От х:

Днес в x:

45% от младите хора в България консумират порнография редовно, но се започва с кукла Барби

Ранната сексуализация на децата крие сериозни рискове. За това предупредиха представители на Фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Асоциация "Родители".

Статистиките през последните две години показват, че педофилите имат все по-малко нужда сами да търсят и злоупотребяват с деца за детска порнография, защото малолетните и непълнолетните интернет потребители доброволно произвеждат клипове с достатъчно провокативно сексуално съдържание, каза Георги Апостолов от фондацията. Апостолов е и координатор на Националния център за безопасен интернет.

Двете организации започват кампания срещу негативните явления. Под ранна сексуализация се разбира представянето на детето в сексуална светлина, привличане на вниманието му към сексуални теми и натиск да се облича и да се държи като възрастен, преди да е съзряло достатъчно във физическо или психологическо отношение, за да се справи с последствията от това поведение, уточни д-р Луиза Шахбазян от същата фондация.

Куклата Барби вече изглежда като бабата на новите героини в компютърните игри за деца, коментира Апостолов, цитиран от БТА. Разголените и провокативни персонажи от двата пола в компютърните игри, общата информационна и социална среда, както и производителите на реклами и стоки за деца са причина за ранната сексуализация на децата, смятат от двете организации.

Д-р Луиза Шахбазян представи изследване, направено сред около 1000 младежи на възраст между 14 и 17 години през 2014 година. Проучването е за взаимоотношенията на младежите и типичните форми на насилие. В около половината от взаимоотношенията на тийнейджърите единият партньор се опитва да контролира другия през социални мрежи или мобилен телефон.

Наблюдават се и форми на емоционално насилие - унизително поведение, крясъци и обиди, отправяне на непрекъснати критики към тялото, начина на обличане, приятелите, семейството. За младежите често няма разлика между обикновения спор, скандал и караницата и много от тях приемат обидите за нещо нормално.
В около 40 процента от двойките единият партньор контролира другия и ползва уронващ достойнството език. Физическото насилие също не е чуждо - на 13 процента от изследваните младежи се е случвало да бъдат удряни от партньора. Една четвърт от младежите са били обект на сексуален натиск, изнудване за сексуално действие или реално такова без съгласие от тяхна страна.

Младежите не желаят да споделят на родителите, защото смятат, че те не са отзивчиви, а родителите подценяват проблема, защото смятат, че хора на тази възраст нямат толкова сериозни отношения, коментира д-р Шахбазян.

Има експериментални изследвания, които показват, че излагането на порнография променя начина, по който се възприемат партньорите. Това, комбинирано с данните, които показват, че 45 на сто от младите хора в България консумират порнография редовно, е индикация за сериозни проблеми, каза д-р Шахбазян. Тя допълни, че за много момичета и момчета сексуално значи популярно и е начин да събират харесвания на снимки в социалните мрежи.

Кампанията на двете организации ще бъде насочена към създаване на алтернативни послания, каквито в момента липсват. Ще бъдат избрани 12 младежи, които ще са посланици на кампанията, каза Антоанета Куманова от Асоциация "Родители".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини