От х:

Днес в x:

19 °C

Чудният начин на живот на сингапурците

Най-мощната икономическа държава и най-важният пристанищен транспортен център на Азия обхваща площ от само 724 квадратни километра.

Лий Куан Ю е името на човека, който само за 35 години превърна Сингапур от блатист остров и бедняшки квартал в чудо на цивилизацията, макар че целият свят се смееше първоначално на неговото начинание. След обявяването на независимостта през 1965 г. и отделянето от Малайзия страната започна да укрепва икономиката си.

Днес Сингапур е мощен азиатски Атлас, на чиито плещи се настаняват три етнически групи: имигранти от Китай, Индия и Малайзия, както и експати от Европа и Америка. Мирно съжителстват помежду си и се допълват хармонично. Поколение след поколение, те придобиват собствена идентичност, манталитет и дори стереотипи, превръщайки се в единна нация – сингапурци, коментира в свой анализ руският бизнес сайт РБК.

Коренното население

 

Саманта Чи е родена в Сингапур, а майка ѝ е родена в Китай. Семейството живее в малък апартамент в типичен жилищен район. Всеки ден към 9:00 часа Чи отива да работи в рекламна агенция, където генерира идеи за рекламни кампании. През почивните дни тя почива с приятели в барове или курортни зони на града (температурата тук не пада под 30° Целзий през цялата година). Саманта се смята за трето поколение сингапурец. Първите имигранти в страната са хора, които сега са на около 50 години, или техните родители. Всяко лице, родено в Сингапур, има доста широки езикови възможности - в страната са приети четири държавни езика. Изборът най-вероятно ще зависи от произхода на семейството: ако родителите идват от Китай, то обикновено те говорят между себе си мандарин, ако са малайзийци - говорят малайзийски, а индийците говорят тамилски, а не и хинди. Английският език е общ за всички и служи като основен език за комуникация. Саманта Чи говори добре английски, с малко акцент, влитайки и местния жаргон, който се нарича Singlish, смес от английски и друг официален език.

Hard work – hard play

Трудът е национална ценност за Сингапур. На първо място защото високо интелигентните професионалисти са ценени в страната - за да станат такива, трябва да работят много. Тук всеки разбира, че стандартът му на живот зависи от това как работи. Работният ден официално продължава от 8:00 до 18:00, но честото доработване е нещо обичайно. Преди 30 години сингапурци мечтаеха да бъдат лекари и адвокати, което като цяло е много популярна професия в развитите страни на Азия. Днес всеки иска да работи в областта на финансите и да участва в икономическия сектор. Друга така наречена национална мечта за работното място са държавните институции. Чиновниците имат впечатляващи официални заплати (най-високи в света), докато корупцията е нулева.

Въпреки "трудовата зависимост" сингапурците не обичат да си починат. В страната има три основни национални празника. Първият е китайската Нова година, защото повечето хора са китайци. Вторият голям празник е Денят на независимостта. Държавата е домакин на впечатляващо шоу на 9 август на плаващата платформа на Marina Bay Sands. Вече стана традиция всяко семейство да види празника със собствените си очи или да гледа шоуто по телевизията. Третият празник е католическата Коледа. В навечерието ѝ е прието да се ходи на разходка под коледните светлини, които украсяват града. По това време отрудените сигнапурци се наслаждават на най-дългите почивни дни. И макар че в града държава се изповядват няколко религии едновременно - хиндуизъм, будизъм, ислям и християнство, и всяка от тях има своите традиции, и трите празника се празнуват от всички.

Почивните дни сингапурците предпочитат да прекарват на плажа и да не пренебрегват туристическите места, най-популярни от които са Музеят на изкуството и науката, Спиралният мост, залива Марина Бей с едноименния комплекс и Clark Quay. Жителите на града ходят в същите ресторанти и барове като туристите.

„Сингапур е твърде малък, за да се скрие", признава Саманта, която търси нови барове през Google Maps.

Гражданите на Сингапур могат да пътуват по света в безвизов режим. За кратка ваканция, може би дори за един уикенд, те често избират съседната Малайзия, Тайланд или Бали. Има и по-евтини дестинации - Тайван и Китай. В търсене на нещо необичайно сингапурците летят до Европа - включително Русия, която им се струва изключително екзотична. Саманта Че е бива в Улан-Уде (Източен Сибир) и Байкал. „Русия ме изненада. Бях изненадана от това колко топли хора живеят в такава студена страна, че изобщо не са това, което Андрей Звягинцев ни представя във филма „Неприязън”. Видях, че страната е пълна с оригинална култура, телевизионни проекти и предавания, и това напълно ме отблъсна от идеята за нея като за студена, депресирана, посткомунистическа страна, каквато е изобразена в западните медии", казва тя.

Храната

Хранителните банки, за разлика от ресторантите, са едно от най-популярните дестинации за почивка сред сингапурците. Тук можете да срещнете както студенти, така и топ мениджъри, смесени чужденци, туристи и семейства, които идват на вечеря. Цените правят всички щастливи - 3-5 долара за чиния. В града има много заведения за хранене, но най-популярните са на улица „Смит“ в Чайнатаун и на пазара Тион Бару. Вечерта няма свободни места, има опашки от 5-6 души на всеки ъгъл.

За обяд най-вероятно ще видите такива ястия: омлет от острица hokkien mee, китайски лютиви блюда, сингапурско пиле с къри, препечен хляб с кокосово сладко и меко сварено яйце, пилешки шишчета със сос от фъстъчено масло. Това гастрономическо разнообразие на Сингапур е повлияно от традиционните ястия от Китай, Индия, Малайзия и Индонезия. През деня местните хора пият студен чай, чиито имена, вариации и вкусове не се вземат под внимание и се продават на всяка крачка. Вечерта гражданите ходят по барове и си позволяват коктейли на стойност 15-20 долара. „Мога да кажа, че всъщност сме пиячи. Но всеки разбира, че пиенето е много скъпо. Ние често се напиваме, но нашето разбиране за думата може би не съвсем същото като на германците, британците или руснаците”, признава Саманта.

Жилищният въпрос

По-голямата част от гражданите (около 80%) живеят в апартаменти, предоставени от държавата. Не всеки може да си позволи да наеме жилище: това не е толкова изгодно, колкото да вземе заем или да спести за апартамент.

„Това отчасти е причината, поради която никой няма да те изгледа лошо, ако си на 35 години и все още живееш с родителите си“, казва Саманта. „Може да е достатъчно позорно за западния свят, но се нуждаем от много време, за да се изправим на крака. В допълнение, сингапурците са доста консервативни и най-често се отделят от родителите си, ако се оженят. Наемане на апартамент в центъра на града струва между 1000 и 3000 долара, далеч от центъра - около 800 долара. Ако наемете апартамент, трябва да печелите поне 2,5 хиляди долара на месец, за да се чувствате комфортно. Семейство ще се нуждае от около 6 000 долара на родител, защото около 4 000 долара могат да отидат за различни учебни програми и държавни училища, да не говорим за частни училища“.

Дневният ред

Сингапур е наистина комфортна страна с идеално изградена икономическа и държавна система и нулева престъпност. Какъв е тогава дневният ред и за какво се грижат всеки ден обикновенните сингапурци?

Разбира се, за данъци. Това обикновено е основната тема в информационните бюлетини - къде правителството ще инвестира и как ще се отрази това на данъкоплатците.

„Думата „данък" за нас е като червена кърпа за бик", казва Чи. „Данъците вече са много високи и промените в тази област винаги са значителни". Сингапурците също горещо обсъждат какво ще се прави с държавния бюджет, как ще ги засегне забраната за продажба на алкохол след 22:00 часа. От световните новини активно се обсъжда дейността на Доналд Тръмп и непрекъснато нарастващата китайска икономика.

Технологии и глоби

Може да не знаете нищо за Сингапур, но има две неща, които със сигурност са свързани с тази страна: високи глоби и високи технологии, вплетени в ежедневието. Системите за разпознаване на лица, реч и пръстови отпечатъци стават все по-чести в ежедневната практика: на всяко обществено място можете да поставите телефона си за зареждане в специална кутия и след това да се върнете за него. Истински легенди се разказват за глобите в Сингапур, но повечето европейци не разбират забраните, а някои не следват логиката на самите сингапурци. Не е ясно и как се наблюдават нарушителите. Например има забрана за ходене гол в апартамент с отворени прозорци. Между другото, сингапурците смятат обществените тоалетни с липса на пряк контакт за едно от най-практичните неща. Там всичко е автоматично - вратите за входа и изхода, снабдяването със сапун и т.н. Не е необходимо да докосвате нищо, което намалява риска от инфекции и зараза.

Като цяло сингапурците имат доста странно отношение към тоалетните, защото именно тук човек на име Джак Сим създаде Деня на тоалетните и Световна организация, посветена на този тип помещения. Освен вицовете, тя се занимава и с полезни неща: с образованието по хигиенните въпроси, помага да се поддържа санитарната ситуация в града, а самият Тони Робинс може да завиди на мотивационните слогани на Джак Сим.

Подход към образованието

Учебните програми, особено в сферата на математиката, са базирани на по-тясната специализация, но в много по-дълбоки детайли, като целта им е да гарантират, че целият клас постига равномерен напредък.

Учениците, които изпитват затруднения, са задължени да посещават допълнителни часове, за да наваксат с усвояването на материала. Така дори и децата с не толкова големи заложби се представят над средното равнище за международните стандарти.

След дипломирането сингапурците имат избор: да посещават колеж или политехническо училище. Колежът приема класическия британски модел на образование, където се провеждат първите две години на обща база, а след това има специализация. Повечето сингапурски тийнейджъри не искат да залягат над книгите, така че отиват в политехническо училище - държавна институция, където могат да изберат специалност и веднага да започнат да учат. Ученето в политехническо заведение лесно може да се съчетае с работа.

„Тъй като веднага исках да работя в творческата индустрия, където образованието не е толкова важно, колкото познанията и опита, отидох в политехническо училище“, обяснява Чи. „Написах дипломната си работа в областта на комуникациите и визуалните изкуства, защото първоначално исках да стана дизайнер“. Но тогава тя е променила решението си и започнала да се учи на копирайтинг.

Творческата индустрия

Саманта Чи работи в маркетинговата агенция Societal, която прилича повече на стартъп - в екипа има само девет души, останалите са служители, базирани на проектен принцип. На сингапурския рекламен пазар името на агенцията не означава нищо, името на конкретен специалист е важното, така че кандидатите за работа не преследват марката. Приблизителните заплати са, както следва: новак получава най-малко 500 долара, по-опитен младши служител получава 2,5 хиляди долара, а ако има повече от пет години опит тогава заплатата е между 3 и 6 хиляди долара.

„Въпреки факта, че нашата агенция е малка, ние работим с големи марки като Unilever“, казва Саманта. „Вероятно по целия свят големите клиенти избират малки стартиращи фирми, защото са по-гъвкави и могат да измислят страхотна идея и да я реализират за малко пари. Друга тенденция е опитни специалисти да оставят големите компании, за да създадат свои по-малки. Така започна и историята на нашата агенция", разказва тя.

Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16 окт 2019
Последни новини