От х:

Днес в x:

Музеите в Италия работят днес за пострадалите от труса градове

Неделните приходите от държавните музеи в Италия ще бъдат дарени завъзстановителните работи след земетресението, при което загинаха 291 души в сряда, пише BBC.

Министърът на културата Дарио Франческини призова гражданите на Италияда посетят в неделя музеи, археологически обекти и исторически паметници, с което да заявят своята солидарност с жителите на пострадалите от земетресението региони.

Министърът на културата Дарио Франческини уточни, че 293 културни забележителности в засегнатия регион, много от които църкви, са сринати или са сериозно увредени. 

Освен това волните пожертвования от неделните служби в църквите в Италия от тази неделя също ще бъдат дарени на пострадалите райони.

Много църкви и други средновековни сгради са разрушени след природното бедствие, засегнало централните части на Италия. Кметът на Амариче заяви, че иска да възстанови своя град и да върне предишното му великолепие. В този град разрушенията достигат над 50%, а жертвите са 235 души.

"Ние искаме да възродим Аматриче, да го направим такъв, какъвто беше в живота на тези хора. Да започнем работа – това е най-правилната стъпка именно в тяхна памет", заяви Пироци.

Земетресението с магнитуд от 6.2 по Рихтер разтърси през нощта на 24 август Централна Италия, югоизточно от град Перуджа. Най-пострадали от труса бяха градовете Аматриче, Пескара дел Тронто, Норча и Акумоли.

През 2009 година при земетресение отново в Централна Италия, в района на град Акуила взе 300 жертви, а над 1500 души бяха ранени.

Тогава правителството на Италия бе подложено на унищожителна критика за това, че не е направило нищо, за да предотврати големия брой жертви.
Основно критиката бе насочена към правилата за безопасност при строеж и реконструкция на стари сградиИсторически градове с голямо количество стари постройки не отговарят по никакъв начин на съответните норми за сеизмични райони. Но и нормите се пренебрегват твърде често при ново строителство.

Кметът на Аматриче обеща, че няма да остави без промяна правилата за строителство и ще настоява те да бъдат преразгледани.

Италия трябва да бъде страна, която е добра и хубава не само за футбола и Олимпийските игри и в случаи на извънредни ситуации, Италия трябва да бъде страна, способна да осигури висока степен на безопасност на своите граждани", заяви Пицола.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини