От х:

Днес в x:

6 °C

Хазартният тип влезе в профила на домашния насилник

Изображение 1 от 3

  Профилът на домашния насилник се разраства. В него, освен зависими от алкохола и наркотиците, като чести извършители на насилието вкъщи се забелязват през последните години и хората, отдали се на хазартните страсти. В основата на тези посегателства са икономическите интереси, коментираха от Фондация „Х&Д Джендър перспективи”. Тормозът е предимно от силния пол към съпругата, родителите и дори към бабите и дядовците.

  Изводът е част от събраните впечатления по време на Мониторинговия доклад, подготвен от адвокат Милена Славова. Той е изготвен от екипа на Фондацията на базата на наблюденията по прилагането на Закона за защита от домашното насилие.

  Миниторингът е извършен през последните 4 години на територията на съдебен район Хасково. Наблюдавани са районните съдилища в Хасково, Димитровград, Свиленград, Харманли и Ивайловград. В него, като граждански наблюдатели, освен Милена Славова, са участвали още Андриана Мусабашева и Майриана Войкова от фондацията.

  Наблюдението обхваща периода от 2015 до 2018 година. За това време са проследени 373 дела, заведени в районните съдилища по Закона за домашното насилие. Най-много са те в Хасковския районен съд-192.

  Най-честият профил на жертвата е на жена, между 25 и 35- годишна възраст. В повечето случаи, освен на физическо насилие, е подложена и на психологически тормоз.

  Във втория основен профил, който се очертава, влизат мъже и жени над 60-годишна възраст. Това са предимно пенсионери, които са подложени на насилие от близките си.

  Профилът на насилника по възраст, съвпада с този на жертвите- около 25-35 години.

  Друг от изводите е, че водените дела за домашно насилие в областния център Хасково са от хора в брак, а в по-малките населени места жертвите, които дръзват да търсят съдебна защита са предимно хора в съжителство. „Вероятно премълчаването в състояние на брак на насилието у дома в малките населени места, все още се дължи на по-патриархалните привички там“, коментира Милена Славова.

  Голяма част от домашните насилниците са и хора с психически проблеми. Част от тях дори на са диагностицирани, посочват от екипа на неправителствената организация, който се състои от юристи, психолози и социални специалисти.

  Като добра практика от фондацията отчитат факта, че повечето от делата за защита излизат с резултат за жертвата още в съдебна зала. В останалите райони практиката е това да се случва до седмица-две. Хасковски съдебен район е отличник в страната по този показател, показва наблюдението. Това е много важно, защото в тези период жертвата е най-уязвима, посочи управителят на фондацията-психоложката Петя Петрова.

  Като добра практика наблюдателите отчитат все по-честото прилагане от страна на съда на т.нар. 5-та мярка по ЗЗДН-насочването от страна на съда на насилниците към специализиарни програми.

  Не се насочват обаче към програми за възстановяване от домашно насилие жертвите, а това е изключително важно, отбеляза Петя Петрова.

  Тя даде и зловещ пример във връзка с важността от прилагането на т.нар. шеста мярка от съда. В Кризисния център за настаняване на жертви от домашно насилие в Димитровград е приютена жена, която се възстановява от сериозни изгаряния по цялото тяло. Тя е пострадала от съпруга си, който решил да сложи край на живота си в огъня, но освен себе си, запалва и нея.

  От Фондация „Х&Д Джендър перспективи” обобщиха и резултатите от 6-месечния проект, по който са работили през 2019 година в трите си консултативни центрове в Хасково, Свиленград и Димитровград. През безплатни консултации за социални услуги са преминали 50 души, пострадали от домашно насилие. С тях е работил и психолог. 40 са консултациите, дадени от юристите на фондацията, при седем от случаите се е намесил и трудов посредник.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Го
   Голям Балама
   12 -2
   18:31, 18 ное 2019
   В този ред на мисли, на стадото да са му честити 3-те нови игрални зали разкрити тази година в Кауново. Разкриха още 3 места за подстригване на стадото.
   • Ма
    малка балама
    4 -12
    18:36, 18 ное 2019
    Никой,никого не кара на сила ве чобанин!Стига си о... Виж коментара
  • 2
   Го
   Голям Балама
   9 -3
   20:25, 18 ное 2019
   малка балама, личи си, че си малка балама...но те чака гурбет в гейропата, след като изиграеш и боксерките на задника си.
  • 3
   Ос
   осман алив
   1 -6
   22:14, 18 ное 2019
   казиното е супер Виж коментара
  • 4
   Ро
   Родител
   5 -1
   02:14, 19 ное 2019
   Който не се е сблъсквал с този проблем на зависим към хазарта не е наясно.Това е страшна зависимост с много последствия.Трябва да се забрани хазарта в населените места,нека има в скъпи хотели и курорти.

  Хороскоп за 01.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
  01 апр 2020
  Последни новини