От х:

Днес в x:

За всеки случай: ЦРУ готви превантивна онлайн война срещу Русия

Американското правителство обмисля мащабна кибератака срещу Русия в отговор на предполагаемите опити на Кремъл да повлияе върху президентските избори в САЩ чрез хакерски атаки, предаде NBC, цитирана от в. Монитор.

Телевизията се позовава на настоящи и бивши служители на тайните служби, които уверяват, че президентът Барак Обама изисква от ЦРУ да осигури тайните оръжия, с които да разклати правителството в Москва. Източниците не посочват какво е естеството на мерките, но подчертават, че са набелязани конкретни цели и операцията е в процес на подготовка.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън отхвърли критиките, че Белият дом не е реагирал на предполагаемите опити за намеса на Русия в президентските избори през ноември. "Ще изпратим послание" на руския президент Владимир Путин, намекна Байдън с иронична усмивка в интервю за NBC в петък вечерта. "Имаме капацитета да го направим и посланието ще бъде изпратено", подчерта той, като уточни, че това ще стане в най-подходящия момент. Попитан дали обществото ще узнае за посланието, Байдън отговори лаконично: "Надявам се, че не."

Кремъл се зарече да реагира незабавно на хакерската атака на ЦРУ. "Това вече граничи с наглостта", коментира ситуацията вчера помощникът на руския президент Юрий Ушаков.

В петък сайтът Уикилийкс публикува поредната партида електронни писма, откраднати от личния акаунт на ръководителя на кампанията на Хилари Клинтън - Джон Подеста.

От щаба на демократката заявиха, позовавайки се на информация на Федералното бюро за разследване (ФБР), че този хакерски удар е разследван като част от по-обща кибератака срещу ръководството на Демократическата партия, в която може да е замесена Русия.

От новите публикувани имейли става ясно, че от кампанията на Хилари Клинтън са поискали от нейния съпруг Бил Клинтън да отмени реч пред инвестиционна фирма миналата година, за да не изглежда прекалено близък до Уолстрийт, посочва АП. Според друг изтекъл имейл кандидат-президентката на демократите е заявила в частна реч пред банка "Голдман Сакс" на 4 юни 2013 г., че САЩ ще обградят Китай с противоракетен щит и ще разположат военни кораби в региона.

Междувременно в Лозана започна международната среща за Сирия с участието на САЩ, Русия и основните страни от региона, които са замесени военно в конфликта, но надеждите за пробив са ниски, както признават самите участници. Малко преди това държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров разговаряха на четири очи за пръв път от началото на офанзивата на сирийския режим срещу контролираните от бунтовниците източни квартали на Алепо. 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини