От х:

Днес в x:

32 °C

Възстановени алкохолици от Хасково и страната споделиха опит в затвора в Стара Загора

  Представители на сдружение "Анонимни алкохолици" (АА) от страната и чужбина, включително и от хасковската група, проведоха открита сбирка в затвора в Стара Загора. Тя бе част от програмата на Втория международен семинар "Служене в затворите". Целта на този форум е утвърждаване на групите за взаимопомощ в местата за лишаване от свобода чрез обмен на добри практики.

  Сбирката се проведе в една от залите в училището на затвора, където не се разрешава снимане. Освен представителите на АА, на срещата присъстваха затворници, изтърпяващи присъди предимно за шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотични вещества, психиатри и психолози, представители на медии, служители на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

  По време на сбирката в старозагорския затвор говориха някои от представителите на АА, които са отказали алкохола и са продължили живота си начисто. Някои от тях също са лежали в затвори и разказаха пред аудиторията за своите провали и успехи в живота. Връщайки се в годините назад, те за пореден път анализираха живота си гласно, съпоставяйки ситуацията от настоящия момент с тази от времето, когато са били алкохолици. Всички бяха единодушни, че животът може да бъде хубав, стига човек да иска да живее добре, да осъзнае проблема си и да потърси помощ, каквато предлага АА.

  Извън пределите на затвора се проведе и лекция за "Ролята на групите за взаимопомощ в лечението на зависими лица", водена от д-р Иван Добринов - попечител на АА България и завеждащ 6-то мъжко отделение в Държавната психиатрична болница в Раднево, в което се лекуват зависими към алкохол и наркотици. Той обясни, че в клиниката е била сформирана група АА през 2007 година и вече има синхронизация между работата на медицинския персонал с организацията на групите.

  "Много от нашите болни, след изписването продължават да посещават такива групи. Единственото, което работи са групите за взаимопомощ. Повечето държавни болници правят единствено детокс, тоест овладяват острото състояние - възстановяваме пациента физически, изписваме го и още на автогарата той е пиян. Ако не до няколко часа, то до няколко дни пак пристига в същото състояние. Това зацикляне тормозеше всички нас", заяви д-р Добринов. Психиатърът обаче е категоричен, че процесът на възстановяване е дълъг, тъй като няма хапче за излекуване на алкохолици. "Много често близките, пък и самите пациенти питат кое е най-доброто лечение на алкохолизъм: Има ли хапче, което да му слагаме тайно в супата и да го излекуваме или да го доведем да го излекувате, че много пие. Много е трудно да се обясни на хората, че става дума за много сериозна хронична болест, която изисква лечение с определени етапи и координация между интервенции в различни сфери", каза психиатърът.

  По време на семинара бе проиграна ситуация с алкохолик, който заради невъзможността си да остане трезвен, губи роднини, приятели, работа и пропада в живота. В последствие бе проследен и пътят на възстановяването му.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Не
   немой
   9 -1
   17:51, 22 ное 2019
   Не вярвам.
  • 2
   Тр
   Трезвен
   10 -1
   17:55, 22 ное 2019
   Наздраве
  • 3
   Ра
   ракиджия
   9 -3
   21:01, 22 ное 2019
   Единия от лекторите е хасковлията Борю Парапанов! Вади си прехраната като лепи афишите и обяви. Та човека е спрял пиенето, защото няма средства. Ако някой го почерпи на драго сърце би пийнал отново.
  • 4
   Ал
   Алко
   16 -1
   21:42, 22 ное 2019
   "Възстановени алкохолици" - известно време са били въздържатели и като са почнали да жулят пак, са ги възстановили като алкохолици отново.

  Хороскоп за 04.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
  04 авг 2020
  Последни новини