От х:

Днес в x:

Унищожават 140 тона негодни пестициди от склад в Хасковско

    140 тона негодни за употреба пестициди ще бъдат унищожени. Препаратите се намират в склад край хасковските село Любеново и Стойково.

    Днес обектът с течни и твърди пестициди бе предаден официално от служители на община Хасково с протокол на представители на софийската фирма "Людон Транс" ЕООД. През следващите дни от дружеството трябва да преопаковат пестицидите, поставяйки ги в пластмасови бидони, които ще бъдат транспортирани до Германия или Франция за действителното им унищожаване.

    Негодните пестициди се съхраняват в склада от години. Доставени са там от бившите ТКЗС-та на селата в общината, тъй като препаратите вече са забранени за употреба. Стопанисването им досега е било задължение на община Хасково, откъдето са ремонтирали склада през 2002 година и са го охранявали.

    Унищожаването на пестицидите се извършва по българо-швейцарска програма към ПУДООС. Фирмата-изпълнител трябва да направи санитарно обезвреждане и да изнесе препаратите, трябва да бъде обезопасена и сградата, обясни Росица Павлова - главен експерт "Опазване на околната среда" в отдел "Екология" на община Хасково.

    Складът трябва да бъде освободен до края на месеца или най-късно до първата седмица на декември, казаха от фирмата-изпълнител.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини