От х:

Днес в x:

ВСС против дела срещу магистрати и политици в спецсъда

Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) се обяви против прехвърляне на делата срещу магистрати, депутати и министри в Специализирания наказателен съд.

Заради това днешното заседание, което даде началото на последната година от мандата на този състав на ВСС, започна с остра критика срещу проекта за Наказателно-процесуален кодекс на правосъдното министерство, предаде БНР.  

Идеята е делата за корупция и длъжностни престъпления на магистратите и политиците да преминат от Софийски градски съд в Спецсъда. В мотивите на проекта е отбелязано само, че това се прави заради обществените очаквания и за рационалното използване на спецсъда, съобщи "Правен свят". 

Според повечето от съдебните кадровици подобна промяна противоречи на Конституцията. Освен това, според ВСС, няма никакви сериозни аргументи, които да налагат промяната на подсъдността. 

Още при създаването на специализираните съдилища имаше идея те да гледат дела срещу хора, заемащи определени длъжности. Проектите за изменения на Закона за съдебната власт и НПК бяха изпратени на Венецианската комисия, която обаче изрази негативно становище за специализация по субект на престъплението. Същото беше мнението на мнозинството от юристите, които участваха в обсъждането на промените. Според тях тази специализация придава извънреден характер на съда и поради това е в противоречие с принципа независим и безпристрастен съд. 

Против подобно изменение вече се обяви и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. 

Преди 5 години не стана ясно на обществото защо се създава този Специализиран наказателен съд и прикрепената към него Специализирана прокуратура, коментира и директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова. 

"Имаше много сериозни критики, че това е един съд, който е на ръба да бъде противоконституционен, защото неговите функции бяха доста неясни. Впоследствие се разбра, че той и прокуратурата ще се занимават с разследване на дела и осъждане на лица, които са участвали предимно в организирани престъпни групи", допълни тя. 

Гяурова попита в чия полза работи разтоварването на Софийския градски съд и допусна, че отново се правят промени с оглед на конкретни личности. Тя подчерта още, че за пръв път най-важният съд в страната е с ръководство, за което може да се каже, че е почтено и което сеопитва да изчисти мръсотията, натрупана през последните 10-15 години. 

"Всички знаем, че съдът е този, който, използвайки закона с цялата негова строгост, трябва да следи за крехкия баланс между обществената и институционалната справедливост. Факт е, че Специализираният наказателен съд по никакъв начин не намери този баланс", заяви още Гяурова.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ре
    Реалист
    0 -2
    15:45, 15 сеп 2016
    А може би ще се сетите и за учителите - пенсионери. Унизително ниски са пенсиите, г-жо Такева. Нима това са заслужили за мисионерската си дейност в продължение на 40 години.

Още новини

Последни новини