От х:

Днес в x:

14 °C

Как да вземете ТЕЛК с кака Величка от Хасково в седем стъпки (видео)

Здрави хора се сдобиват с ТЕЛК-решения след фалшиви диагнози. Кои са отговорните и кои са потърпевшите - кой допуска това да се случва и как болни деца може да получават по-малко от здрави възрастни? Как здрав мъж се сдоби с ТЕЛК-решение за процент инвалидност на базата на фалшиви диагнози - за глухота и епилепсия - разказва NOVA.

Журналистически експеримент със скрити камери, в който репортер стана клиент в схема за освидетелстване на фалшиви инвалиди, показа, че здрав човек може да получи 35% инвалидност. Макар в случая тези проценти да не надвишават 50 и да не предполагат инвалидна пенсия, схемата за източване на държавни пари от здрави хора през годините е същата като в нашата история. Повтаря се с леки промени в детайлите, твърдят лекари, пациенти и други запознати със схемите, пожелали анонимност. 

А за да получите желаното решение трябва да преминете през няколко етапа.

Етап 1- Посредник - урежда диагнози и придвижва молбата пред ТЕЛК. В този случай - Кака Величка от Хасково.

Етап 2: Първоначални етапни епикризи с фалшиви диагнози, печат и подпис на лекари от кръга на посредника. В нашия случай - неврологът от Пловдив, Д-р Иванчев и специалистът по уши, нос, гърло от Хасково, Д-р Ченголов.

Етап 3- Направление за още изследвания от личен лекар влизащ в кръга на посредника - в нашия случай Д-р Нина Манафъкова.

Етап 4 - Организирано от посредника приемане в болница проформа за потвърждаване на епикризите - в нашия случай - при специалиста по УНГ Д-р Латев.

Етап 5 - Подаване на събраните медицински документи за ТЕЛК -комисия.

Етап 6- Посредникът запознава предварително здравия пациент с хора от ТЕЛК комисията, за да знаят кой е.

И така се стига до етап 7 - явяване пред ТЕЛК - комисията и издаване на решение за процента на инвалидност.

А реакциите на замесените в схемата лекари - някои отричаха до последно контактите си с кака Вили, но не знаеха как да оправдаят своите епикризи, издадени в отсъствие на пациента. A ето как месеци по-рано, пред скритата камера на нашия пациент, общопрактикуващият лекар Нина Манафъкова обясни ролята на посредника Величка. A една от тях призна преди дни пред микрофона на NOVA, че участва в системно издаване на епикризи и изписване на лекарства на здрави хора в Хасковско.

Тя обясни, че тези хора вземат медикаменти за гърчове и припадъци. По 500 грама най-редовно.

Фалшивите диагнози и изписванията на лекарства от пусто - в празно са видимите знаци за порока в ТЕЛК системата у нас, твърди адвокат Георги Коев - който в същото време е и освидетелстван с ТЕЛК-решение. Престъпното поведение на лекари от самите комисии, определящи процентите инвалидност, оставя най-малко следи по веригата.

"Каквито и документи да поискате от един престъпно настроен човек, той ще се снабди срещу пари с тях, ще ги представи на комисията и тя няма да може да провери дали са действителни или не. Те не носят отговорност за тези документи, защото не са ги съставили те. защото вършат една бумащина. Истинските инвалиди и хората с трайна загуба на работоспособност, са и с трайната загуба да обслужват себе си и да ходят на стотиците опашки и гишета да се снабдяват с необходимите документи. Това нямаше да бъде възможно да се случва така ако ги преглеждаха в един единен орган. Те са едни счетоводители на документи, те не извършват експертно оценъчна дейност на здарвословното състояние на лицето, на което се отпуска помощ", обясни Коев.

Формалната чиновническа функция на ТЕЛК-комисиите е сред причините, както за злоупотреби и корупция, така и за несправедливост към истински нуждаещите се от пари и помощ инвалиди. Това твърдят и от Българския Лекарски Съюз, като се разграничават от недобросъвестните лекари. "Мисля, че най-накрая трябва да се създаде възможност за обективна преценка на здравословното състояние на българските граждани. това може да се постигне. Не може само на лекарите, които участват в тоя процес да се вменява вина. те не всички са такива. говорим за малък процент. нека да се съгласим това. в никакъв случай, той не е огромен", коментира д-р Д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС.

Че системата ТЕЛК у нас поражда проблеми за истинските болните, разказва и тази жена - Тони Маринова, майка на дете със синдром на Даун и председател на сдружение "Синдром на Даун в България". Според нея, с приетите от година мерки за втежняване на условията при получаване на процент инвалиодност децата с Даун не могат да получават помощи.

От БЛС казват, че явно нещо не е доизмислено, след като ощетени се оказват действително болните хора.


Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Сл
  Славка!
  34 -4
  09:28, 20 май 2019
  Манафъкова,Ченголов и Латев не се наядохте еййй! Съд за вас и затвор,защото си играете с мъката на хората! Вие сте позор за лекарското съсловие и трябва да спрете практика веднага!
  • Иъ
   иъипои
   11 -1
   10:33, 20 май 2019
   "Нова телевизия'"
   е уволнила журналистката Виктория Бехар, малко след като тя е задала въпроси за връзката между Делян Пеевски и новата шефка на новините в телевизията Миляна Велева, съобщи "Свободна Европа", позовавайки се на свои източници.
   ...
   КЕФЯ СЕ КАК ВИ ЛЮЛЕЯТ В РОБСКАТА ЛЮЛКА, ДЖОЛАНА И БОЦКО :))
   ...
 • 2
  ,,доктор Лъчезар Бойдев рушветчия,,мошеник, палячо даваш му 700 лева и си гледаш кефа,
  • По
   Помакинята
   1 0
   18:53, 20 май 2019
   Добре съм,На Бахамските острови си пека д-то ;)
 • 3
  78
  7896-09
  10 -11
  10:27, 20 май 2019
  Гяурите ,
  не реват че мутрите и бейовете ги онождат всеки ден и им дават малки заплати :))
  ....
  Пожелавам ви всички лекари и медицински сестри в Хасково да излязат едновременно в болнични или отпуска
  .... и Тогава Др. Ахмед Джолан ще ви пише смъртните актове , а Боци Маймуната ще ви мие с пожарникарския маркуч :))
 • 4
  Ра
  Разочарование
  9 0
  12:51, 20 май 2019
  То вече без думи останахме. Каквото и да кажем просто няма смисъл. Всичко в тази така наречена държава е бизнес. Всичко се свежда до пари...... Никакъв морал, никаква съвест. А представяте ли си още какви неща ни чакат. Много жалко скоро даже може би няма да я има на картата тази така наречена държава. Не папата ами който и да дойде все е тая.
 • 5
  Всичко доктор познавам и всичко гладен Ченголов Латев Манакъкъва Плащам и взема документ
 • 6
  Ох
  оххх
  6 -1
  09:02, 21 май 2019
  Ех, тая Манафъкова и тя.. Ами като бяха децата ми малки ги е лекувала много свястно, тя не е лоша жена никак. Вероятно поради наивност е въвлечена, стана ми много гадно от видеото.
  И Латев ме е лекувал и пари дори не ми искаше без направление бях.
  Ако бяха платени лекарите нямаше да стигаме до това ужасно видео- ц и г а ните да уреждат ТЕЛК пенсии. Тотално сбъркана държава.
  На лекарите сега ще им вземат практиките вероятно, а с кака Величка какво става?!
 • 7
  Ze
  zeze
  3 0
  08:49, 22 май 2019
  малее ужас на сьпруга ми то4но тази комисия отказва болни4ен ве4е 3 месеца при положение е е след инфаркт виж ти каква била схемата
 • 8
  Ха
  Хасан
  0 0
  13:44, 22 май 2019
  Всичко е пари, пари, пари! Бог да пази тези, които ги нямат...

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
20.09.2019
Последни новини