От х:

Днес в x:

 Митническите власти призовават фирмите за алтернативни маршрути към Турция

    Фирмите да избират алтернативни маршрути към Турция, защото ГКПП-та Капитан Андреево-Капъкуле работят на крайния си предел. С тази единна позиция ще излязат властите на двете държави, обяви директорът на Агенция “Митници” Георги Костов. Втори ден той е в работни срещи заради ппашките от камиони по границата с Турция със зам.-министъра на търговията на съседната ни държава Ръза Турагай.

    Срещата е инициирана от българска страна, посочи Георги Костов. Шефът на българските митници коментира, че се среща разбиране от страна на турските власти за решаване на проблема. Първата среща с ресорния заместник-министър на търговията на Турция е проведена в сряда вечер на Капъкуле, продължава и днес от сутринта на Капитан Андреево на експертно ниво, посочи той.

    „Общото мнение на експертите от двете страни на границата е, че двата пункта Капитан Андреево и Капъкуле вече работят над максималните си възможности. През последните три месеца имаме средно увеличение с около 20-25 % на преминалите товарни превозни средства и в двете посоки. Само за ноември това увеличение е с 25%. Пропуснати в двете посоки са близо 70 хил. камиона“, отбеляза Георги Костов. Той посочи, че числото на обработените товарни превозни средства за ноември до този момент е около 63 хиляди. До края на месеца прогнозата е преминалите камиони между България и Турция при Капитан Андреево -Капъкуле да надхвърлят 70 хиляди.

    Той припомни, че капацитетът за обработка на товари в двете посоки е около 2300-2400 камиона на денонощие. Въпреки това снощи опашката при трасето „изход“ на Капитан Андреево е надхвърлила 23-24 километра и е стигнала до разклона за Свиленград, тази сутрин е била стопена на около 15 километра.

    Георги Костов допълни, че пропускателните възможности през този пункт няма как да се увеличат чрез организационни мерки.

    За гражданското неподчинение на турско и опита и за протест на българско от страна на шофьорите миналата седмица, и упреците, че митниците на Турция не работят на нужния капацитет, Георги Костов посочи: Ние приемаме това и като упрек към нас, защото с колегите от турския пункт сме като скачени съдове.

    „Максималният капацитет е това, за съжаление. Затова се обединихме около становището, че трябва да се търсят други алтернативни варианти“, каза и заместник-директорът на ГД „Гранична полиция“ ст. комисар Стоян Иванов. Той допълни, че Капитан Андреево няма накъде повече да се разширява, защото след ремонта му, трафикът през пункта вече се е увеличил повече от два пъти.

    Стана ясно, че в началото на другия месец турските власти организират среща на ГКПП Капъкуле с техните превозвачи, тъй като голяма част от чакащите камиони са турски. На нея представители на българските митници също ще вземат участие.

    На шофьорите ще се препоръчат алтернативни маршрути, включително с алтернативен транспорт, посочи Костов, като допълни, че фирмите ще бъдат призовани за основна промяна в логистиката си. Той припомни, че около 30 % от турските камиони се връщат през Капитан Андреево за родината си празни.

    Освен с повишения стокооборот на Турция с ЕС, това е свързано и с повишаването на таксите за фериботите в Западна Европа, отчитат българските митнически власти.

    Точно така инициират част от проблема с натрупването напоследък по българо-турската граница и някои от българските шофьори.

    Димитър Димитров е от Свиленград. Около 11.30 часа той е последен с тира си на 12-километровата върволицата от чакащи камиони към Капитан Андреево. Кара празен, ще товари от Истанбул. Пресмята, че от позицията, в която е в четвъртък по обед, границата ще премине в петък сутринта.

    По думите му много от фирмите избират сухопътния трафик именно заради поскъпването на цените на фериботите в западните държави. „Минават на шосеен транспорт, не използват морския, защото им идва скъпо- такива са им разпорежданията, признават много от колегите. А пътуваш ли по суша към Турция, пункта Капитан Андреево е най-удобен. Идваш от Калотина, къде ще ходиш в друга посока? По добре да чакаш тук, отколкото да обикаляш по пътищата“, казва тираджията. Димитров обяснява, че някои от колегите му пробвали да минават няколко пъти към Турция през гръцки пунктове, но там пропускът бил ужасяващ. „Минават през Гърция, но оттам се преминава много бавно. 3-километра опашка на гръцки пункт към Турция минава за времето на 15- километрова опашка на наша територия. Затова фирмите избягват техните ГКПП -та за Турция, иначе пътят не се увеличава чак толкова много.“, казва той.

    Според Димитър Димитров една от най-реалните мерки за премахването на опашките по АМ „Марци“ към ГКПП Капитан Андреево, би била изграждането на паркинг с необходимите битови условия за камионите, където тираджиите да изчакват реда си на преминаване, пак на базата на пропускателен режим.

    „Докато сме на шосетони върви работно време на картите. Няма кошове по магистралата, не са човешки условията. Опасно е и за нас шофьорите, непрекъснато пресичаме по магистралата, за да отидем някъде встрани до тоалетна, и то на поляната. Пречим и на останалите участници в движението. Цивилизовано е да има паркинг. Не че и на други места не се чака по границата, но тези опашки ги няма, чакането не се усеща. Отиваш на паркинга-баня, тоалетна... излиза ти номера, минаваш си...цивилизована работа.“, дава пример шофьорът от Свиленград.

    Шефът на българските митници Георги Костов също смята, че е дошло времето да се изгради буферен паркинг за най-натоварения пункт у нас към  Турция. Той има вереност, че държавните институции ще работят активно в тази посока. „Паркингът ще подобри битовите условия на чакащите, но няма да реши проблема с трафика“, коментира тобаче Костов. И отбеляза, че действително по организацията за преминаването между двата пункта няма какво повече да се направи в момента. „Досега са приложени редица организационни мерки, последната от която е синхронизиране на смяната на екипите от двете страни на границата, в резултат на което обработката спира само за около 15 минути- колкото е необходимото технологично време за приключване на сесиите в информационните системи.“

    Той отбеляза, че след края на ремонта на ГКПП Хамзабейли се очаква българският срещуположен пункт Лесово да поеме част от трафика от Капитан Андреево. Сега 20 000 камиона месечно минават през Лесово, като капацитетът може да се вдигне до 25 000 камиона. Това обаче също няма да реши проблема кардинално, ще бъде поета само една трета от ръста от 15 000 камиона месечно, които отчитат митниците в момента, каза още Георги Костов.

    От следващата седмица Агенция „Митници“ ще публикува на сайта си ежедневна справка за обработените камиони на шестте основни пункта на страната – ГКПП Капитан Андреево, ГКПП Лесово, ГКПП Калотина, ГКПП Кулата, ГКПП Дунав мост – Русе и ГКПП Дунав мост – Видин, която да дава информация на превозвачите – съобщи още  директорът на Агенция „Митници“.

    Като мярка за вкарване на ред по границата с Турция и ограничаване на тежкия трафик към ГКПП Капитан Андреево ще бъдат въведени и допълнителни 24-часови дежурства на контролните пътни служби. Определят се и нови места за престой на камионите по трасето. Това са част от решенията, взети на работна среща в Областна администрация –Хасково с участието на институциите, имащи отношение по проблема.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Су
      Суринамец
      4 -1
      14:13, 28 ное 2019
      И какви алтернативни маршрути!През Гърция ли?!
    • 2
      Как на пълен капацитет ,
      като магистралата е празна като селски път ???
      ....
      Нали минавах ... все едно че е пустиня ... чат пат малко движение към Пловдив и София ... Което пък показва че икономическата активност е като в селски хоремаг :))
      ...
      При нас в Америка 6 лента пълни 24/7 ... при вас 1 пълна няма :))
    • 3
      Si
      SIC
      1 -1
      21:12, 28 ное 2019
      Каквато е управляващата партия, такива са и митниците.
    • 4
      Шо
      Шофьор на тир
      3 0
      12:50, 29 ное 2019
      Какви алтернативни маршрути господа?Това ГКпп е прекалено тясно да поеми целия поток от тирове от Европа.Решението е едно прави се още едно доблиращо ГКпп до Кап.Андреево и път до Свиленград и проблема се решева до 2 години .Иначе ще продължават км.опашки и висяне по границата

    Още новини

    Последни новини