От х:

Днес в x:

17 °C

Хазартният тип влезе в профила на домашния насилник

Изображение 1 от 3

  Профилът на домашния насилник се разраства. В него, освен зависими от алкохола и наркотиците, като чести извършители на насилието вкъщи се забелязват през последните години и хората, отдали се на хазартните страсти. В основата на тези посегателства са икономическите интереси, коментираха от Фондация „Х&Д Джендър перспективи”. Тормозът е предимно от силния пол към съпругата, родителите и дори към бабите и дядовците.

  Изводът е част от събраните впечатления по време на Мониторинговия доклад, подготвен от адвокат Милена Славова. Той е изготвен от екипа на Фондацията на базата на наблюденията по прилагането на Закона за защита от домашното насилие.

  Миниторингът е извършен през последните 4 години на територията на съдебен район Хасково. Наблюдавани са районните съдилища в Хасково, Димитровград, Свиленград, Харманли и Ивайловград. В него, като граждански наблюдатели, освен Милена Славова, са участвали още Андриана Мусабашева и Майриана Войкова от фондацията.

  Наблюдението обхваща периода от 2015 до 2018 година. За това време са проследени 373 дела, заведени в районните съдилища по Закона за домашното насилие. Най-много са те в Хасковския районен съд-192.

  Най-честият профил на жертвата е на жена, между 25 и 35- годишна възраст. В повечето случаи, освен на физическо насилие, е подложена и на психологически тормоз.

  Във втория основен профил, който се очертава, влизат мъже и жени над 60-годишна възраст. Това са предимно пенсионери, които са подложени на насилие от близките си.

  Профилът на насилника по възраст, съвпада с този на жертвите- около 25-35 години.

  Друг от изводите е, че водените дела за домашно насилие в областния център Хасково са от хора в брак, а в по-малките населени места жертвите, които дръзват да търсят съдебна защита са предимно хора в съжителство. „Вероятно премълчаването в състояние на брак на насилието у дома в малките населени места, все още се дължи на по-патриархалните привички там“, коментира Милена Славова.

  Голяма част от домашните насилниците са и хора с психически проблеми. Част от тях дори на са диагностицирани, посочват от екипа на неправителствената организация, който се състои от юристи, психолози и социални специалисти.

  Като добра практика от фондацията отчитат факта, че повечето от делата за защита излизат с резултат за жертвата още в съдебна зала. В останалите райони практиката е това да се случва до седмица-две. Хасковски съдебен район е отличник в страната по този показател, показва наблюдението. Това е много важно, защото в тези период жертвата е най-уязвима, посочи управителят на фондацията-психоложката Петя Петрова.

  Като добра практика наблюдателите отчитат все по-честото прилагане от страна на съда на т.нар. 5-та мярка по ЗЗДН-насочването от страна на съда на насилниците към специализиарни програми.

  Не се насочват обаче към програми за възстановяване от домашно насилие жертвите, а това е изключително важно, отбеляза Петя Петрова.

  Тя даде и зловещ пример във връзка с важността от прилагането на т.нар. шеста мярка от съда. В Кризисния център за настаняване на жертви от домашно насилие в Димитровград е приютена жена, която се възстановява от сериозни изгаряния по цялото тяло. Тя е пострадала от съпруга си, който решил да сложи край на живота си в огъня, но освен себе си, запалва и нея.

  От Фондация „Х&Д Джендър перспективи” обобщиха и резултатите от 6-месечния проект, по който са работили през 2019 година в трите си консултативни центрове в Хасково, Свиленград и Димитровград. През безплатни консултации за социални услуги са преминали 50 души, пострадали от домашно насилие. С тях е работил и психолог. 40 са консултациите, дадени от юристите на фондацията, при седем от случаите се е намесил и трудов посредник.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Го
   Голям Балама
   12 -2
   18:31, 18 ное 2019
   В този ред на мисли, на стадото да са му честити 3-те нови игрални зали разкрити тази година в Кауново. Разкриха още 3 места за подстригване на стадото.
   • Ма
    малка балама
    4 -12
    18:36, 18 ное 2019
    Никой,никого не кара на сила ве чобанин!Стига си о... Виж коментара
  • 2
   Го
   Голям Балама
   9 -3
   20:25, 18 ное 2019
   малка балама, личи си, че си малка балама...но те чака гурбет в гейропата, след като изиграеш и боксерките на задника си.
  • 3
   Ос
   осман алив
   1 -6
   22:14, 18 ное 2019
   казиното е супер Виж коментара
  • 4
   Ро
   Родител
   5 -1
   02:14, 19 ное 2019
   Който не се е сблъсквал с този проблем на зависим към хазарта не е наясно.Това е страшна зависимост с много последствия.Трябва да се забрани хазарта в населените места,нека има в скъпи хотели и курорти.

  Хороскоп за 11.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
  11 юли 2020
  Последни новини