От х:

Днес в x:

Питонът-беглец в Баните оцеля, днес откриха официално Терариума

    50-килограмовият йероглифов питон, който преди няколко месеца избяга от клетката си през дупката на аспирацията и остана заклещен зад гипсокартона, е оцелял. След спасителната операция експертите смятаха, че няма да преживее стреса.

    Питонът е сред атрактивните влечуги в новооткрития Терариум в Националния курорт Минерални бани. Дълъг е 4 метра, а клетката му, с размери 2 на 3 метра, бе допълнително укрепена след бягството. Това забави официалното откриване на единствения лицензиран на Балканите терариум, лентата бе прерязана едва днес.

    В него могат да се видят 18 влечуги от 16 вида, сред които има и две игуани, обясни д-р по биология Красимир Христов, който е управител на терариума и председател на Тракийското херпетологично дружество. Той обясни още, че зад всяка клетка на змиите има допълнителни помещения, в които има и други влечуги. Идеята е да има кръговрат и посетителите да се запознават с различни видове, допълни Христов.

    Терариумът, разположен в парк „Топлика” в Минерални бани, е необичайна и интересна туристическа атракция за деца и възрастни. В България към настоящият момент има само един стационарен терариум към Софийския зоопарк и няколко подвижни (пътуващи) атракциони, най-големите от които са на Тракийското херпетологично дружество. Във всички тях са представени основно екзотични видове, а видовете от Българската херпетофауна (земноводни и влечуги в България) са изключително рудки. Основната задача на ръководството на терариума в Баните е да се наблегне на влечуги от българската фауна. От друга страна за населението е полезно да различава опасните и отровните видове, за да знае как да се държи при среща с тях в природата. Обикновено нашето население не познава змиите, смята ги за опасни и много често ги избива, въпреки техния защитен статут. Повечето видове земноводни и влечуги в България са безвредни, които не застрашават човека.

    Работното време на терариума е от 9 до 13 ч. и от 14 до 19 ч. Билетът за възрастни е 3 лв., за ученици - 2 лв., за пенсионери - 1 лв., а групово посещение над 10 човека – по 2 лв. Той бе изграден по европейски проект на стойност над 281 хил. лв. без ДДС.

    Официално лентата на терариума прерязаха кметът на Баните Мюмюн Искендер, архитектът на сградата Венета Петкова и Красимир Христов. „В гората вече няма змии, всички са вътре“, шеговито заяви градоначалникът и прикани посетителите да разгледат колекцията от влечуги. Малко той преряза и лентата „Чифте бани“. Къпалнята е изградена по друг европейски проект за над 353 хил. лв. без ДДС

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ба
      Бай Киро
      5 -1
      15:33, 21 юни 2016
      Искам първо да уточня че това не беше питон а куче. Кучето е порода немска офчарка и се казва Бък ! и не е от Минерални бани а е от Болярово. Освен това не живее в клетка а е на двора!
    Последни новини