От х:

Днес в x:

Рецептата на първия в света безглутенов хляб пазена като тайната на Кока Кола

Изображение 1 от 2

    Историята на създаването на безглутеновия хляб прилича на приказка и си струва да се прочете...

    Младият бизнесмен от Хасково успя да създаде първия в света безглутенов пшеничен хляб. 29-годишният Веселин Илчев е в хлебарския дистрибуторски бизнес отдавна, но от месеци се занимава с производството му.

    Глутенът е основна съставка на пшеницата и е отговорен, макар и не пряко, за редица заболявания като диабет, високо кръвно и други.

    Известните досега безглутенови хлябове обикновено се правят с микс от непшенични брашна, а често се добавят захар, калории и мазнини. Първото в света безглутеново пшенично брашно всъщност е открито случайно. Заслугата е на хасковския мелничар Златко Пилев, който прави експерименти в мелницата си в Конуш, а резултата изследва в специализирана лаборатория. При поредният опит се оказва, че полученото при определен начин на обработка брашно съдържа само „глутенова следа“-т.е. съвсем малко количество.

    Пилев първоначално е разочарован, защото очаквал друг резултат. „Луд ли си, казали му в лабораторията, създал си нещо, което хората се опитват да направят от години!“.

    След това с опита да се изпече хляб от това безглутеново брашно се заема Веселин Илчев.

    „Пълен провал. Тестото се разлива като палачинка. Продължих с експериментите няколко месеца и всеки път се провалях. Ужасно е да виждаш, че си на крачка от успеха, и да пристъпваш в грешната посока“, споделя Веселин Илчев.

    Пробивът идва съвсем случайно и наистина звучи като приказка. „Бях в едно село по работа. В селския магазин разговаряхме с приятели. Разказвах им за неуспешните опити да направя хляб от брашно, в което има толкова малко глутен, че няма как да събера тестото. Разговорът ни чула възрастна жена, над 80-те...попита ме за какво толкова съм се притеснил. Учудих се с какво пък може да ми помогне тази възрастна жена, че ме пита. Тя обаче настоя да споделя точния проблем и аз ѝ казах за неуспешните опити да изпека хляб. „А, сигурно тестото ти много се разлива...“, каза бабата. Веднага разбрах, че тази жена знае какво говори– не хляб, а палачинка. И тогава тя ми каза: Отиваш на баира ей там и намираш еди коя си билка, има я много. После от общата вода за тестото вадиш един литър и накисваш билката в нея“, каза ми тя“.

    Веселин Илчев се хваща за идеята като удавник за сламка. „Веднага се качихме на баира, намерих билката. Има я много, расте не само там. Върнах се в Хасково и в 2 часа през нощта извиках моите хора да печем хляб. Няма да казвам как ме нарекоха онази нощ“, усмихва се той.

    И чудото се случва. Резултатът е удивителен – хубав, стегнат, добре изпечен хляб. „Разбрах, че съм направил пробива – първият в света безглутенов хляб“, казва младият хасковски бизнесмен.

    „Не казвам обаче коя е билката. Тя е в основата на моята запазена марка, на моята мечта, която успях да осъществя. Тази рецепта ще се пази като тайната на Кока Кола“.

    След успеха Веселин Илчев се връща няколко пъти в същото село, за да търси възрастната жена да ѝ благодари. „ Търсих я много пъти. Не я открих. А толкова исках да й изкажа своята признателност. “, разказва той.

    „След като успяхме с безглутеновия хляб, Златко Пилев ми показа бележника си, в който е отбелязвал количествата брашно за експериментите. 14 300 килограма. Аз за един опит използвах по 10 килограма, така че сметката показва 1430 провала преди успеха. „Не исках да ти показвам колко брашно си използвал досега, за да не се отчайваш“, каза ми Златко Пилев“, разказва Веселин Илчев.

    Историята обаче не свършва дотук. Вечно търсещият Веселин Илчев вече пусна на пазара безглутенов „Дамски хляб“, създаден само с естествени продукти, с масло вместо маргарин, с билки. Изследван е в специализирана лаборатория и има издаден сертификат за качество, в който са отбелязани използваните продукти. „Дамският хляб“ е здравословен  и по-добрата половина на човечеството вече полудя по него. Подготвя се производството и на „Мъжки хляб“, също здравословен и с естествени продукти, с повече протеини. Така че мъжете да не се чувстват пренебрегнати.

    Очаквайте...

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини