От х:

Днес в x:

11 °C

Четвъртокласници учат първолаците как да събират разделно боклука

    Четвъртокласници от „А“ клас на училище „Хр. Смирненски“ в Хасково разработиха урок за „зелени патрули“. Чрез него10-годишните образоват най-малките в училището- първолаците защо е важно да пазят чиста околната среда и как да събират боклуците разделно.

    Директорът Венко Точевски приветства идеята и подкрепя децата в усилията им да образоват по-малките по лесен и достъпен начин, на език разбираем за тях.

    Те са Митко, Криси, Ная, Идил, Ради и Рая. Те са приятели и врагове на боклука.

    Идеята да създадат забавен урок за по-малките ученици в училището на екотематика тръгва виждайки всеки ден как много от съучениците им изхвърлят боклука не в кошовете, а на улицата.

    „Всички заедно стигнахме до идеята, че трябва да направим нещо!“, споделя Криси Коева."Решихме да покажем на малките ученици, че всичко зависи от тях самите и трябва да пазят Земята ни чиста, защото един ден ще си имаме сериозни проблеми", добавя Рая. Така заедно с останалите петима от класа й -Идил Идризова, Ная Вишинска, Митко Димитров, Криси Коева, Раделина Чанкова и Рая Братанова започват да пишат сценария на урока, а след това измислили и игрите. Набавят си и необходимите материали. И всичко това правят сами, не търсят помощ дори от учителките си, защото решават, че този път ще се справят без помощта на възрастните. Класната им Росена Хаджиева обаче ги подкрепя в начинанието им.

    Първият урок в два от първите класови минава много успешно, и насърчена от това шесторката проведе днес втория си урок.

    Всяко обучение тръгва с екорап върху тематична песен, посветена на отпадъците и тяхното разделно събиране. Така малките ученици още в началото попадат в неформална среда и бързо се потапят в темат не по задължение, а по естествен начин-чрез музиката и танца. По -нататък четвъртокласниците разясняват на малките за символите на жълтия, зеления и синя цвят на кошовете за отпадъци и какъв боклук се изхвърля във всеки от тях. Урокът продължава и със забавната игра-викторина „Не се сърди боклуче“.

    Проектът им е толкова интересен и освен образователен, е и  със страхотен ефект за общуването между децата в училище, за създаването на приятелства между малки и големи, за преборване дори на агресията, заради близостта, която се получава помежду им като принадлежност към единна кауза.

    Въпреки че все още образователният урок на четвъртокласниците от „Смирненски“ си няма име, той има страхотен потенциал и със сигурност би трябвало да бъде развит и подкрепен дори и на общоградско ниво.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини