От х:

Днес в x:

Здравният министър ще закрива болници

Нови лечебни заведения ще се отварят само ако има нужда от тях.

Здравният министър да има право да закрива или преструктурира болници. Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, предложени от екипа на Петър Москов. В момента министърът не може да затвори нито една държавна болница, въпреки че е неин принципал. Дори и лечебното заведение да не отговаря на стандартите или в него да са констатирани редица нарушения, смъртни случаи и т.н., единственото наказание е глоба и прекратяване на договора с касата само по конкретна клинична пътека.

С промените се предлага, ако в даден район има свръхпредлагане на определена медицинска услуга, министърът да има право да затвори дадена болница. Това ще става на базата на данни от областната здравна карта. А ако има нарушаване на медицинските стандарти, касата ще може да откаже договор с лечебното заведение. 
Нови болници ще отварят врати също само след разрешение на здравния министър, предвиждат още промените. Сега той е длъжен да подпише лиценз, ако лечебното заведение отговаря на всички критерии. Това автоматично води до сключване на договор с НЗОК. Предлаганите от Министерството на здравеопазването текстове гласят, че националната здравна карта става със задължителен характер. Така ако в даден район съществуващият брой болнични легла надвишава потребностите на населението за съответния вид медицинска услуга, министърът ще има право на отрицателно становище за отварянето на нова структура. Болницата няма да бъде включена в националната карта и няма да има право на договор с касата.

При свръхпредлагане, каквото има в големите градове, съществуващите лечебни заведения ще се конкурират, за да могат да работят с пари от НЗОК. Те ще трябва да отговарят на критерии, определени от здравния министър.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини