От х:

Днес в x:

1 °C

Хазартният тип влезе в профила на домашния насилник

Изображение 1 от 3

  Профилът на домашния насилник се разраства. В него, освен зависими от алкохола и наркотиците, като чести извършители на насилието вкъщи се забелязват през последните години и хората, отдали се на хазартните страсти. В основата на тези посегателства са икономическите интереси, коментираха от Фондация „Х&Д Джендър перспективи”. Тормозът е предимно от силния пол към съпругата, родителите и дори към бабите и дядовците.

  Изводът е част от събраните впечатления по време на Мониторинговия доклад, подготвен от адвокат Милена Славова. Той е изготвен от екипа на Фондацията на базата на наблюденията по прилагането на Закона за защита от домашното насилие.

  Миниторингът е извършен през последните 4 години на територията на съдебен район Хасково. Наблюдавани са районните съдилища в Хасково, Димитровград, Свиленград, Харманли и Ивайловград. В него, като граждански наблюдатели, освен Милена Славова, са участвали още Андриана Мусабашева и Майриана Войкова от фондацията.

  Наблюдението обхваща периода от 2015 до 2018 година. За това време са проследени 373 дела, заведени в районните съдилища по Закона за домашното насилие. Най-много са те в Хасковския районен съд-192.

  Най-честият профил на жертвата е на жена, между 25 и 35- годишна възраст. В повечето случаи, освен на физическо насилие, е подложена и на психологически тормоз.

  Във втория основен профил, който се очертава, влизат мъже и жени над 60-годишна възраст. Това са предимно пенсионери, които са подложени на насилие от близките си.

  Профилът на насилника по възраст, съвпада с този на жертвите- около 25-35 години.

  Друг от изводите е, че водените дела за домашно насилие в областния център Хасково са от хора в брак, а в по-малките населени места жертвите, които дръзват да търсят съдебна защита са предимно хора в съжителство. „Вероятно премълчаването в състояние на брак на насилието у дома в малките населени места, все още се дължи на по-патриархалните привички там“, коментира Милена Славова.

  Голяма част от домашните насилниците са и хора с психически проблеми. Част от тях дори на са диагностицирани, посочват от екипа на неправителствената организация, който се състои от юристи, психолози и социални специалисти.

  Като добра практика от фондацията отчитат факта, че повечето от делата за защита излизат с резултат за жертвата още в съдебна зала. В останалите райони практиката е това да се случва до седмица-две. Хасковски съдебен район е отличник в страната по този показател, показва наблюдението. Това е много важно, защото в тези период жертвата е най-уязвима, посочи управителят на фондацията-психоложката Петя Петрова.

  Като добра практика наблюдателите отчитат все по-честото прилагане от страна на съда на т.нар. 5-та мярка по ЗЗДН-насочването от страна на съда на насилниците към специализиарни програми.

  Не се насочват обаче към програми за възстановяване от домашно насилие жертвите, а това е изключително важно, отбеляза Петя Петрова.

  Тя даде и зловещ пример във връзка с важността от прилагането на т.нар. шеста мярка от съда. В Кризисния център за настаняване на жертви от домашно насилие в Димитровград е приютена жена, която се възстановява от сериозни изгаряния по цялото тяло. Тя е пострадала от съпруга си, който решил да сложи край на живота си в огъня, но освен себе си, запалва и нея.

  От Фондация „Х&Д Джендър перспективи” обобщиха и резултатите от 6-месечния проект, по който са работили през 2019 година в трите си консултативни центрове в Хасково, Свиленград и Димитровград. През безплатни консултации за социални услуги са преминали 50 души, пострадали от домашно насилие. С тях е работил и психолог. 40 са консултациите, дадени от юристите на фондацията, при седем от случаите се е намесил и трудов посредник.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Го
   Голям Балама
   12 -2
   18:31, 18 ное 2019
   В този ред на мисли, на стадото да са му честити 3-те нови игрални зали разкрити тази година в Кауново. Разкриха още 3 места за подстригване на стадото.
   • Ма
    малка балама
    4 -12
    18:36, 18 ное 2019
    Никой,никого не кара на сила ве чобанин!Стига си о... Виж коментара
  • 2
   Го
   Голям Балама
   9 -3
   20:25, 18 ное 2019
   малка балама, личи си, че си малка балама...но те чака гурбет в гейропата, след като изиграеш и боксерките на задника си.
  • 3
   Ос
   осман алив
   1 -6
   22:14, 18 ное 2019
   казиното е супер Виж коментара
  • 4
   Ро
   Родител
   5 -1
   02:14, 19 ное 2019
   Който не се е сблъсквал с този проблем на зависим към хазарта не е наясно.Това е страшна зависимост с много последствия.Трябва да се забрани хазарта в населените места,нека има в скъпи хотели и курорти.

  Хороскоп за 22.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
  22 фев 2020
  Последни новини