От х:

Днес в x:

Георги Господинов запали огъня на 44-тата „Южна пролет“

    Като завръщане. Така определи чувството, което е изпитал днес  при запалването на огъня на 44-тото издание на Литературните дни“ Южна пролет“ носителят на Пегаса от 1993 година -писателят Георги Господинов.

    Огънят лумна от факлата, която той занесе по традиция до пиедестала, разположен пред театъра, под звуците на химна на Южна пролет, изпят от хор “Родна песен“.

    Първата дебютна книга -стихосбирката „Лапидариум“ на вече много популярният и един от най-обичаните съвременни български автори Георги Господинов, е представена за първи път именно на „Южна пролет“. Тя му носи и първата награда като автор- статуетката „Пегас“, с която Господинов се нарежда сред Лауреатите на литературния конкурс.

    „Тук взех първата си награда за първата си книга като дебютант, така че това са 23 години по-късно и емоцията ми е много силна. По щастливо стечение на обстоятелствата сега точно излиза и най-новата ми книга-отново с поезия. Така че с присъствието ми тук отново се затваря един хубав кръг, според мен“, сподели специално за читателите на Haskovo.net Георги Господинов.

    Той призна, че 23-години по-късно Пегасът от 1993 година стои на челно място на библиотеката му в хола у дома, като първо получено признание за работата му.

    За усещането да си вече популярен и очакванията му от предстоящите срещи с дебютантите тази година, Господинов сподели : Много е важно за тях да знаят, че книгата им е четена от авторитети, понеже смятам, че в момента в България имаме криза на авторитети, и то в много области. Затова е много хубаво, че „Южна пролет“ дава възможности за срещи между утвърдени автори и млади хора. Усещането да ме чете авторитет за мен беше много важно като млад поет. Статуетката Пегас ми беше дадена от Иван Цанев, и това никога няма да го забрава-че я получих именно от него. Освен това, вкусът е нещо, за което се работи. Затова да си сред хора с вкус  за младите е много важно. Днес беше прекрасен ден за мен в Хасково. Срещнах много хора по улицата и разписах дори няколко книги вече, разказа за емоциите си в Хасково авторът преди да влезе в театъра, където тази вечер се проведе неговата Творческа вечер.

    По-рано пред храма на Мелпомена гостите и дебютантите поздрави и кметът на града Добри Беливанов. Той пожела на авторите „ентусиазъм и полет на мечтите“.

    В рамките на Литературните дни в галерия “Форум“ беше открита и изложба-живопис на Кирил Кацаров. Авторът е познат на хасковската публика от преди година и половина, когато показа за първи път свои творби в града.

    Сега някои от маслените му платната са завършени буквално преди ден. Картините, които е подредил Кацаров се показват за първи път пред публика. Две от тях са вдъхновени от „Южна пролет“. „ Това е добър пример как „Южна пролет“дава своя отпечатък и върху изобразителното изкуство“, каза при откриването на изложбата заместник-кметът на Хасково Милена Трендафилова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини