От х:

Днес в x:

Кърлежите разболяха 9 през май

Мерките по дезакаризация се оказаха закъснели за част от хасковлиите

5 съмнения за лаймска борелиоза и 4 установени марсилски трески са регистрирани за месец май, информираха от РЗИ. Случаите на заболели след ухапване от кърлежи бележат рязък скок за 5-я месец на годината, след като за последните две седмици на април болен бе само 1 /един/ човек. Рязко са се увеличили и случаите на ухапани от кърлежи, като радващото е, че огромното мнозинство засегнати търсят квалифицирана медицинска помощ или в неотложните кабинети или в инфекциозно отделение на хасковската МБАЛ. За да реагира на ситуацията, областната болница обяви ден на отворени врати за всички които са жертва или имат съмнения, че са нахапани от кърлежи. 

Опасните акари могат да бъдат много коварни и трябва да се внимава дори и след невинно излизане сред природата, предупреждават медиците. Може да сте жертва на ухапване дори и да не подозирате, уточни епидемиологът д-р Снежана Иванова от РЗИ. Така например кучешки кърлеж след като се напие с кръв сам се откача от приемника си, който дори не подозира за „агресията“. Не всички кърлежи обаче са заразени с причинителите на болести, успокоиха лекарите. Те препоръчаха самонаблюдение, като най-ефективна мярка срещу ухапване от кърлежи, но не и самолечение. Хората не трябва да се опитват да махнат закрепилия се паразит защото рискуват хоботчето му да остане в тялото, което неминуемо води до инфекции. 

Най-позитивното е, че през годината още няма случай на свръх опасната кримска хеморагична треска, при която изходът нерядко е фатален. 

Случаите на разболели и нахапани се очаква да намалеят след като в началото на този месец община Хасково третира с препарати всички зелени площи в града.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини