От х:

Днес в x:

22 °C

Научно: С какъв тон да говорим с тийнейджърa?

За децата тонът на гласа на родителя може да допринесе за техните емоции и реакции. Скорошно проучване установи, че е много по-малко вероятно тийнейджърите да реагират на майка си, ако тя използва "контролиращ" тон на гласа.

Ново проучване разглежда ролята, която тонът на гласа играе при общуване с тийнейджъри.

В проучването, с ръководител д-р Нета Уайнщайн от Кардифския университет, участват повече от 1000 души на възраст 14–15 години.

Проучването е първото по рода си, което се занимава с това как хората реагират на различен тон на гласа, когато получават инструкции от майка си. Публикуваното в Developmental Psychology проучване включва 486 мъже и 514 жени в целевата възрастова група.

Учените на случаен принцип разпределили всеки участник в една от три групи. След това пуснал на всяка група 30 записани съобщения, които майките на подрастващите изпратили. Думите на посланието били идентични, но жените използвали три различни тона на гласа.

Значението на тона

Майките оставили съобщения с тон на гласа, който бил или контролиращ, подкрепящ независимост или неутрален.

Екипът определи контролните тонове като тези, които звучат като опит за тласкане или принуждаване на субектите да предприемат конкретни действия, докато тонът, поддържащ самостоятелност, вместо това изразява окуражаване и подкрепа.

Всички фрази били конкретни инструкции, които бяха съсредоточени около училище или работа в училище, като например: "Ще прочетеш тази книга тази вечер" или "Време е да отиваш на училище".

След като тийнейджърите изслушали съобщенията, те попълнили анкета за това как се чувстват, когато майка им дава инструкции с този специфичен тон на гласа.

Тези, които чули контролиращ тон на гласа, имали по-негативна реакция на инструкциите. Обратно, онези, които слушали майка с подктепящ самостоятелност тон на гласа, отговаряли позитивно, особено в сравнение с тези, които чули съобщенията с неутрален тон на гласа.

Авторите заключават, че резултатите от тях сочат, "че начинът, по който говорещите са модулирали гласа си в интонацията на едни и същи вербални съобщения, засяга емоционалните, релационните и поведенческите реакции на подрастващите".

Да си родител на тийнейджър

Да си родител на тийнейджър може да бъде предизвикателство. Родителите или полагащите грижи за хората в тази преходна възраст може лесно да прибегнат до използването на по-твърд тон за комуникация, когато са стресирани или изтощени или се чувстват напрегнати. Въпреки това, както заключава това изследване, този тон може да не им донесе желаните от тях резултати.

Тийнейджърите, също като по-малките деца, процъфтяват при позитивно внимание. Важно е да се позволи на един тийнейджър да говори и също толкова важно е да бъде изслушан внимателно какво има да каже.

Уайнщайн отбеляза, че ключовият момент, който и родителите, и учителите трябва да приемат от това проучване, е, че техният тон на гласа има значение, когато се обръщат към тийнейджърите.

"Подрастващите вероятно се чувстват по-обгрижвани и по-щастливи и в резултат на това полагат повече усилия в училище, когато родителите и учителите говорят по-скоро с подкрепа, а не с натиск в тона на гласа.", казва д-р Нета Уайнщайн

Съавторът на проучването проф. Силке Полман от Университета в Есекс допълва:

"Тези резултати добре илюстрират колко мощен е гласът ни и че изборът на подходящ тон за комуникация е от решаващо значение при всичките ни разговори".

Както пишат авторите, "почти нищо не се знае за ролята, която тонът на гласа може да играе в мотивиращите взаимодействия". Това проучване, макар и сравнително малко, е първата стъпка към разбирането на тази роля.
 
Авторите също така отбелязват няколко ограничения, включително факта, че пускали само женски гласове на участниците. Учените ще трябва да извършат много повече изследвания, за да разберат степента на въздействието на тона на гласа.

В бъдеще екипът се надява да изучи как тонът на гласа може да повлияе на физическите реакции, включително сърдечната честота и реакцията на кожната проводимост. Изследователите също биха разгледали колко дълго траят тези видове ефекти.

Въпреки че това проучване не включва гласовете на бащите, авторите смятат, че всеки родител или ангажиран с тийнейджър трябва да използва тези открития, за да помогне за намирането на обща позиция с него и да насърчава резултатите, вместо да ги изисква.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Динамичното развитие на проблемите ще ви постави в непривична ситуация. Мислете гъвкаво и не залитайте в крайности. С колегите не бива да споделяте всичките си вълнения. Ще предизвикате негативни обрати, от каквито нямате нужда сега. Обърнете внимание на семейството си. Там ще получите топлината, която ви липсва в живота.
12 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е благоприятен за бизнеса ви, не спирайте да работите, особено, ако договореностите ви са свързани със срокове и конкретни ангажименти. Споделяйте намеренията и чувствата си с човека до вас, това ще ви сближи повече и даде сили да се справите с всичко, без да усещате умората и напрежението.
12 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Хубав и запомнящ се ден за представителите на знака. Всичко се получава дори по добре, отколкото сте го искали. Има от какво да сте удовлетворени. Чувствате се уверени и щастливи с пътя, който сте избрали. Близките ви много ви помагат в това отношение. Окончателно отпадат неизвестните около предстоящо пътуване в чужбина.
12 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще бъдете еднакво активни в много посоки, защото сте в добра форма. Деловите представители на знака ще решават административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Отношението на другите към вас ще повиши собствената ви увереност и ще повярвате в творческите си и професионални възможности. Възползвайте се от момента.
12 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Без излишен шум, целенасочено и не без доза самочувствие ще следвате програмата си. Очакванията ви са реални, скоро ще се поздравите с постигнати резултати, подобряващи позициите ви и не на последно място доходите. Привлечени сте от славата и колкото и да съзнавате, че е преходна не спирате да я желаете.
12 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успешно ще решите проблем, възпрепятствал досегашните ви отношенията с интимния партньор или друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени в изискванията си. Всеки има нужда от лично пространство, не натрапвайте своето. Стресът от деня компенсирайте в тиха, романтична обстановка вечерта.
12 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Починете си и оставете настрана всички ангажименти, които могат да бъдат отложени. Притеснявате се излишно относно развитието на професионален въпрос, всичко ще приключи далеч по-лесно и по-скоро. Близък човек ви зарежда с настроение. Въодушевявате се от възможност, която откривате за двама ви.
12 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вслушайте се във вътрешния си глас и хоризонтите ще се отворят за вас. Прозорливостта ви ще се окаже полезна – нужна ви е повече свобода и финансова независимост. Здравословен проблем ще продължи да ви създава напрежение и е крайно време да отделите повече от времето си за себе си.
12 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможни са затруднения в общуването, но бързо ще влезнете в общия тон и ще подобрите отношението си към детайлите. С цената на повече усилия ще намерите правилното решение на проблем, който ви притеснява. Настроението и самочувствието ви ще се подобрят от новостите, които предстои да научите.
12 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от делата, които движите ще се развиват според очакванията и вложената в тях енергия. Успехите ви ще зависят най-вече от прецизиране на детайлите, в което по-добри от вас няма. Денят не е подходящ за започване на нови професионални задачи, за сметка на това ще бъдете вдъхновени за начало на нова интимна връзка.
12 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ви предлага разнообразни възможности. За онези от вас, за които денят е работен ще има предостатъчно възможности за изява. Не се колебаете да излагате твърдо мнението си и сте готови да понесете последствията от тази си смелост. Имате шанса да възстановите добрите си взаимоотношения с човек, на когото държите. Не го пропускайте.
12 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Усилията ви често остават неоценени, но не се чувствайте онеправдани, света ви възприема добре. Вярвайте, това, което очаквате ще дойде скоро. Бъдете търпеливи и продължавайте в същия дух. Радостни събития ще подобрят настроението ви и ще ви заредят с позитивна енергия.
12 ное 2019
Последни новини