От х:

Днес в x:

11 °C

Официално: Новият Motorola RAZR, различен от всички други сгъваеми телефони

Малко телефони са толкова емблематични и повсеместни като оригиналните Motorola RAZR навремето. Известни личности ги използваха постоянно, модните къщи ги включваха в своите дизайнерски проекти, а всички, които искаха авангардно и модерно устройство ги носеха. С други думи, RAZR бяха абсолютен феномен.

И сега се завръщат
Както вероятно вече сте запознати, новите Motorola RAZR няма да са същите Razr, с които сте израснали. Това е нова версия, която ще се продава на цена от 1500 долара, като първите доставки започват от американския телеком Verizon още следващия месец. Накратко – RAZR е първият сгъваем смартфон на Motorola и е различен от всички други сгъваеми телефони, които видяхме от началото на годината.

Той не се разгръща по вертикалата като малък таблет. Нито пък идва с огромен брой камери или водещи компоненти. При него, на първо място и дизайнът. Това може да дойде малко разочароващо на хората, които търсят отлична производителност и огромна батерия, но естетите, определено ще останат очаровани.

До някъде компромисите в производителността бяха очаквани, тъй като още откакто се заговори за първи път за RAZR, Motorola спомена, че ще опита да направи „нов вид сгъваеми смартфони“.

Класически дизайн, съживен
Когато Motorola се зае с първия си сгъваем смартфон, премина през 26 прототипа с различни форми, размери и конфигурации на екрана, преди да реши отново да възприеме емблематичния дизайн на RAZR. Поне според нас, това е най-доброто решение, което Motorola можеше да вземе. Докато тествахме Galaxy Fold по-рано тази година, бяхме изненадани от броя на хората, които не го взеха за особено „завладяващ“. Изглежда наистина хората не бяха особено развълнувани от него – на пръв поглед пазарът няма потребност от малък таблет, дори и той да може да се сгъва вертикално. Според изследванията на Motorola, тези хора имат нужда от голям телефон, когато решат да го използват, който да може да се сгъне в компактни размери. И са направили точно това.

Когато RAZR е сгънат, той е с почти същата дебелина като оригиналния – около 14 мм. Отпред виждаме 16-мегапикселовата основна камера и 2,7-инчов стъклен OLED дисплей за бързи взаимодействия, а гърбът е с текстуриран и приветлив завършек. RAZR заема много малко място, когато е пъхнат в джоба, и дори е достатъчно малък, че да се събере в тесните джобове на дамските дънки.

Разбира се, истинската инженерна магия става очевидна, когато го отворите
Смартфонът не се отваря бързо, както оригиналният RAZR, а движенията на пантите са плавни и контролирани, докато екранът се завърта на мястото си. Наистина, не можем да преувеличим колко добра работа са свършили Motorola в този хардуер – единственият недостатък изглежда е, че RAZR се отваря по-трудно с една ръка.

Когато е отворен, телефонът изглежда като автентичният RAZR, а в брадичката са позиционирани скенерът за пръстови отпечатъци, антените за мобилната мрежа, USB-C порта и изненадващо силен четворен високоговорител. Вероятно няма да ви отнеме много време, преди да се удивите, че пред вас стои 6,2-инчов 21:9 eкран. Той е ярък, перфектен панел, който обработва широкоекранните видеоклипове особено добре, но не е толкова свеж като на останалите смартфони на пазара – разделителната му способност, поради особените размери, достига само 2 142 x 876 пиксела. Това е само един от многото компромиси, които откриваме в хардуера, но след малко ще стигнем и до тях.

Във всеки случай Motorola заслужава сериозно признание за инженерната си работа
Механизмът на сгъване на RAZR е особено гениален – Вместо да се използва една голяма панта като Galaxy Fold, RAZR има две по-малки панти, заедно с поредица от плъзгащи се плочи, които дават на пластмасовия екран допълнителна стабилност. Този избор на дизайн също означава, че гънките при този екран ще са много по-малко забележими, отколкото Galaxy Fold – ще ги видите, само ако се взирате в екрана, за да ги откриете, но когато работите със смартфона, прегъвките на екрана са абсолютно невидими.

По-важното е, че сложната конструкция позволява двете половини на RAZR да се сгънат и затворят плътно, така че нищо не може да попадне между тях, когато телефонът е в сгънато положение. Притискането е здраво, но когато сгъвате смартфона, горната част на екрана леко се издига, което създава известен луфт, а ако нещо попадне в него, може да предизвика истинска катастрофа с устройството. Дали това е реален проблем – предстои да разберем.

Motorola в последните няколко години възроди производството си на смартфони като в момента е най-известна с линията си от достъпни устройства от среден клас и едва наскоро започна експериментална работа с филиалът на Lenovo
Споменавам това, защото обикновено макар и добри устройства, телефоните на Motorola днес са и доста скучни. А новият RAZR е в пълна противоположност с това. Напълно бяхме забравили, че компанията може да разработи нещо толкова прецизно и вълнуващо. Това, че Motorola извади такъв дизайн е изключително впечатляващо, но също и означава, че от гледна точка на компонентите, наистина можем да бъдем озадачени.

Под капака
Нека изясним само едно: Motorola RAZR е смартфон с уникален дизайн за 1500 долара, а не истински мощен флагман. RAZR използва процесор Snapdragon 710 от горния среден клас с 6GB RAM, защото всичко по-мощно би създало сериозни проблеми с охлаждането и температурата, както и с консумацията на енергия. Въпреки това, телефонът определено се справя доста задоволително в нашия практически тест – стартирането на приложения, които всички ние използваме всеки ден, многозадачност, гледане на видеоклипове и всички останали дейности вървят гладко и безпроблемно под чистия Android 9, с който идва устройството.

Батерията обаче, вече е поблем. В двете части на смартфона има по една акумулаторна клетка, като общият капацитет е 2 150 mAh. Това е наистина много малко в сравнение с всеки друг смартфон днес. От Motorola обещават на хората, че батерията ще издържи целодневна работа, а телефонът се предлага с 15W TurboCharge за бързо зареждане.

Разбираме, че Motorola е поставила дизайна над всичко в този RAZR, но компанията определено е наясно, че хората обичат големи батерии. Ще трябва да направим по-задълбочени тестове, за да кажем какви са резултатите със сигурност, но ако RAZR не може да отговори на очакванията на потребителите, а именно телефон, чиято батерия да издържа поне един ден работа, то определено няма да достигне много продажби.

RAZR преживяване
Малкия външен дисплей може да бъде използван, за да преглеждате известията си, да пускате музика и сменяте песни, да разрешавате NFC разплащания и да си правите селфи. Когато разгънете RAZR, докато сте отворили някое приложение, то веднага се премества на големия екран в същото състояние. Взаимодействията наистина са много бързи, а телефонът определено може да улесни ежедневните ви задачи.

Засега камерата също изглежда доста прилична – има бленда f / 1.7, така че се справя дори при ниска осветеност и не е нужно да се суетите особено много, за да направите приятни селфита. В разгънато състояние, над големия екран има 5-мегапикселова камера, която върши същата работа. Въпреки това, снимките не са никак впечатляващи, нито изпъкват с голяма детайлност, цветови баланс или отчетливост. Нямахме възможност да прегледаме снимка направена с RAZR на голям екран, но ако търсите отличен телефон за селфита и добро заснемане, определено това не е пътят.

Както вече вероятно ви стана ясно, RAZR се очертава повече като нишов смартфон. 1500 долара за телефон с уникален дизайн, но покъртително малка батерия, лоши камери, ниска резолюция и среден клас компоненти, са доста пари.
Но въпреки това, не мога да не се чувствам обнадежден към работата на Motorola. RAZR е първото сгъваемо устройство, което ни показва, че концепцията на сгъваемите екрани, не е просто прегъване по вертикалата. Дизайнът му е първокласен. Лесно е за разбиране. Телефонът е доста по-издържлив, отколкото очаквах. И може би най-важното е, че опияняващият дизайн на Motorola, изглежда доста привлекателен. Motorola не ви предлага сгъваем таблет, както Samsung, а изключително компактен телефон. Кой не би искал да се възползва от това?

Все още е рано да се каже дали опитът на Motorola ще доведе до истинска революция и ще се радва на особен потребителски интерес. Но ако не друго, новият RAZR е свидетелство, че Motorola все още има всичко необходимо, за да направи амбициозен, емблематичен софтуер и опитите на компанията няма да приключат.

Източник: kaldata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини