От х:

Днес в x:

Болярово се вдигна на бунт, брани си камбаната

Жив кордон опаса входа на църквата "св. Харалампий"

Квартал Болярово се вдигна днес на бунт в защита на една от двете камбани на църквата си „Св. Харалампий“. Кметският наместник Иван Чакалов организира група свои съграждани които блокираха входа на църквата и се заканиха да не пуснат никой в нея. На помощ бе извикана и полицейска патрулка.

Причината за спонтанната акция е опитът да бъде свалена и изнесена една от камбаните на църквата. За целта пристигнал пикап от Ивайловград със заръка да се вземе някогашната камбана от храма на вече несъществуващото село Кочаш. Преди 50 години то е било залято от Ивайловградския язовир. С решение на старозагорската епархия, камбаната е поставена на храма в Болярово, което е приютило жителите на Кочаш.

„Козела и Зайчев изпратиха свои хора да вземат камбаната“ разпалено обясни Чакалов. Връзката с известните бизнесмени от Ивайловград и Харманли била техен съселянин от Болярово, който шофирал пикапа. Той бил "човек" на Румен Анастасов-Козела и пасял срещу заплата говедата на известния винар от Харманли Никола Зайчев, обясниха схемата боляровци. „Сигурно Козела и Зайчев се изявяват като наследник на Кочаш“ иронично подмятаха Боляровци.

Опитът ни да потърсим мнението на г-н Зайчев се натъкна на любезна ионформация от мобилния оператор, че номерът е невалиден.

На никой включително и на храмовия свещеник Поп Митко не бе известно да има разрешение от пловдивският митрополит Николай за акцията. До такова решение, всеки опит за взимане на камбаната е самоуправство, категорични са боляровци. Според техни юридически консултации, взимането на камбаната е административен акт, който може да се обжалва пред съда.

Час след като храма бе ограден от хора и полиция, търпеливо чакащия до храма пикап си тръгна. В неизвестна посока. Боляровци обаче обещаха да оставят подвижен патрул със заръката да звъни на 166 при всяка съмнителна поява край църквата.

Г.Христов

Отец Митко и Иван чакалов бяха на първа линия
Спец група от Болярово ще брани храма
Камбаната от Кочаш/отблизо/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини