства между малки и големи, за преборване дори на агресията, заради близостта, която се получава помежду им като принадлежност към единна кауза.

  Въпреки че все още образователният урок на четвъртокласниците от „Смирненски“ си няма име, той има страхотен потенциал и със сигурност би трябвало да бъде развит и подкрепен дори и на общоградско ниво.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 01.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
  01 юни 2020
  Последни новини