От х:

Днес в x:

Последните 20 тона негодни пестициди от склада в Стойково заминаха за Франция

    Последните 20 тона негодни пестициди, складирани в хасковското село Стойково, днес бяха натоварени за Франция, съобщиха от Община Хасково. Това стана в присъствието на заместник-кмета Динко Тенев, експерта от ПУДООС Николай Николов, представители на РИОСВ Хасково и пожарникари, еко-експерти от община Хасково, кметовете на близките села.

    На територията на община Хасково в склада за негодни пестициди в село Стойково (землище село Любеново) са били съхранявани 157 000 кг /157 тона/ негодни пестициди от 9 хасковски села. Отровите тук са от времето на бившето ТКЗС. В последствие сградата е обособена като склад за съхранение на негодните пестициди от община Хасково. През 2002 и 2008 година със средства на МОСВ и Община Хасково, сградата е ремонтирана и пестицидите са опаковани. В склада са съхранявани негодни пестициди – твърди и течни, които са били в складове на ТКЗС-та и АПК-та от селата – Стойково, Войводово, Родопи, Книжовник, Елена, Малево, Николово, хасковската фирма "Юнона" и хасковския квартал "Болярово".

    „През всички тези години, когато тези опасни пестициди са били в склада е имало сериозна опасност за околната среда и за хората, живеещи в близките села, затова окончателното им изнасяне от този склад е от изключително значение за безопасността на населението и за околната среда“, подчерта заместник-кметът Динко Тенев.

    Днес последните количества от опасните вещества бяха натоварени и заминаха за Франция. Там те ще бъдат обезвредени и унищожени. Изнасянето на пестицидите и обезопасяването на сградата е изпълнено по проект „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“ по Българо-швейцарска програма за сътрудничество. Изпълнението на дейностите се контролира от ПУДООС към МОСВ.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Тия пестициди можеха да се унищожат и в България .... Обаче някоя Софийска Мутра или Бей прибраха милиони за специалната операция
    Последни новини