29 °C

Кметът скочи на главния архитект: Осъдиха общината за неиздаден акт 16 на Ретросалона

„Община Хасково е осъдена на първа инстанция заради мълчаливия отказ на главния архитект Деляна Панайотова да издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация (известен като акт 16) на ретросалона (край пътя за Димитровград). Освен това е подаден още един иск за мълчалив отказ за същото – за сградата до Пътното, до училище „Христо Смирненски“ в Хасково. За този обект няма сформирана приемателна комисия и е вероятно общината да бъде осъдена и за него“.

Това заяви пред Haskovo.net кметът Добри Беливанов. Той допълни, че заради липсата на акт 16 общината губи данъци. Освен това имало много оплаквания от фирми и граждани за забавени преписки в Архитектурата, затова тази сутрин той наредил да се извърши инвентаризация, за да се види има ли много забавени документи.

Градоначалникът припомни, че главният архитект Деляна Панайотова е в продължителни болнични от началото на юни, а днес пристигнал нов болничен лист за 26 дни. „Човек може да се разболее, но работата трябва да върви. Поканих я на разговор на 18 миналия месец, за да обсъдим положението в Архитектурата, но тя не дойде. Изпратихме и нотариална покана, пак същото“, допълни кметът.

Той отрече да има изготвена заповед за прекратяването на договора на арх. Деляна Панайтова. „Исках първо да поговорим, да видим ще се разделяме ли, ще променяме организацията на работа в дирекцията ли, още един архитект ли ще назначаваме там… Но не може работата да страда. Затова назначих Тоня Маркова за изпълняващ длъжността за един месец, каквото право ми дава законът“, обясни Добри Беливанов.

Собственик на Ретросалона край пътя за Димитровград е Павел Иванов, синът на бившия кмет Георги Иванов, а на сградата до училище „Христо Смиренски“ – Иван Петров, отговори на репортерски въпрос кметът.

Потърсена за коментар, Деляна Панайотова обясни по телефона, че няма мълчалив отказ за двата обекта. „За Ретросалона съм изпратила писмо, в което обяснявам какви пропуски има в обекта и искам отстраняването им. За другия обект, до училището, изобщо няма подадено заявление за въвеждане в експлотатация“, обясни Панайотова. Тя допълни, че там имало извършени строителни дейности, каквито липсват в строителното разрешение. „Обяснила съм и писмено, и устно какво трябва да се направи. Освен това на първия етаж на сградата е предвиден зъболекарски кабинет със скенер. Поискала съм становище от ядрената агенция, защото наблизо играят деца. Няма как да узаконя такъв обект, преди да е ясно, че е безопасен за децата“, допълни Деляна Панайотова. По думите ѝ няма забавени преписки в Архитектурата, напротив, много повече разрешения за строеж се издавали, отколкото предишните години.

Тя опроверга и думите на кмета, че е канена на разговор, както и че ѝ е изпратена нотариална покана. „Нека да я покаже. Не съм получавала такава, нито пък устна покана за разговор“, категорична бе тя.

Тя каза още, че не знае дали има съдебно решение по иска на сина на бившия кмет, защото е отдавна в болничен отпуск. „Докато бях на работа такова решение нямаше“, уточни тя.

Справка в сайта на Административен съд Хасково показа, че решението на магистратите е от 21 юни, след излизането в болничен на Деляна Панайотова. С него се разпорежда на главния архитект да се произнесе по заявлението за въвеждане в експлоатация. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Тодор Кръшков


36 Коментара

Хороскоп за 21.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини